Paralympics

Kinesisk sensasjon

Zheng Tao (30) fra Kina har blitt en av Paralympics store historier. Under sommerens leker har han vunnet fire gull i svømming - uten armer.

DOMINANS: Tao Zheng svømmer uten armer, men smadrer all konkurranse under Paralympics. Dette fra Paralympics i 2012. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL
DOMINANS: Tao Zheng svømmer uten armer, men smadrer all konkurranse under Paralympics. Dette fra Paralympics i 2012. Foto: AFP PHOTO / BEN STANSALL Vis mer
Publisert

En av Paralympics' virkelige sensasjoner er den kinesiske svømmeren Zheng Tao. 30-åringen har nemlig svømt inn til hele fire gullmedaljer for Kina under mesterskapet.

Tao mistet armene sine i en strømulykke som barn, og siden han var 13 har han trent målrettet mot å bli en av verdens aller beste svømmere.

Han tok gull på 100 meter rygg både i London i 2012 og i Rio de Janeiro i 2016, men under lekene i Tokyo har kineseren virkelig tatt storeslem.

Rekord på rekord

Som om ikke det var nok, alle de fire gullmedaljene Tao har vunnet har kommet etter at han satte paralympisk- eller verdensrekord på distansen.

På 50 meter rygg svømte Tao inn til tiden 31.42, over sekundet foran andreplassen, og satte ny verdensrekord.

Det ble også verdensrekord på 50 meter butterfly, der Tao suste inn på tiden 30.62, godt over sekundet foran nestemann.

I FARTA: Tao Zheng har hentet hjem hele fire gull til det kinesiske Paralympics-laghet. Foto: Behrouz MEHRI / AFP
I FARTA: Tao Zheng har hentet hjem hele fire gull til det kinesiske Paralympics-laghet. Foto: Behrouz MEHRI / AFP Vis mer

Den tredje verdensrekorden for Taos del kom i fire ganger 50 meter stafett der det kinesiske laget suste forbi motstanderne, og endte på tiden 3.40.63.

På 50 meter fri var Tao i mål på tiden 30.31, og satte dermed ny paralympisk rekord. Også her smadret han nærmeste konkurrent med 80 tiendedeler.

Kinesisk dominans

Ifølge BBC var gullmedaljen på 50 meter fri Kinas gull nummer 500 i paralympisk historie. Kina har vært deltakende i Paralympics siden lekene ble avholdt i New York City i 1984.

- Jeg kjørte på uten anger, fordi dette er min siste konkurranse under Tokyo. Jeg tror dette var et av mine beste løp noensinne, sa Tao, ifølge BBC etter å sikret gullet.

Der man kanskje er vant med å se svømmere stupe fra en liten høyde over bassenget for å komme i gang, så er det flere av svømmerne, deriblant Tao, som holder seg fast med håndkle.

KJENT SYN: Tao Zheng ble har tatt storeslem under Paralympics. Foto: Behrouz MEHRI / AFP
KJENT SYN: Tao Zheng ble har tatt storeslem under Paralympics. Foto: Behrouz MEHRI / AFP Vis mer

Når startskuddet går, sparker de fra i bassengkanten, og konkurransen er i gang.

Kineserne har dominert Paralympics denne sommeren, og i skrivende stund står de med hele 171 medaljer, hvorav 80 er gull.

Den neste nasjonen på lista er Storbritannia, som har 104 medaljer, hvorav 37 av dem er gull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer