Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

King Kong ubeseiret i 13 år

SYDNEY (Dagbladet): Det finnes mange gullfavoritter i OL. Men noen få kan egentlig få medaljen utdelt allerede før lekene starter. Som Alexander Karelin (33) - kalt King Kong blant konkurrentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sydney kommer han til å hente hjem sitt fjerde OL-gull. Den digre russiske bamsen på 116 kilo har en merittliste på brytematta som tar pusten fra flere enn hans sjanseløse motstandere:

Karelin har ikke tapt en internasjonal kamp på 13 år. Og han har ikke avgitt ett eneste poeng de siste sju åra.

Hvilket gir følgende uttelling:

11 VM-gull.

13 EM-gull.

3 OL-gull.

«Eksperimentet»

- Det jeg ikke vinner på styrke og bryteferdigheter, vinner jeg på mitt rykte, forklarer Alexander Karelin.

Av sine motstandere i 130-kilosklassen blir kjempen beskrevet som umenneskelig sterk, og i brytekretser går han bare under kallenavnene «Eksperimentet» og King Kong.

Så nevner han heller ikke noe menneske som sin tøffeste utfordring.

Men en fryseboks (!) han måtte bære opp åtte etasjer til leiligheten sin i Novosibirsk.

- Det var en diger fryseboks, som veide nesten dobbelt så mye som meg, smiler Karelin.

- Utrolig legende

I Sydney trener ikke Karelin med de andre russerne. Han er for stor til det. I dobbel forstand.

Fritz Aanes (22), Norges eneste OL-deltaker i bryting, er overbevist om at Karelin ikke er til å stoppe nå heller - selv om russeren ikke har vært like overlegen de siste årene.

Karelin holder fortsatt nullen - men scorer stadig oftere bare to eller tre poeng selv.

- Karelin begynner å bli gammel og sliten, men han er en utrolig legende for oss i brytemiljøet. Og han kommer garantert til å vinne sitt fjerde strake OL-gull her i Sydney. Det er liksom ikke meningen at han skal tape, og jeg tror han til og med vil få hjelp fra dommerne om han skulle trenge det, sier Fritz Aanes - som selv er en outsider i 85-kilosklassen.

Karelin blir stadig tilbudt roller i Hollywood-filmer. Men sier konsekvent nei.

Elsker opera

- Jeg er riktignok morsommere utenfor matta enn på. Men jeg er en bryter. Ikke en filmstjerne, sier mannen som reiser til alle konkurranser med eget helikopter sammen med trenere, leger og massører.

Bak den fryktinngytende fasaden på Karelin befinner det seg en myk og samfunnsengasjert trebarnsfar som er opptatt av opera, ballett og teater. Han skriver også egne dikt.

I tillegg sitter Karelin som representant for hjembyen Novosibirsk i den russiske dumaen, og folkehelten er flere ganger foreslått som presidentkandidat.

Men der setter Karelin grensa.

- Jeg er ikke klar for et slikt ansvar. Bare det å stille til valg for dumaen var ille nok. Folk ville ha meg til å svare på spørsmål, forklare ting, synge og danse. Jeg følte meg som en klovn, sier Alexander Karelin.

Og han vet hva han snakker om. Han får alle som møter ham til å se ut som en.

<B>UBESEIRET I 13 ÅR</B>:Alexander Karelin er uovervinnelig på brytematta.