Kinas OL-stadion arena for dødsstraff

Dersom Beijing får OL i 2008 vil sluttspillet i fotball finne sted på arenaen der dødsdømte har møtt sin skjebne. Idrettsfolk fra hele verden vil gå i fotsporene til mennesker som er henrettet med en kule i nakken.

En dag i begynnelsen av september i 1983 gikk 29 menn og en kvinne i prosesjon inn på Arbeidernes Stadion i Chaoyang-distriktet øst i Beijing. De ble spottet av 80000 tilskuere. Ute på gressmatta fikk de forkynt dommen: Døden.

Deretter ble de ført bort og skutt i nakken.

Tusener henrettet

Fredag neste uke avgjøres det om Beijing skal få sommer-OL i 2008. Arbeidernes Stadion vil i så fall bli arena for kvartfinalene, semifinalene og finalene i fotballturneringen.

- Det er svært sannsynlig at denne arenaen er brukt til slike seanser også i de seinere år, sier Kina-etterforsker Dominique Muller i Amnesty International.

Kina har verdensrekord i antall henrettelser, viser tall samlet inn av Amnesty International. Fra 1990 til 1999 registrerte organisasjonen 18194 henrettelser.

Bare de siste tre månedene er 1100 mennesker henrettet i Kina. 26. juni ble minst 54 mennesker henrettet på Den internasjonale dagen mot narkotika.

Idrettsarenaer er ofte brukt i forbindelse med massehenrettelsene. Etter rettssakene føres de tiltalte inn på arenaen der tusener kan bivåne domfellelsen. Oppstilt på rekke og rad blir dødsdommen forkynt for dem.

Til jubel og spott fra tilhørerne blir de dømte ført ut og gjerne kjørt i åpne lastebiler til henrettelsesplassen med plakater rundt nakken som forteller hva de er dømt for. Seansene er et show i ydmykelse og skal tjene som skrekk og advarsel.

Selve henrettelsen skjer uten publikum. De dømte blir holdt av en vakt på hver side, og tvinges til å bøye hodet forover. Så kommer en tredje vakt, og skyter den dødsdømte i nakken.

Dødsdommene er ofte et resultat av narkoforbrytelser. Men i Kina dømmes også mange til døden for mindre forseelser. Det er dødsdom for politiske forbrytelser som separatisme i blant annet Tibet og i den muslimske-dominerte Sinkiang-provinsen i nordvest. Men man kan også dømmes til døden for forseelser som ellers i verden blir betraktet som ikke veldig alvorlige.

Eksempler er fyllekjøring og økonomiske forbrytelser som dokumentforfalskning.

Død er business

Men i Kina er henrettelse også business. For de dreptes organer er lett omsettelig kapital.

Tidspunktet for henrettelser er ofte tilpasset behovet til pasienter som trenger organer.

Onsdag i forrige uke vitnet legen Wang Guogi i en høring i den amerikanske kongressen. Han fortalte at han hadde blitt tvunget til å flå huden av mer enn 100 henrettede. En av dem var ennå i live da legene begynte arbeidet.

- Vi måtte arbeide raskt i krematoriet. Det tok vanligvis 10 - 20 minutter å fjerne all huden fra et lik, sa Wang.

Wang, som nå er politisk flyktning, kaller henrettelsesindustrien for Kinas onde, men lukrative handel med organer.

- Noe dritt

De norske IOC-medlemmene Gerhard Heiberg og Johann Olav Koss mener at Kinas brudd på menneskerettighetene kan bli tillagt betydning når IOC-delegatene skal stemme fram OL-byen om ei drøy uke.

Gerhard Heiberg ble sjokkert da han fikk høre at stadion Bejing vil holde fotballfinaler, tidligere har vært arne for kjappe dødsdommer.

- Nei, dette var noe dritt. Slett ikke bra, sier han .

- Det blir vanskelig å komme utenom menneskerettighetsspørsmålet i Kina når det skal stemmes, sier Johann Olav Koss.

De norske IOC-medlemmene mottar daglig hendvendelser fra personer og organisasjoner som mener OL ikke må gå til Kina.

- Jeg får enormt med henvendelser hver eneste dag, sier Heiberg, som mener trykket til tider er så stort at det kan virke mot sin hensikt.

- Man ikke se bort i fra at et OL kunne føre til at Kina ble mer åpent og at det blir lettere for Tibet. Dalai Lama har faktisk gitt sin støtte til Beijings kandidatur, sier Heiberg, som ikke vil ta stilling til hvem han skal stemme på før valghelga i Moskva.

<B>DØDSDØMT:</B> Her blir den dødsdømte Liu Tianlong vist fram under en seanse på en stadion i Chengdu, sørvest i Kina. Men også arenaen Bejing vil åpne OL på, er brukt til denne typen seanser.