VISER FINSK DOP-DOKUMENTAR: Til helga viser NRK den finske dokumentaren der det blant annet hevdes at norske skiløpere dopet seg på 1990-tallet. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier NRK har undersøkt at den anonyme kilden finnes, er relevant og rett sitert. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
VISER FINSK DOP-DOKUMENTAR: Til helga viser NRK den finske dokumentaren der det blant annet hevdes at norske skiløpere dopet seg på 1990-tallet. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier NRK har undersøkt at den anonyme kilden finnes, er relevant og rett sitert. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIXVis mer

- Kilden er relevant og sitert rett

NRK-sjef Bjerkaas om påstandene om norsk skidop på 90-tallet.


I en finsk dokumentar som skal sendes på norsk TV i helgen, kommer det påstander om at norske langrennsløpere dopet seg på 1990-tallet. Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas vet hvem kilden er.

Dokumentaren «When heroes lie» skal sendes på NRK2 lørdag. Regissør Arto Halonen hevder at en sentral kilde i norsk langrenn har fortalt om omfattende dopingmisbruk blant norske løpere, melder NRK.

- Alt den anonyme, norske kilden sier, stemmer overens med det de andre, åpne kildene våre har sagt. Det er ikke noen forskjell på det han sier, og det kildene våre fra andre land forteller, sier Halonen.

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas i NRK forteller at han vet hvem kilden er. Han vil ikke vurdere troverdigheten til kilden, men sier at den er relevant.

- Vi måtte forsikre oss om at kilden finnes, at kilden er relevant og at kilden er sitert rett. Det har vi gjort, sier Bjerkaas.

Både Bjørn Dæhlie og skipresident Erik Røste avviser påstandene om norsk dopingmisbruk fra den finske regissøren.

- Det er sjokkerende påstander og hinsides det livet vi levde, sier Dæhlie til NRK.

- Det er umulig for oss å forholde oss til anonyme kilder. I norsk skisport har vi hatt åpenhet i alle år. Vi har svart på alle spørsmål vi har fått. Om noen har nye opplysninger, er de hjertelig velkommen til å stå fram og fortelle, sier Røste.

- Jeg var selv en del av langrennslandslaget den gangen. Det som lå bak resultatene våre, var hardt arbeid. Disse påstandene har ikke rot i virkeligheten, legger skipresidenten til.

(NTB)