Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

King jakter 82 år gammel rekord

Han er 18 landslagsmål unna å tangere Jørgen Juve, Norges mestscorende spiller gjennom tidene. Nå jakter Joshua King (27) en rekord som har stått i 82 år.

REVANSJELYSTEN: Joshua King vil ha revansj mot Sverige førstkommende søndag. Og med scoring der, vil han tangere nok en landslagslegende. Foto: NTB Scanpix.
REVANSJELYSTEN: Joshua King vil ha revansj mot Sverige førstkommende søndag. Og med scoring der, vil han tangere nok en landslagslegende. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): - Jobben gjort. Enkelt og greit. Vi kom hit for å ta tre poeng og vi var tålmodige. Det var nok ikke den kuleste kampen å komme og se for tilskuerne når de ligger så lavt som de gjør og ikke prøver å gå framover. Men vi scorer to mål og vinner kampen.

Slik oppsummerte Joshua King torsdagens kamp overfor Dagbladet.

Det var ingen fantastisk batalje på Ullevaal stadion, men Norge fikk, som King sa, jobben gjort. Sander Berge scoret det første, før nettopp King fastsatte sluttresultatet til 2-0.

- Alltid lyst å være nummer én

Det var hans 15. landslagsmål for Norge. Nå er han 18 mål unna å tangere Norges mestscorende spiller gjennom tidene - og 19 unna å overta tronen.

- Jeg har ikke noe mål om hvor mange mål jeg vil score. Jeg vet ikke hvor mange år jeg spiller på landslaget, men du har alltid lyst å være nummer én, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Jeg vet ikke hvem som er mestscorende på landslaget nå, men det er fullt mulig at jeg kan ta dem igjen om jeg fortsetter et par år til, sier King til Dagbladet.

Mannen som troner øverst på den listen, er Jørgen Juve. Han var en del av Norges berømte bronselag fra Berlin-OL i 1936, og har en imponerende statistikk å vise til. Juve, som gikk bort i 1982, spilte totalt 45 kamper for det norske A-landslaget, men var bare spiss i 24 av dem.

Han spilte også midtstopper.

Juve jobbet faktisk også blant annet i Dagbladet ved siden av fotballen. Han spilte på det norske landslaget mellom 1928 og 1937 og rekorden hans, som Norges mestscorende spiller gjennom tidene, har altså stått siden han ga seg på landslaget for 82 år siden.

King fikk på sin side landslagsdebuten mot Island i 2012, og noterte seg for sin første scoring med flagget på brystet mot Kypros seinere samme år.

Med torsdagens scoring, og hans 15. landslagsmål, tangerte han en norsk spisslegende. Det var han imidlertid ikke klar over før Dagbladet sa det:

KING: King har scoret 15 mål for det norske landslaget, og tangerte dermed den tidligere profilen Gøran Sørloth. Reporter/video: Yngve Gjerde / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

King spilte torsdag sin 41. landskamp for Norge, og får nok sin 42. på søndag, når Norge møter Sverige. King omtaler den kampen som en «2. plassfinale».

- Hvis vi taper mot Sverige, tror jeg ikke de roter bort 2.-plassen. Det blir en 2. plassfinale på Friends Arena. Vi må gjøre jobben. De kom hit og tok to poeng fra oss, så nå vi dra dit og ta tre poeng fra dem, sa King, som fikk en femmer på Dagbladets børs, med følgende begrunnelse:

«Godkjent innsats, sikker på straffesparket. Virker ikke å være i toppform, men dette var heller ikke kvelden hvor dette var nødvendig.»

Dette sa Martin Ødegaard til Dagbladet etter kampen:

FORNØYD: Martin Ødegaard var fornøyd med Norges innsats mot Malta. Reporter: Yngve Gjerde. Video: Elias Kr. Zahl Pettersen / Dagbladet Vis mer

Riise nestemann på lista

Dersom han skulle notere seg for nok en scoring i den kampen, vil han tangere en annen norsk legende. John Arne Riise, mannen med flest landskamper for Norge (110), står bokført med 16 landslagsscoringer.

Og dersom målene fortsetter å komme, kan han passere en rekke Norge-legender, som Kjetil Rekdal, Jan Åge Fjørtoft, Ole Gunnar Solskjær og John Carew - for å nevne noen.

- Men jeg har ikke noe mål, understreker han.

- Jeg prøver å score hver eneste kamp. Noen ganger scorer man, andre ganger ikke.

Norge trenger i hvert fall en målfarlig King i den viktige kampen mot Sverige - og ikke minst i jakten på en EM-billett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!