Kina gråter for Liu

Megastjernen Xiang Liu haltet ut av Fugleredet.

BEIJING (Dagbladet.no): Det kinesiske publikummet var skuffet da hjemmefavorittene deres - med Yao Ming i spissen - ble rundspilt av USA i basket for ei drøy uke siden.

Men det kan ikke måle seg med dagens skuffelse - for denne var mer overraskende.

Etter Yao Ming så er det hekkeløperen Xiang Liu som er den aller største stjernen deres her i Beijing. Han fikk dessverre bare med seg oppvarmingen.

Stemningen på OL-stadion i Beijing var elektrisk. Liu skulle begynne triumfferden mot et nytt OL-gull på 110 meter hekk, men måtte altså hinke ut av stadion før forsøksheatet hadde begynt.

Da det gikk opp for publikum ble det merkelig stille i noen sekunder før de fleste reiste seg og gikk ut av stadion.

Det er vanskelig å forstå hvor tungt dette er for kineserne. Uansett hvor du er i Kina ser du plakater av Liu. Han går sjelden ut av huset sitt uten at han skal trene, fordi han da bare ser rett inn i plakater av seg selv. Han er ikke på nett fordi han ikke kan unngå å lese om seg selv, og han møtte ikke opp på pressekonferansen som ble arrangert etter at han var ute av OL.

I norsk målestokk må dette nesten være som om Bjørn Dæhlie skulle mistet armen på den første distansen under Lillehammer-OL.

Hinket bort

NEDTUREN: Kineserne hadde gledet seg til løpet i flere måneder. Xiang Liu skulle forsvare gullet fra Aten. Han kom ikke lenger enn dette. Foto: AP
NEDTUREN: Kineserne hadde gledet seg til løpet i flere måneder. Xiang Liu skulle forsvare gullet fra Aten. Han kom ikke lenger enn dette. Foto: AP Vis mer

Liu hadde en skade i høyre lår som har plaget ham i oppkjøringa til OL, men kineserne håpet og trodde at den var leget og at han virkelig kunne hevde seg på 110 meter hekk. I forkant av lekene har han også slitt med akhillesen, men treneren sa seinest i går at han regnet med alt ville gå bra - i hver fall i de innledende rundene.

I dag var det akhillesen som var problemet. Etter oppvarmingen kjente Liu smertene i hælen han ifølge treneren bare har slitt med siden lørdag. Tre leger sto klare for å få ham på beina, men forsøket var nytteløst.

- Smerten var uutholdelig. Jeg så ansiktet hans vred seg i smerte. Vi har gjort alt vi kan, og jeg kan forsikre dere om at Liu ikke ville trukket seg fra denne konkurransen om det ikke var absolutt nødvendig, sier trener Sun Haiping på pressekonferansen etter løpet.

Han hadde vært mer bekymret for finalen og det hardkjøret det ville blitt i det løpet. Så langt var imidlertid ikke Liu i nærheten av å komme.

- Vi skjønte ikke hvor ille skaden var, og derfor har vi heller ikke sagt noe om det offentlig, forteller sportssjefen for Kinas OL-tropp i friidrett på pressekonferansen etter løpet.

Det er mer folk der enn da Usain Bolt vant 100-meteren på verdensrekordtid. Frivillige i pressens mixed zone under stadion gråt da Liu hinket av banen, og stemningen er mildt sagt trykket i den store salen.

To steg inn i forsøket stoppet Liu opp, tok seg til låret, og hinket mot den første hekken.

Men i det heatet var det en tjuvstart, og da de stilte seg i blokkene for andre gang hinket Liu vekk fra startområdet.

Kina gråter for Liu

Fugleredet var smekkfullt og publikum jublet enormt da han ble presentert på stadion før løpet. Idet startskuddet gikk i omstarten reiste omtrent 90 000 av de 91 000 tilskuerne på tribunen seg og gikk.

Skuffet innså de at helten var ute av OL før det var begynt.

Treneren brøt sammen - Hele det kinesiske folket hadde håpet og trodd at han skulle vinne gull her. Etter at han vant i Aten har det vært det store målet hans i fire år. Men hele det kinesiske folket forstår situasjonen og nå vil vi oppmuntre ham til å komme tilbake og konkurrere når skaden er leget, sier sportssjefen.

En kinesisk journalist lurer på om treneren kan fortelle oss hva Lius egen reaksjon var da han måtte trekke seg fra løpet, og hva hans første ord var etterpå. Hun legger til at hun spør fordi hun vet at trener Sun og Liu er som far og sønn.

Sun Haiping, ser rett framfor seg og begynner på et svar. Så bryter han helt sammen i gråt, og etter et lite minutt bryter sportssjefen inn:

- Jeg håper dere venner i media forstår følelsene våre rundt dette og ikke stiller flere spørsmål om denne saken.

Resten av pressekonferansen sitter Sun Haiping og stirrer tomt i bordet foran seg. Vi får aldri vite hva hovedpersonen selv mente, bortsett fra at han skal ha vært svært nedtrykt etter løpet.

Regjerende OL-mester

Liu ble en megastjerne i hjemlandet da han kom hjem fra Aten med et OL-gull fra 110 meter hekk for fire år siden. Det var det første mannlige friidrettsgullet til Kina.

Han har også gull, sølv og bronse å vise til fra de tre siste verdensmesterskapene.

I fjor høst forsikret Liu kroppen sin for 72 millioner kroner.

- Nå har jeg ingen bekymringer, og jeg kan forberede meg for fullt til Beijing-OL, sa han da.

Men en forsikringsutbetaling vil aldri kunne gi ham det OL-gullet han drømte om å vinne på hjemmebane.

Dette er uten tvil den største skuffelsen for kineserne så langt i lekene, og publikum så vel som sikkerhetsvakter på stadion gråt.

VONDT: Xiang Liu skjønner her at det ikke blir noe løp på ham.
DYRE BEIN. Hekkeløperen er forsikret for over 70 millioner kroner.
KINA I TÅRER: De fleste tilskuerne forlot stadion umiddelbart, da det viste seg at stjernen ikke kunne løpe.
FORLOT STADION: Her går Xiang Liu inn i tunnelen under tribunene i Fugleredet.
KLARTE IKKE HOLDE SEG: Trener Sun Haiping klarte ikke holde tårene tilbake under pressekonferansen etter at eleven hans måtte avbryte OL-drømmen i 110 meter hekk.