FEIL FLAGG: De fire stjernene i det kinesiske flagget som ble brukt ligger vannrett. Egentlig skal stjernene roteres slik at spissen peker inn mot den store stjerna. Foto: Geoff Burke/USA TODAY Sports/NTB Scanpix
FEIL FLAGG: De fire stjernene i det kinesiske flagget som ble brukt ligger vannrett. Egentlig skal stjernene roteres slik at spissen peker inn mot den store stjerna. Foto: Geoff Burke/USA TODAY Sports/NTB ScanpixVis mer

Kineserne raser over flaggblemme i OL. Ser du feilen?

- Det nasjonale flagget er symbolet på et land. Det er ikke tillatt med feil.

(Dagbladet): En liten feil på det kinesiske flagget, som har blitt brukt under flere medaljeseremonier under Rio-OL, har ført til stor skuffelse blant innbyggerne i landet.

Det startet etter en luftrifle-konkurranse hvor Du Li (sølv) og Yi Siling (bronse) tok medaljer. Flere internettbrukere klagde på det kinesiske flagget som ble brukt.

Det offisielle kinesiske flagget har fire små stjerner som skal roteres slik at de peker mot den store stjerna som pryder flagget. I stedet var stjernene i dette flagget posisjonert slik at de lå vannrett.

Mange tok til Sina Weibo, en populær kinesisk sosiale medier-plattform, for å uttrykke sin frustrasjon. Det skriver den statseide avisa People's Daily.

Det samme flagget ble brukt da Kina kom på pallen i svømming og vektløfting seinere i mesterskapet.

«Det mislykkede flagget har vært en årsak til offentlig skuffelse blant kinesiske nettbrukere og seere», skriver avisa.

Ikke tillatt

TV-anker Cui Yongyuan i CCTV (China Central Television), reagerte slik i sosiale medier:

«Jeg prøver ikke å være pirkete på grunn av tvangslidelser, men dette er det nasjonale flagget... Det er et prinsipp som selv elever i barneskolen burde forstå».

«Det nasjonale flagget er symbolet på et land. Det er ikke tillatt med feil», skrev Cui Yongyuan videre på Sina Weibo, ifølge South China Morning Post.

Rettes opp

Den kinesiske ambassadøren ga instrukser om at feilen skulle rettes opp umiddelbart, noe som ble tatt til etterretning.

- Vi forstår at det er et problem med flagget, sa Mario Andrada, som er kommunikasjonsdirektør for organisjasjonskomiteen under lekene, ifølge CNN.

- Det er en veldig liten feil. Du må være veldig kjent med det kinesiske flagget for å forstå det. Vi må uansett rette på det, sier Andrada.

Han mente flagget hadde blitt godkjent av kineserne før det ble produsert. Det er et tredjeparts selskap som leverer flagget til de forskjellige nasjonene som deltar i OL.

«Tabben» var likevel ikke så stor som den et australsk tv-selskap klarte å gjøre. Channel 7 presterte å legge på det chilenske flagget, da de ved hjelp av grafikk skulle presentere en oversikt over hvor mange OL-medaljer de tror Kina vil få i OL, skriver CNN.

Også i London-OL for fire år siden var det en flaggtabbe under lekene. Da ble Sør-Koreas flagg brukt før en Nord-Korea-kamp i fotball. Det førte til at Nord-Korea nektet å starte kampen.

SLIK SKAL DET VÆRE: Stjernene skal roteres inn mot den store stjerna. Foto: RPE/Albert Nieboer/NTB Scanpix
SLIK SKAL DET VÆRE: Stjernene skal roteres inn mot den store stjerna. Foto: RPE/Albert Nieboer/NTB Scanpix Vis mer