Kina satser på langrenn

Kina-sjokk i skisporet: - Aldri sett maken!

Supermakten vil opp i teten i langrenn, og det fort. Nå kommer de første sensasjonelle resultatene både i og utenfor løypa.

KLAR FOR SUKSESS: På den militære treningsbasen i Harbei-provinsen viser langrennsløpereren Qiang Wang (til venstre) stolt fram landslagsdrakta sammen med skiskytteren Tang Jinle. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet.
KLAR FOR SUKSESS: På den militære treningsbasen i Harbei-provinsen viser langrennsløpereren Qiang Wang (til venstre) stolt fram landslagsdrakta sammen med skiskytteren Tang Jinle. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KINA er plutselig blitt en stormakt også i langrenn. At landet fikk vinter-OL snur opp ned på sporten. De mange utvalgte kinesiske tenåringene som skal gi landet suksess i 2022 har såvidt fått på seg skiene, men har allerede oppnådd sensasjonelle resultater. Å tro på kinesiske topplasseringer der er ikke lenger helt utopisk.

Samtidig vil de være med på ledelsen av sporten. I går dukket kinesiske sportsledere opp på det tradisjonelle «høstmøtet » i langrenn i Zürich.

Det møtet blir aldri det samme.

VANLIGVIS er dette en flittig gjeng skiledere fra den lille gruppen med små og store skinasjoner som prøver å fordele sportens begrensede goder slik at alle fortsatt klarer å være med på leken.

På kalenderen denne gangen var konkurranseplanene fram til 2023 der målet var å sikre nok renn på 30 km i både fri og klassisk stil; den såkalte «duathlon» eller «skiathlon». Akkurat det ble lirket til på vanlig vis ved hjelp av trauste skiarrangører som de på Lillehammer, i Lathti og Falun. Men egentlig var ingen ting som før i langrennssporten.

For nå dreier det meste seg om Kina.

PUMPET opp på ambisjoner for OL på hjemmebane i 2022 møtte kineserne for første gang opp på dette høstmøte. Og de tok det med storm.

Vennlige, velvillige og stinne av penger var kineserne klar for å ta på seg de fleste oppgaver i denne tidligere slett ikke så storslåtte sporten:

- Jeg har aldri sett på maken til satsing, sa Vegard Ulvang etterpå. I årevis har den lett aldrende olympiske mesteren forvaltet det frivillige vervet som langrennssjef i det internasjonale Skiforbundet (FIS) og kjempet for å holde sporten i sitt hjerte gående.

Så kommer det plutselig en helt ny generasjon med kinesiske idrettsledere som er mer enn villige til å ta i et tak.

Det monner.

I 2021 blir det verdenscup i sprint midt i Beijing. Løypa blir lagt rundt Olympiastadion fra 2008; det vakre «Fugleredet» med sin triste historie om den modige mannen som tegnet stadion. Premiepotten blir på nær en million kroner. De beste 100 løperne i verden vil bli fløyet inn med egen charterfly, og målet for tidenes største PR-show i langrenn er annonsert for lengst:

  • Kina skal bruke disse olympiske lekene til å få 300 millioner kinesere ut på snø og is.

Skisatsingen fram mot Vinter-OL er et grep for å bidra til det nye fritidssamfunnet. Det er derfor store utstyrsprodusenter som Swix er sentrale i oppbyggingen, selv om monstertallet for markedspotensialet foreløpig bare har startet med ok salg av rulleski og staver.

Men dette har bare så vidt begynt.

FIS-møtet i Zürich fikk en av langrennsekspertene spørsmål fra nykommerne om den nye rulleskiløypa som kineserne nå er i ferd med å bygge inne i Beijing vil få bra nok standard:

- Holder det med bare en 8 kilometers asfaltsløyfe, spurte kineserne forsiktig.

De fikk som svar at det var helt greit:

  • . For dette prosjektet i Beijing blir sannsynligvis verdens lengste rulleskirunde.

Vanligvis stopper slike anlegg på 5 kilometer, og lar løperne gå rundt og rundt.

DET gjør forøvrig også de kinesiske skilederne. Før denne sesongen har de plassert over 30 unge løpere på Meråker og nesten like store grupper i Trondheim, på Lillehammer og i Trysil. Plusser du på den landslagsgruppa som trener under dyktige Kristian Bjune Sveen med Kjelsås i Oslo, gir det opp mot 140 heltidssatsende unge kinesiske langrennsløpere på plass i Norge.

De fleste av dem hadde såvidt hatt ski på beina da satsingen startet sist vinter, men framgangen kom fort. I Norgescupen for junior i Holmenkollen kom 16 år gamle Dinigeer Yilamujiang på en sensasjonell 3.plass bare vel ett minutt etter Helene Marie Fossesholm; den unge superløperen som blir vurdert som Norges største talent siden Therese Johaug..

Nå er Sveens gruppe dratt til innendørshallen i svenske Torsby for å få snø. Der skal de kinesiske tenåringene ligge i 8 uker framover; altså en satsing som overgår alt av det sporten har sett.

AKKURAT det gjelder muligens trøkket på treningene også. Rapportene fra den svenske hallen forteller at de unge kineserne bare for å lære rett og slett legger seg i ryggen på de mye eldre norske proffløperne som er innom der.

Så holder de den uvant høye farta så lenge de kan.

Innen OL 2022 kan det bli veldig lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer