DRØMMEAVSLUTNING: Chris Froome vant den siste etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed tok han også sammenlagtseieren i det prestisjefylte franske rittet. Her jubler han for seieren på den sjuende etappen. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com
DRØMMEAVSLUTNING: Chris Froome vant den siste etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed tok han også sammenlagtseieren i det prestisjefylte franske rittet. Her jubler han for seieren på den sjuende etappen. Foto: Tim De Waele, TDWSport.comVis mer

Kinderegg for Froome på den siste etappen

Avgjorde Critérium du Dauphiné på rittets siste dag.

(procycling.no): Etter Chris Froomes oppvisning på kongeetappen, var Team Sky ute etter sammenlagtseieren i Critérium du Dauphiné på søndagens siste etappe i rittet.

Det var først inne på de tre siste kilometerne briten satte inn støtet.

Han rykket og distanserte Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) i den gule trøya.

Dermed ble det et skikkelig kinderegg for briten. 30-åringen vant både etappen og sammenlagt.

- Jeg kan ikke tro det. Jeg var skikkelig sliten etter i går, men det tror jeg alle var. Vi hadde den gule trøya i siktet, og lagkameratene var fantastiske helt til øyeblikket der jeg angrep, sier Froome i seiersintervjuet.

Amerikaneren fortsatte å kjempe etter at Froome distanserte ham, men det var tydelig at avstanden bare økte. Før etappen skilte det 18 sekunder mellom dem.

Froome krysset målstreken alene, samtidig som Simon Yates (Orica-GreenEDGE) og Rui Costa (Lampre-Merida) passerte Van Garderen på de siste hundre meterne.

Dermed ble det fjerdeplass på Van Garderen og andreplass sammenlagt, ti sekunder bak briten. Det var ingen tvil om at Froome var etappens store vinner.

- Selvsagt er Tour de France det store målet, men jeg har hele tiden konsentrert meg om Dauphiné her. Men så klart ser jeg fram til Tour de France, sier Froome.

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) var eneste norske deltaker i rittet. Han markerte seg i første halvdel av rittet på de flatere etappene, mens han i fjellene i hovedsak har hjulpet lagkameratene.

Sky-kontroll 13 ryttere gikk tidlig i brudd, men Team Sky lot dem aldri få en stor ledelse. De 13 var Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo), Gorka Izagirre (Movistar), Gatis Smukulis (Katjusja), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Bruno Pires (Tinkoff-Saxo), Cyril Gautier, Perrig Quémeneur, Romain Sicard (alle Europcar), Albert Timmer (Giant-Alpecin), Steve Cummings (MTN-Qhubeka), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Julien Simon (Cofidis) og Lars Boom (Astana).

De Clercq var best plassert sammenlagt, bare 5'55 bak Tejay Van Garderen (BMC Racing Team), men Froomes hjelperyttere lot ham aldri få smaken av gult. Med 90 kilometer igjen hadde de 13 i front bare 2'15 ned til hovedfeltet.

Tysk tempomaskin Det britiske stjernelaget kontrollerte bruddet gjennom hele etappen. Det var tydelig at de ville hente dem og slik gi Froome muligheten til å vinne etappen med ti tilhørende bonussekunder og slik vinne rittet sammenlagt på den siste dagen.

Tony Martin sa takk for følget til bruddkameratene med åtte mil igjen og startet et episk forsøk på etappeseieren.

Den tyske tempomaskinen ga alt han hadde, men det så ikke ut til å lykkes da han hadde snaut fire minutters ledelse med fire mil igjen.

Han var tydelig preget og ble etter hvert hentet av de sterkeste i det opprinnelige bruddet. Med 13 kilometer igjen var Steve Cummings alene i teten, men han hadde bare 50 sekunder ned til hovedfeltet.

Opp målfjellet tok Tour de France-favoritt Vincenzo Nibali (Astana) rollen som hjelperytter for Michele Scarponi. Da han var ferdig med å kjøre tøft med fem kilometer igjen, angrep Scarponi og startet kampen mellom favorittene.

På de tre siste kilometerne startet det virkelige showet og kampen om den gule trøya. Froome distanserte etter hvert Van Garderen og tok både etappen og trøya.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.