Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kinesisk lege innrømmer systematisk doping

Den kinesiske staten stod bak den systematiske dopingen av OL-utøvere.

SYSTEMATISK DOPING: Den kinesiske staten stod bak systematisk doping av svømmere på 80- og 90-tallet. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Toby Melville/NTB scanpix
SYSTEMATISK DOPING: Den kinesiske staten stod bak systematisk doping av svømmere på 80- og 90-tallet. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Toby Melville/NTB scanpix Vis mer

Kinesiske OL-utøvere ble systematisk dopet på 1980- og 90-tallet, og det var den kinesiske staten som sto bak det omfattende dopingprogrammet.

Det innrømmer den pensjonerte legen for det kinesiske turnlaget på 1980-tallet, Xue Yinxian. Hun forteller at steroider og veksthormoner var en naturlig del av treningsprogrammene, for kineserne brukte alle midler på å bli en idrettslig stormakt.

- Det var voldsomt, særlig på 1980-tallet, men det var bare noe man måtte akseptere, sier hun til The Sydney Morning Herald. Hun forteller også at utøverne ikke visste hva de fikk inn i kroppen via injeksjoner, og de fra det medisinske teamet som ikke ville være med på dette ble fjernet.

Xue er den første som innrømmer at kinesernes offisielle holdning til alle de dopingsakene som dukket opp på 1990-tallet, ikke holder mål. Lederne fortalte den gangen at dopingmisbruket var et resultat av overivrige trenere og overambisiøse utøvere, men dersom det er riktig det Xue sier, så var det altså staten som sto bak.

12 gullmedaljer I svømme-VM i 1994 klarte de kinesiske svømmerne å vinne 12 gullmedaljer, og det var da ryktene om utstrakt dopingmisbruk virkelig skjøt fart. Senere det samme året ble da også sju kinesiske svømmere avslørt som juksere.

Det førte til kraftig oppvask, og i Atlanta-OL i 1996 ble det bare en gull til de kinesiske svømmerne.

Men allerede i 1998 var dopingmisbruket tilbake i kinesisk svømmesport igjen i stor skala. Da ble en utøver tatt med veksthormoner i bagasjen i forbindelse med VM i australske Perth, og fire nye svømmere testet positivt for forbudte stoffer.

Men det var ikke bare svømmere som avga positive tester. Blant gjengangerne var også kinesiske vektløftere og syklister. Alle ble avslørt i forbindelse med internasjonale konkurranser.

1978 Xue sier hun ble presentert for det omfattende dopingprogrammet allerede i 1978. Det var en høytstående embetsmann som informerte om det bruken av doping og straffen ved å nekte å være med på opplegget.

- Embetsmannen beskrev bruken av veksthormoner som en vitenskapelig treningsmetode. Han fortalte også at de som ikke ville være med på programmet ville bli straffet og kraftig kritisert, forteller Xue, som sier hun kjempet imot dopingmisbruket så godt hun kunne.

Før OL i London hevder kinesiske myndigheter at alle trenere og utøvere har måtte avlegge en ed foran det kinesiske flagget, der de har måtte sverge på at de er rene.

Kinesiske utøvere har også avstått fra å spise kjøtt i en periode før OL. Det har de gjort for å minske sjansen for å få i seg clenbuterol og andre forbudte stoffer som kan finnes i kjøttet.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media