Kilder: - Noe på gang

Clas Brede Bråthen og hoppmiljøet følte seg overkjørt av Norges Skiforbund da hoppbråket raste i fjor. Nå jobbes det for å gjenopprette gamle maktstrukturer. Det innebærer at Bråthen går tilbake som sportssjef.

LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
LANDSLAGSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det norske hoppmiljøet skal ha følt seg overkjørt av sentrale deler av Norges Skiforbund de siste åra. I fjor høst ble Clas Brede Bråthen (53) omplassert fra sportssjef til landslagssjef, noe som gjorde at han mistet makt.

Omplasseringen skjedde som følge av konflikten med ledelsen i Norges Skiforbund, representert ved daværende skipresident Erik Røste og daværende generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

Nå jobbes det for å få Bråthen tilbake i stillingen. Det opplyser sentralt plasserte kilder til Dagbladet. Også VG har meldt om dette.

- Noe er på gang, får Dagbladet opplyst. Tidsperspektivet skal være «innen noen uker».

HOPPTOPP: Clas Brede Bråthen kom inn som sportssjef for 18 år siden. Foto: Javad Parsa / NTB
HOPPTOPP: Clas Brede Bråthen kom inn som sportssjef for 18 år siden. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

I tillegg jobbes det for at hoppkomiteen skal få tilbake makta som den øverste instansen for alt som har med hopp å gjøre i Norge. Det innebærer at nøkkelstillinger som landslagssjef og sportssjef avgjøres i denne komiteen og av ingen andre.

Kilder hevder overfor Dagbladet at komiteen ikke har hatt den funksjonen den bør ha - som øverste instans for Hopp-Norge - og viser til posisjonen Steinar Johannessen hadde på begynnelsen av 2000-tallet. Den daværende lederen lot seg aldri «pille på nesa» av andre instanser i Skiforbundet.

- Holdningen er at det ikke skal gå an å overstyre en grenkomité som sitter med ansvaret, både økonomisk og sportslig, sier en kilde til Dagbladet.

Verken Bråthen eller den nye lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, ønsker å kommentere opplysningene:

- Vi diskuterer hele tida hva som er optimalt i forhold til mulighetene vi har, sier Bråthen, som ikke vil gå inn på interne prosesser.

- Vi har gode prosesser og et godt samarbeid. Utover det har jeg ingen kommentar, svarer Korsen.

LEDER AV HOPPKOMITEEN: Stine Korsen. Foto: Geir Olsen / NTB
LEDER AV HOPPKOMITEEN: Stine Korsen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Dagbladet har forelagt opplysningene for ledelsen i Norges Skiforbund. Den nye skipresidenten, Tove Moe Dyrhaug, har ikke besvart vår henvendelse.

NY SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug. Foto: Ole Martin Wold / NTB
NY SKIPRESIDENT: Tove Moe Dyrhaug. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

I kulissene jobbes det - etter det Dagbladet vet - på spreng for å få på plass sponsorer til den nye sesongen. Dette er også noe Moe Dyrhaug involverer seg i, får Dagbladet opplyst.

Signalet skal være at begge parter ønsker å gjenopprette harmoni og balanse, og vise sponsorene at de trygt kan plassere pengene i norsk hoppsport. Denne uka ble det kjent at forsikringsselskapet Help går inn med millionbeløp.

Men hovedsponsor mangler. Og ifølge Dagbladets opplysninger er det knyttet bekymringer til økonomien.

Hopperne fikk utfordringer med sponsorene da hoppbråket raste i fjor. Ledelsen i Norges Skiforbund omtalte Bråthen som vanskelig å samarbeide med og ville ikke forlenge kontrakten hans som sportssjef etter forrige sesong.

AUGUST 2021: President i Norges Skiforbund, Erik Røste, haster ut etter et krisemøte knyttet til at sportssjef Clas Brede Bråthen ikke får forlenget kontrakten. Vis mer

I en pressemelding het det:

- Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel. Bråthen har vært engasjert som sportssjef siden 2005. Han har bidratt til svært gode sportslige resultater, men hans atferd over tid og manglende vilje til å justere denne i tråd med våre rimelige forventninger, gjør at Skiforbundet ikke kan forlenge samarbeidet.

Og:

- På denne bakgrunn vil styret enstemmig uttrykke full tillit og støtte til generalsekretæren og hoppkomiteen om beslutningen om ikke å forlenge engasjementet til Bråthen.

OKTOBER 2021: Clas Brede Bråthen har fått jobben som landslagssjef i hopp. Vis mer

At Bråthen skulle fjernes, fikk trener Alexander Stöckl og hopperne til å tenne på alle plugger. Også Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen» ble opprettet. Den har i dag fortsatt over 53 000 medlemmer.

53-åringen har en svært høy stjerne innad i hoppmiljøet og er også en anerkjent profil internasjonalt, både sportslig og sosialt. Da konflikten raste, ga han tydelig uttrykk for at han følte seg «vingeklippet av folk som satt et stykke unna verdiskapningen i hopp».

Bråket endte med forlik i fjor høst. Bråthen gikk fra sportssjef landslagssjef. På den måten fikk han mindre med administrasjonen i Skiforbundet å gjøre.

Ståle Villumstad kom inn som sportssjef, men han er fortsatt konstituert.

Dagbladets kilder understreker at arbeidet med å gjeninnsette Bråthen som sportssjef ikke har noe med avgangene til Røste og Bretten Berg å gjøre.

- Det er enighet blant trenere og utøvere at dette er den beste løsningen for Hopp-Norge, sier en person i miljøet.

Verdenscupen i hopp starter i polske Wisla den første helga i november. Etter det Dagbladet forstår er målet å få på plass en nygammel hopporganisasjon - pluss sponsorbiten - i god tid før dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer