Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«King Kenny» klarte det. Nå skjer det aldri mer

Hvor har det blitt av de spillende trenerne?

 SUKSESS:  Kenny Dalglish vant The Double som spillende manager i Liverpool i 1985. Foto: NTB Scanpix.
SUKSESS: Kenny Dalglish vant The Double som spillende manager i Liverpool i 1985. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Spillende managere var en trend i England et par tiår tilbake. Nå forekommer det knapt mer.

Det kan bli mye å gjøre når du selv skal være manager, samtidig spille. Det fikk Oldham Athletics spillende manager Paul Dickov smertelig erfare.

I en kamp mot Bristol Rovers byttet han inn seg selv i sluttminuttene.

- Jeg fikk gult kort umiddelbart, ler Dickov.

- Før kampen ga jeg spillerne klar beskjed om at de måtte være disiplinerte. Så fikk jeg selv kortet.

Ga seg Dette var rett og slett ikke Dickovs dag. I tillegg til å få et gult kort, gjorde han en rekke personlige feil.

- Jeg bommet med noen pasninger. Flere av spillerne var på vei for å skjelle meg ut, så kom de på at jeg også var sjefen deres. Det var da det gikk opp for meg at jeg måtte legge fotballskoene på hylla.

Dickov ga seg selv noen minutter på banen et par uker seinere, før spillerkarrieren var over.

- Det kreves så mye av en manager at det er umulig å spille ved siden av. Det er en million ting som må gjøres. Du er finansiell rådgiver, lærer, psykolog og skal ha kontroll på statistikken. Treninger skal planlegges, motstanderens skal analyseres, pluss at man må møte med både spillere og agenter. Det er en 24/7-jobb. Det ikke er rart det knapt finnes en spillende trener lenger.

Tampen av karrieren Helt fra starten av 1900-tallet har det med jevne mellom vært en spillende manager i engelsk fotball - med blandet hell. Mange spillere på tampen av sin karriere var med en glad for å ta på seg litt ekstra ansvar.

Men ingen tok den lenger enn Johnny Giles i 1973. Han kombinerte spill for West Bromwich og Irland med å være manager for både klubb- og landslag.

- Tidligere var det en måte for klubbene å få en «to for en-pakke», sier Gordon Taylor tidligere leder for Professional Footballers' Association (PFA).

Mange klubber var glade for å la en erfaren spiller ta over på tampen av sin egen karriere. Man trengte ikke trenerkvalifikasjoner den gangen, så det var ikke noe problem for en spiller å ta over.

Dalglish-suksess Når det er sagt, så har de store klubbene hatt en tendens til å styre unna dobbeltrollen. Men det er selvfølgelig ett unntak.

Da Liverpool gjorde endringer på trenersiden i 1985, tok Kenny Dalglish over. I sitt første år vant Liverpool både ligaen og FA-cupen. Dalglish var også en viktig bidragsyter på banen og han sikret selv tittelen med sin scoring på Stamford Bridge.

Skotten fant det uansett ikke enkelt å kombinere de to rollene. Bob Paisley ble hentet tilbake for å være Dalglishs rådfører. I tillegg hadde han Ronnie Moran, Roy Evans og Tom Saunders til å bistå med trenerarbeidet.

CHELSEA-TENDENS:  Glenn Hoddle var en av tre som prøvde seg som spillende manager i Chelsea på 90-tallet. Foto: Ben Radford / NTB Scanpix.
CHELSEA-TENDENS: Glenn Hoddle var en av tre som prøvde seg som spillende manager i Chelsea på 90-tallet. Foto: Ben Radford / NTB Scanpix. Vis mer

Uansett var han ikke redd for å ta på seg utfordringen - og problemene som fulgte med. Endringen ble spesielt stor i garderoben.

- Plutselig måtte jeg distansere meg fra resten av spillergruppa. Jeg kunne ikke lenger småkrangle og prate med dem som før.

- Vi tok det opp og ble enige om hva spillerne skulle kalle meg. Vi ble enige om de skulle kalle meg «boss».

«Kenny» Liverpools forsvarskjempe Phil Neal var sur over at trenervervet gikk til Dalglish og ikke til han selv. Neal var tydelig irritert og nektet å kalle Dalglish «boss». I stedet sa han konsekvent «Kenny».

- Jeg tok en prat med han om det. Kall meg boss, sa jeg. Etter det kalte Neal meg det. Han hadde egentlig ikke noe valg. Jeg var sjefen.

Ikke så lenger etter forsvant Neal fra Anfield. I stedet ble han spillende trener i Bolton.

Dalglish visste selv at managerjobben komme til å forkorte hans egen spillerkarriere. Han hadde nå vært spillende manager i mer enn en sesong. Han scoret seks mål på 18 ligakamper, men for tredje gang på 15 år hadde Liverpool avsluttet sesongen uten et eneste trofé.

- Jeg tror Kenny klarte å kombinere de to rollene fordi han var en fantastisk spiller som nøt stor respekt i garderoben, sier tidligere Liverpool-forsvarer Jim Beglin.

- For å kunne bli en suksessfull spillende manager, må man være en fantastisk spiller. Det var Kenny. Mange så på han og tenkte at de også kunne kombinere rollene.

I Dalglish-spor Etter Dalglish-perioden var det en rekke klubber som gikk for spillende manager-løsningen. Trevor Francis tok over i Sheffield Wednesday i 1991, mens Peter Reid tilbrakte tre år med ulike roller i Manchester City.

I løpet av en seksårsperiode hadde Chelsea tre spillende managere. Glenn Hoddle, Ruud Gullit og Gianluca Vialli.

Det var ikke alltid problemfritt.

- Det var veldig morsomt, men utrolig krevende, sa Reid.

- Helt ærlig tror jeg ingen kan gjøre det i tiden vi er inne i nå. Selv da jeg gjorde det var det beinhardt. Det vanskeligste var at jeg som spiller var avhengig av hvile. Det fikk jeg aldri med managerrollen i tillegg. Det var alltid noe som måtte gjøres, forteller Reid.

Citys spillende manager fant det også vanskelig å plassere seg selv i lagoppstillingen.

 SISTE I REKKEN:  Kevin Nolan startet denne måneden som spillende manager i Leyton Orient. Foto: Alan Walter / NTB Scanpix.
SISTE I REKKEN: Kevin Nolan startet denne måneden som spillende manager i Leyton Orient. Foto: Alan Walter / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg var aldri han som sa at jeg måtte spille tiden. Men til slutt hentet jeg Steve McMahon til å gjøre jobben. Det var best for klubben.

Ikke alle var like uegoistiske som Reid. I 1997 tok Mark Hateley over som spillende manager i Hull. I kontrakten forhandlet han fram en bonus som ga han 1000 pund (12 500 norske kroner med dagens kurs) hvis han spilte.

- Det var hysterisk, sa en daværende Hull-spiller til FFT.

- Mot slutten av hver eneste kamp byttet han inn seg selv. En gang satte han seg selv inn, til tross for en leggskade. Han haltet rundt på banen, vinket til styreformannen: «Takk for en ny tusenlapp». Det viser bare problemene det kan bringe.

Større press Endringene i fotballen ble stadig større. I England førte innføringen av Premier League i 1992 naturligvis med seg mye. Alt ble mer profesjonelt.

Nå var en fotballtrener sjeldent mer enn to år. Kravene fra styrerommet er brutale. Paul Dickov beskriver kombineringen, som nærmest umulig. Han følte seg igjen som en 16 år gammel gutt som akkurat hatt blitt Arsenal-spiller. Alt måtte læres på nytt.

Kravene om trenerutdanning har gjort det vesentlig vanskeligere å få fram spillende manager. Nå kreves UEFA A-lisenskurs for å kunne trene på toppnivået. Det krever over 500 timer med teori og praksis for å gjennomføre.

- Vi råder spillere til å spille så lenge de kan. En spillerkontrakt er langt mer vanntett enn en managers. Det er vesentlig vanskeligere å sparke en spiller, så jeg anbefaler å spille så lenge som mulig før man setter i gang med sin managerkarriere, sier Gordon Taylor.

En som ikke fulgte det rådet var Lee Bradbury. Han la fotballskoene umiddelbart på hylla da han fikk et managertilbud i Bournemouth januar 2010.

- Jeg kunne lett ha spilt i to sesonger til. Det var en tøff avgjørelse, for jeg nøt virkelig spillet. Alle sier man bør spille så lenge man kan, men jeg ønsket å gå inn 100 prosent for å bli manager.

Kevin Nolan tok denne måneden over som spillende manager i Leyton Orient, etter at han og West Ham skilte lag i fjor høst.

Etter bare 48 timer i klubben innkasserte han sin første trepoenger som spillende manager. League Two-klubben slo Wycombe borte. Nolan forble en ubrukt reserve..

Fem spillende managere med sukses: Adolfo Pedernera - CD Los Millonarios (1951-53)

Graeme Souness - Rangers (1986-91)

Gordon Strachan - Coventry (1996-97)

 PROBLEMATISK:  Paul Dickov fant det problematisk å være på både spiller og manager. Foto: NTB Scanpix.
PROBLEMATISK: Paul Dickov fant det problematisk å være på både spiller og manager. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Glenn Hoddle - Swindon og Chelsea (1991-95)

Dennis Wise - Milwall (2003-05)

Fem som bare burde spilt: Bobby Charlton - Preston North End (1973-75)

Romario - Vasco de Gama (2007-08)

Mario Kampes - Pelita Jaya og KS Lushnja (1996)

Steve Claridge - Portsmouth (2000-01)

Terry Butcher - Coventry (1990-92)

 KAMPBONUS:  Mark Hateley byttet alltid inn seg selv for å få kampbonus verdt 1000 pund. Foto: AP Photo/Robert E. Dear / NTB Scanpix.
KAMPBONUS: Mark Hateley byttet alltid inn seg selv for å få kampbonus verdt 1000 pund. Foto: AP Photo/Robert E. Dear / NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media