Kineserne kan fyrverkeri

Prøvekjørte åpningsseremonien. Se bildene!

(Dagbladet.no): Det er tre uker igjen til OL i Beijing. Onsdag kjørte arrangørene generalprøve på åpningsseremonien, som skal finne sted på det splitter nye nasjonalstadionet - populært kalt «fuglereiret».

Seremoniprøvene finner sted under streng bevoktning, fordi mest mulig av innholdet i den over tre timer lange seansen skal holdes hemmelig, skriver AP. De 17 000 deltakerne skal ha signert taushetserklæring.

Men en ting kan ikke kineserne holde skjult: Det enorme fyrverkeriet, som ifølge den internasjonale nyhetskanalen France 24 kom helt overraskende på innbyggerne i byen, da det ble avfyrt onsdag kveld.

Filmregissør Zhang Yimou har det kunstneriske ansvaret, og sier til australske Herald Sun at åpningsseremonien skal uttrykke hvordan den kinesiske kulturen har utviklet seg og blitt en del av den globale sivilisasjonen.

Det blir også en markering til minne om de 70 000 ofrene for jordskjelvet i Sichuan-provinsen i mai.

Hvor mye penger som går i lufta, er ikke kjent. Men at kineserne, som brukte fyrverkeri så tidlig som det 12. århundre, får det hele til å bli svært spektakulært, kan det ikke være noen tvil om etter at disse bildene er publisert.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer
STORSLÅTT: Kinas nye nasjonalstadion - og fyrverkeriet som skal markere åpningen av De Olympiske Leker 8. august. Foto: SCANPIX
STORSLÅTT: Kinas nye nasjonalstadion - og fyrverkeriet som skal markere åpningen av De Olympiske Leker 8. august. Foto: SCANPIX Vis mer