ØNSKET I KINA: Åge Hareide hadde ikke lyst på et kinesisk eventyr. Han har registrert at det er mange ledige trenerjobber i Norge, men har ikke hørt noe fra verken RBK, AaFK eller VIF.  
Foto: Pernilla Wahlman / NTB scanpix
ØNSKET I KINA: Åge Hareide hadde ikke lyst på et kinesisk eventyr. Han har registrert at det er mange ledige trenerjobber i Norge, men har ikke hørt noe fra verken RBK, AaFK eller VIF. Foto: Pernilla Wahlman / NTB scanpixVis mer

Kinesisk toppklubb ville ha Hareide

Sa nei på flekken.

(Dagbladet): Åge Hareide avsluttet vikarjobben i Helsingborg med en sterk 2-0-seier borte mot Twente i forrige uke.

Nå er den erfarne treneren ledig på markedet igjen, i en tid der tre tippeligaklubber mangler hovedtrener. Hareide har foreløpig ikke hørt et kvekk fra Norge - men derimot fra Kina.

- Den eneste klubben jeg har snakket med var fra toppdivisjonen i Kina. Det var så jævla langt borte, så jeg sa vel nei med en gang. Det var ikke noe å vurdere. Jeg har ikke så lyst til tilbake på trenerbenken at jeg drar til Kina for å gjøre det. Man må bo og trives der man er. Og Kina er sikkert spennende det, men det er langt vekk fra familie, sier Hareide til Dagbladet.

Han husker ikke navnet på klubben, bare at den kom fra Jinan. Dermed var det nok Shandong Luneng Taishan det var snakk om. Wu Jingui er midlertidig trener i klubben, etter at nederlandske Henk ten Cate forsvant i september. Klubben endte på 12. plass sist sesong.

Hareide pakket sakene sine i Sverige i forrige uke og har nettopp kommet hjem til Norge. Han har selvfølgelig full oversikt over hvilke klubber her som er på trenerjakt - AaFK, Rosenborg og Vålerenga - men han hevder han ikke har tenkt på noen av dem.

- Jeg har registrert at det er mange trenerjobber ledige. Men jeg har ikke noen planer nå, jeg har ikke tenkt så mye på hva jeg skal gjøre, sier Hareide.

Samtidig forteller han at han har jobbet med et fotballrelatert prosjekt en stund, som han planlegger å bruke mer tid på framover, uten å ville utdype hva det dreier seg om.

Hareide vant «the double» som Rosenborg-trener i 2003, men er ikke nevnt blant de aktuelle kandidatene til å overta etter Jan Jönsson.

-  Jeg gjorde mye bra sist jeg var der, og jeg klarte i hvert fall å videreføre arven etter Eggen da. Vi spilte bra fotball, vant mange kamper og serien og cupen. Ingen har vel vunnet «the double» siden den gang. Sånn sett har jeg fungert der før. Men det ligger kanskje litt igjen at jeg forlot dem, det kan ligge noe der. Jeg føler at jeg har et OK forhold til RBK i dag, jeg var jo landslagstrener i nesten fem år og brukte mange spiller derfra.

- Synes du det ville vært naturlig om du ble vurdert av RBK?

- Det har jeg faktisk ikke tenkt på. De har sine kandidater og må finne ut hvem de vil ha som trener, jeg kan ikke oppfordre noen til å komme til meg. Det har jeg aldri gjort, og det vil jeg aldri gjøre heller. Jeg har nok av resultater og år på baken til at folk vet jeg kan gjøre en god jobb, sier Hareide.

Rosenborg har to strake tredjeplasser i Tippeligaen og har sånn sett vært et godt stykke unna ambisjonene om seriegull. En ny trener hopper dermed ikke etter Wirkola, men Hareide sier presset uansett ligger der.

- Rosenborg har en historikk som vil jobbe mot deg de gangene det ikke funker optimalt. Det er et enormt trykk for å levere varene der, men det er arven de har. Publikum forventer underholdende fotball og masse mål. Grunnfjellet til Rosenborg er basert på det. Å leve opp til det er tøft, sier Hareide.