STORKJØP: Jackson Martinez forlot Atlético Madrid og dro til Guangzhou Evergrande for svimlende 42 millioner euro (rundt 400 millioner norske kroner). Foto: EPA/KIKO HUESCA/NTB Scanpix
STORKJØP: Jackson Martinez forlot Atlético Madrid og dro til Guangzhou Evergrande for svimlende 42 millioner euro (rundt 400 millioner norske kroner). Foto: EPA/KIKO HUESCA/NTB ScanpixVis mer

Kinesisk fotball mener virkelig alvor. Står bak fire av de fem dyreste overgangene i januar

Er maktsbalansen i sportsindustrien i ferd med å endre seg?

(Dagbladet): Onsdag forrige uke ble det klart at Ramires forlater Chelsea etter fem og et halvt år i klubben. Han var lenge den dyreste overgangen i januarvinduet, med en prislapp på rundt 250 millioner kroner.

Det var før Jackson Martínez (29) forlot Atlético Madrid og dro til Guangzhou Evergrande for svimlende 42 millioner euro (rundt 400 millioner norske kroner) tirsdag.

Ramires dro på sin side til den kinesiske klubben Jiangsu, og begge overgangene føyer seg inn i rekken av store navn som søker lykken i Kina. Det er ikke å skyve under stol at spillerne blir veldig godt betalt for å dra til det framgangsrike landet. Da forholdsvis ukjente Dario Conca dro til Kina i 2011, var han en av de ti best betalte fotballspillerne i verden.

Didier Drogba, Demba Ba, Eidur Gudjohnsen, Paulinho, Robinho, Asamoah Gyan, Fredy Guarín, Nicolas Anelka og Gervinho er bare noen eksempler på europeiske stjerner som har spilt eller spiller i kinesisk fotball.

Felles for dem alle er at de kunne spilt i større europeiske ligaer. I stedet tar de den lange turen til Asia.

Dyre investeringer Ramires koster altså Jiangsu rundt 250 millioner kroner - en pris som har fått mange til å heve øyenbrynet. Det er rundt 80 millioner mer enn Chelsea ga for ham i 2010. Og nå er brasilianeren i tillegg 28 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er det et tydelig bevis på hvor sterke kinesiske klubber er økonomisk.

DYRT KJØP: Ramires kostet Jiangsu rundt 250 milioner kroner da han kom fra Chelsea. Foto: Ben Queenborough/BPI/REX/NTB Scanpix
DYRT KJØP: Ramires kostet Jiangsu rundt 250 milioner kroner da han kom fra Chelsea. Foto: Ben Queenborough/BPI/REX/NTB Scanpix Vis mer

Martinez kostet også mindre da han ble hentet til Madrid, og spissen har ikke fått mye spilletid denne sesongen. Likevel blar kinesiske klubber opp store summer for spillerne. Fire av de fem største overgangene i januarvinduet er spillere som går til kinesiske klubber. Det er bare Stokes rekordkjøp Giannelli Imbula som får plass på topp fem-lista.

Det kinesiske overgangsvinduet stenger 26. februar, noe som betyr at det fortsatt er tid til å forsterke kinesisk fotball.

De siste dagene har det dukket opp meldinger om at Jiangsu har lagt 50 millioner euro på bordet for Liverpool-ønskede Alex Teixeira. Dette er ikke bekreftet fra klubbhold, men franske L'Equipe skriver i dag at spilleren er klar.

Jürgen Klopp forsøkte å hente brassen i januar, men Liverpool var ikke villig til å betale mer enn 35 millioner euro for Teixeira. 

Gullgruve Hver uke sendes to Premier League-kamper gratis på tv i Kina, på tv-kanaler som når ut til 320 millioner husstander i landet. Fotball har blitt en økonomisk gullgruve.

Likevel sliter den hjemlige ligaen sportslig sett, og det gjenspeiler naturlig nok landslaget. Kina har bare deltatt i ett VM-sluttspill opp gjennom historien, i 2002. Landslaget har blitt sett på som en vits i hjemlandet.

I fjor kom president Xi Jinping med en femti punkts plan for å gjøre kinesisk fotball bedre. Det kortsiktige målet er å lokke unge spillere til landet, og få en bedre atmosfære rundt den nasjonale fotballen. Det langsiktige målet er å forsterke landslaget og holde et VM i Kina.

DYRT KJØP 2: Elkeson kostet rundt 180 millioner kroner da han dro fra Guangzhou til rivalen Shangai. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix
DYRT KJØP 2: Elkeson kostet rundt 180 millioner kroner da han dro fra Guangzhou til rivalen Shangai. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix Vis mer

Presidenten ønsker at Kina skal bli et «kraftverk» innen sport. Myndighetene i landet har planer om å bygge 20 000 fotballskoler i løpet av fem år, og antallet skal etter planen stige til 50 000 innen ti år.

- Seriøse Myndigheten vil legge vekt på å oppmuntre mange av milliardærene som har oppstått i Kina det siste tiåret, til å legge penger i fotball og annen sport. Spytte penger i akademier og fasiliteter i hjemlandet, i stedet for å bruke penger på utenlandske stjerner. Det er et nytt forsøk på å rette fotballen mot en ny kurs.

Kinesiske foreldre foretrekker også at barna får seg en utdannelse og jobb framfor å drive med sport. Derfor skal det bygges fotballskoler for at barn og unge kan gjøre begge deler.

- Det viser at de er veldig seriøse, men problemene på innsida av kinesisk fotball er dypt inngrodd, sier Cameron Wilson ifølge The Guardian. Han er direktør for nettsida Wild East Football som følger kinesisk fotball tett.

Kina har slitt med korrupsjon i fotballen, og mer enn 40 personer tilknyttet fotballklubber har blitt fengslet eller straffet siden 2009. Det har kommet i kjølvannet av kampfiksing-skandalen samme år, som fikk navnet «chip shot gate». I ettertid har jobben vært å bedre det frynsete ryktet fotball har fått i Kina.

Investerer i Europa Nå har kinesiske investorer og firmaer kjøpt aksjer i fotballklubber i de store ligaene England, Spania, Frankrike og Nederland. De bruker klubbene til å bygge en kommersiell tilstedeværelse i Europa, skriver BBC.

Eksperter spår også at investeringene handler om å skaffe seg erfaring for å bedre den hjemlige ligaen i Kina.

President Xi Jinping håper at sportsindustrien i landet skal være verdt hele 850 milliarder dollar innen 2025. Fotball skal være hjertet i denne satsingen. Til gjengjeld er hele verdens sportsindustri verdt et sted mellom 400 og 600 milliarder dollar, ifølge prognoser.

Bare begynnelsen - Dette er bare begynnelsen i et marked som er veldig stort, sier leder for det kinesiske firmaet Alibaba, Zhang Dazhong, til South China Morning Post.

DYRT KJØP 3: Gervinho kostet rundt 180 millioner kroner da han dro fra Roma til Hebei. Foto: Silvia Lore/NurPhoto/REX/NTB Scanpix
DYRT KJØP 3: Gervinho kostet rundt 180 millioner kroner da han dro fra Roma til Hebei. Foto: Silvia Lore/NurPhoto/REX/NTB Scanpix Vis mer

- Derfor tror jeg målet som er satt av Kinas myndigheter veldig lett vil oppnås, sier Zhang Dazhong.

Alibaba er Kinas mest kjente selskap. Det er et internettselskap som primært driver med netthandel. Selskapet har store planer for sporten i Kina. Derfor har Alisports nå blitt lansert. Målet er at alle de 500 millioner brukerne av Alibaba skal bli sportsinteresserte, og deretter betale penger for utstyr og arrangementer.

Og Alisports mener alvor. Selskapet har allerede blitt en av sponsorene til fotball-VM og NFL i Kina. De har også inngått et samarbeid med den brasilianske stjerna Ronaldo, som for lengst har lagt fotballskoene på hylla. Også José Mourinho har blitt kontaktet av selskapet i håp om et samarbeid.

Alibaba eier halvparten av klubben Guangzhou Evergrande, som hentet Jackson Martínez for 400 millioner kroner.

Tidligere har blant andre David Beckham vært ambassadør for kinesisk fotball. Dersom Kina skulle lykkes med å bygge en stor sportsindustri, kan det bety at maktbalansen forandrer seg.

- Gitt Kinas meritter i andre industrisektorer, mistenker man at en pågående kinesisk interesse for fotball kan ha en stor effekt på verdens favorittsport, sier professor Simon Chadwick, som jobber med strategi og markedsføring innen sport, ifølge The Guardian.

GLAD I SPORT: Kinas president Xi Jinping. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix
GLAD I SPORT: Kinas president Xi Jinping. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix Vis mer

P.S. Nordmannen Abdurahim «Ibba» Laajab spiller i kinesisk fotball, for klubben Hebei.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram