Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Qiang Wang med sjokktid på 15 km fristil, men ble disket

Kineseren ledet OL hele fem minutter foran Cologna og Sundby. Så ble han avslørt

Da gullkampen på 15-kilometeren ble regnet som avgjort, suste Qiang Wang inn til ny ledertid, nesten fem minutter foran Dario Cologna. Dagbladet kan nå fortelle hva som faktisk skjedde.

SNARVEI: Wang Qiang tok en snarvei på tre kilometer og ledet plutselig 15-kilometeren med nesten fem minutter foran Dario Cologna. Så ble han avslørt og disket. Foto: REUTERS/Carlos Barria
SNARVEI: Wang Qiang tok en snarvei på tre kilometer og ledet plutselig 15-kilometeren med nesten fem minutter foran Dario Cologna. Så ble han avslørt og disket. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Dario Cologna ledet omtrent fra start til mål på 15 kilometer fristil i OL i Pyeongchang, men lite visste sveitseren om hva kinesiske Qiang Wang skulle gjøre på et senere startnummer.

Wang startet sitt løp ti minutter etter Cologna og gikk til en suveren ny ledertid etter passeringspunktet på seks kilometer. Der var kineseren hele fire minutter og 40 sekunder foran Cologna.

Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby var på sin side fem minutter bak Qieng Wang. Hvordan var det mulig?

De få som fikk det med seg, tenkte kanskje at det var en teknisk tabbe med tidtakersystemet fra arrangøren, men det var det faktisk ikke.

Dagbladet møtte både Wang og FIS' renndirektør Pierre Mignerey etter 15-kilometeren og fikk svar på dette mysteriet på langrennsarenaen i Pyeongchang.

- Hva i all verden skjedde?

SUVEREN LEDELSE: Qiang Wang klokket inn til suveren ny bestetid etter seks kilometer, men det var naturligvis for godt til å være sant. Kineseren hadde gått en snarvei.
SUVEREN LEDELSE: Qiang Wang klokket inn til suveren ny bestetid etter seks kilometer, men det var naturligvis for godt til å være sant. Kineseren hadde gått en snarvei. Vis mer

- Tidtakersystemet vårt fungerte som det skulle. Tiden var riktig, men det som skjedde var at Wang ikke fulgte løypa han skulle gå. Wang tok rett og slett en snarvei, forteller Mignerey til Dagbladet.

- Hvor da?

- Det skal jeg vise deg nå.

Sparte tre kilometer på snarvei

FIS' renndirektør tar Dagbladets reporter med seg bort til et løypekart inne på veggen på juryrommet og peker hvor kineseren tok sin snarvei.

Totalt gikk han tre kilometer kortere enn resten av feltet.

- Her gikk Wang til venstre i stedet for å følge løypa rett fram, slik han skulle. Det var en enorm snarvei, forklarer Mignerey til Dagbladet og peker på kartet.

- Hvor mye sparte Wang på snarveien?

- Han gikk en løype som var rundt tre kilometer kortere.

- Skjer dette ofte?

- Nei, det skjer ikke ofte. Det skjer veldig sjelden. Vanligvis skjønner løperen hva de har gjort og snur, men det gjorde ikke Wang. Han bare fortsatte, sier FIS' renndirektør til Dagbladet.

SNARVEIEN: Her forklarer Pierre Mignerey til Dagbladet hvor kinesiske Qiang Wang gikk feil på 15 kilometer fristil i Pyeongchang. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
SNARVEIEN: Her forklarer Pierre Mignerey til Dagbladet hvor kinesiske Qiang Wang gikk feil på 15 kilometer fristil i Pyeongchang. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Hvordan oppdaget dere at han gikk feil?

- Vi skjønte at noe var galt da han tok ledelsen med fem minutter, så studerte vi bildene og så hva problemet var, forteller Mignery.

Wang om tabben: - No! No! No!

Da hadde ikke FIS noe valg: Qiang Wang ble diskvalifisert.

Dagbladet konfronterte kineseren med hendelsen sammen med Expressen etter 15-kilometeren.

Da ble han engstelig.

- Jeg snakker ikke så godt engelsk, sier Wang.

Konfrontert med tidene etter seks kilometer - hvor Wang ledet nesten fem minutter foran gullvinner Cologna - skvetter han tilbake.

- No! No! No! Not good, svarer kineseren.

Qieng Wangs navnesøster (i hvert fall nesten) Heidi Weng gikk som kjent i mål en runde for tidlig i minitouren i Kuusamo i 2015, men hun skjønte hva hun hadde gjort galt og snudde før hun ble disket.

- Dette er svært sjelden. Weng skjønte sin tabbe der Wang ikke gjorde det, forteller Mignerey.

En pinlig berørt Wang forlot langrennsstadion i OL-byen med et inderlig ønske om at denne dagen bare skulle bli over.

Massiv satsing mot OL 2022

Det kinesiske langrennshåpet kan i det minste se framover mot OL på hjemmebane i Beijing i 2022. Der satser kineserne massivt for å ha suksess også i snøidrettene hvor de ikke akkurat har stolte tradisjoner.

Der kineserne har plukket ut eksempelvis nederlandske trenere i skøytesporten, har de brukt samme argument for å hente inn norske trenere i skiøvelsene langrenn, skiskyting, hopp og kombinert: De leier inn trenere fra de beste nasjonene fra hver enkelt idrett.

Med norsk hjelp kan det ambisiøse målet være mulig. Snart kan Norge plutselig måtte bryne seg på en helt ny verdensstormakt i skitoppen. Men hvor realistisk er det egentlig at Kina kan bli best i verden med ski under beina?

- De gir opp skolegangen og satser alt. De kinesiske utøverne bor på samling i 11 måneder og har lite kontakt med familien, så det innebærer en stor belastning. De verver seg omtrent til dette prosjektet. Det er spesielt, sier Kinas nye landslagstrener i skiskyting, Håkon Loe Johansen, til Dagbladet.

- Målet er å bli best. Talentene er her. De er sterke fysisk og har stor treningsiver. Det er ingen nasjoner som har klart å gå fra ingenting til å bli best i løpet av fem år. Kineserne lurer selv på om det er mulig. Det blir veldig spennende å se.

Weng og Østberg håper på Kina

Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg har delte meninger om prosjektet til Kina før OL om fire år.

- De har vært et stykke unna. Ishida er god, men hun er jo japaner. Alt kan skje. De er mange, så det skulle ikke forundre meg om de ble gode, sier Weng til Dagbladet.

Ingvild Flugstad Østberg håper kineserne vil lykkes med sitt langrennsprosjekt.

- Det blir spennende å se. Det er ikke gjort på et knips, men de er jo sykt mange da i Kina! Hvor mange er det ikke der, liksom? Man skulle tro det er noen som er skapt for langrenn, sier Østberg til Dagbladet.

- Men det er samtidig noe som må bygges over flere år med teknikk og utstyr. De fysiske forutsetningene er sikkert gode, men det skal gjøres en jobb. Jeg håper det i hvert fall. Det hadde vært kjedelig om de trente i et par måneder og slo oss. Ingenting hadde vært bedre om Kina ble med i starten og vi fikk en ny verdensdel inn i idretten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!