Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kims OL-regime: Får ikke gå på toalettet alene

Det sier en tidligere nordkoreansk politibetjent, ifølge CNN.

OVERVÅKES: Nordkoreanere i OL overvåkes hvor enn de går, hevder en tidligere heiadame. Her er to heiadamer fra årets OL. Foto: Jung Yeon-Je / AFP / NTB Scanpix
OVERVÅKES: Nordkoreanere i OL overvåkes hvor enn de går, hevder en tidligere heiadame. Her er to heiadamer fra årets OL. Foto: Jung Yeon-Je / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med 22 utøvere, hvorav ingen av dem regnes som medaljekandidater, stiller ikke Nord-Korea sterkt på det sportslige planet. Men sikkerheten rundt delegasjonen på nesten 500 mennesker skal man ikke kimse av.

Ifølge CNN frykter regimelederen Kim Jong-un at nordkoreanere på OL-besøk i nabolandet skal flykte - noe nordkoreanske idrettsutøvere har gjort tidligere.

I 1997 hoppet en kvinnelig ishockeyspiller av, mens en judoutøver gjorde det samme under et mesterskap i Spania i 1999, skriver den amerikanske tv-kanalen.

OL 2018: I dag var OL-entusiast og Dagbladet-journalist Asle Hansen gjest, og sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, snakket vi om det tredoble gullet, og om det er et bevis på at Northug-vrakingen var riktig. Vis mer

Overvåkes på toalettet

Med hele verdens øyne rettet mot lekene i Pyeongchang, er det ikke særlig sannsynlig at noen skal velge å flykte - men det er ikke umulig.

Et slikt scenario vil i så fall skape problemer. Først og fremst vil det være flaut for Kim, men det vil også true det økende politiske samarbeidet med Sør-Korea.

En anonym politikilde CNN har vært i kontakt med, forteller at delegasjonen overvåkes døgnet rundt, og at man ikke er tillatt å gå på toalettet alene.

Ifølge kilden, skal de heller ikke ha lov til å snakke med hvem de vil. Han forteller at informanter overvåker hvem som snakker med hvem.

- Ikke bare lederne, men også utøverne vil bli straffet om de ikke rapporterer mistanker om avhoppere, sier han til kanalen.

Frykter represalier

CNN har også snakket med Han Seo-hee, tidligere heiadame som hoppet av i 2006. Hun forteller også at delegasjonen vil bli overvåket hvor som helst, døgnet rundt.

Seo-hee mener det er usannsynlig at noen skal velge å hoppe av under OL, med tanke på konsekvensene det vil få for familiene deres i Nord-Korea.

- Jeg ville ikke tenkt tanken. Om noen hopper av, vil familiene deres bli straffet, sier Seo-hee.

Møtt av demonstranter

Delegasjonen inkluderer blant annet søsteren Kim Yeo-jong, et tredvetalls taekwondoutøvere og 229 nordkoreanske kvinner. Den sistnevnte gruppa skal være valgt ut på bakgrunn av alder, utseende og entusiasme.

Likevel skaper ikke nordkoreanernes nærvær utelukkende god stemning, ifølge AFP. Tirsdag skal de ha blitt møtt av hundrevis av sinte demonstranter i havnebyen Mukho.

Enkelte skal ha satt fyr på det nordkoreanske flagget.

- Kom dere tilbake dit dere kom fra, skal deler av folkemengden ha ropt, mens andre trampet på bilder av Kim Jong-un.

SUPPORTERE: Her er et knippe nordkoreanske supportere under en ishockey-kamp. Foto: Felipe Dana / NTB Scanpix
SUPPORTERE: Her er et knippe nordkoreanske supportere under en ishockey-kamp. Foto: Felipe Dana / NTB Scanpix Vis mer

Laveste på 15 år

Antall nordkoreanere som flyktet til Sør-Korea i fjor, var det laveste på 15 år. Det viser tall fra sørkoreanske myndigheter, ifølge NTB.

I løpet av de sju siste tiår har hele 31 000 nordkoreanere flyktet til nabolandet. I 2017 var det 1127 som flyktet, noe som er en vesentlig nedgang fra toppåret 2009, hvor tallet var hele 2914.

Det imidlertid ikke Sør-Korea nordkoreanerne oftest flykter til. De aller fleste velger å reise til Kina, for så å leve der i noen år, før de drar videre til Sør-Korea.

- Nedgangen i antallet ankomster er svært bekymringsfullt og skyldes ikke at livet har blitt mye bedre i Nord-Korea. Det skyldes at kinesiske myndigheter, samtidig som de har sluttet seg til skjerpede sanksjoner mot den nordkoreanske økonomien, også slår hardere ned på nordkoreanske flyktninger, sier Sokeel Park i Liberty in North Korea, en organisasjon som bistår nordkoreanere med å flykte til Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!