Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

King med «blemme»

- Jeg ladet batteriene. Men jeg ladet dem kanskje litt for mye, sier spissen om ferien til Maldivene. Måtte stå over fellestreninger, men melder seg klar mot Romania.

TELLER NED: Joshua King og Norge møter Romania i EM-kvalifiseringen fredag. Her fra trening på Ullevaal stadion. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TELLER NED: Joshua King og Norge møter Romania i EM-kvalifiseringen fredag. Her fra trening på Ullevaal stadion. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
  • Norge - Romania, kl. 20.45 fredag

ULLEVAAL / STORO (Dagbladet): Han var ikke med på de to første fellestreningene denne uka. Men Joshua King (27) bare blåser av spørsmål om skader.

Selvsagt melder han seg til tjeneste når fotballandslaget skal ut i krig igjen. Først mot Romania fredag, så mot Færøyene mandag.

- Det er ikke helt vinn eller forsvinn. Men vi må tenke sånn. Det blir viktig med seks poeng, sier han.

På Maldivene

Sesongen i Bournemouth og Premier League ble avsluttet 12. mai. Etterpå stakk spissen til Maldivene med familien. Bildene på sosiale medier viser et liv i sus og dus.

- Batteriene er fullstendig ladet opp, skrev han til et av Instagram-bildene. Nå viser det seg at det ble litt for mye av det gode. King forteller selv historien:

- Jeg ladet batteriene. Men jeg ladet dem kanskje litt for mye. Da jeg kom tilbake, trente jeg for hardt. Det er grunnen til at jeg ikke fikk trent i starten av uka.

Frisk

Men de muskulære problemene skal nå være i orden. Han har uttalt at landslagssjef Lars Lagerbäck er en mann han vil dø for. Og akkurat nå er det viktigere enn noen gang.

Norge startet EM-kvalifiseringen med 2-1-tap for Spania. Deretter ble det 3–3 mot Sverige, i en kamp der laget ledet 2-0, men kollapset fullstendig. Ett poeng etter to kamper er ikke altfor sprekt. Bare de to beste lagene i gruppa går til EM-sluttspillet i 2020.

- Kampen mot Romania blir tøffest, tror King.

Dagbladet kåret ham til Norges beste fotballspiller i påsken. På de neste plassene fulgte keeperne Rune Almenning Jarstein og André Hansen.

Drømmer

King slår seg likevel ikke på brystet over 12 mål i Premier League denne sesongen. Han er i en perfekt alder til fotballspiller å være. Spørsmålet er om han skal være på et lag - Bournemouth - som nesten aldri vil være i posisjon til å vinne en tittel. Eller om han bør videre.

- Alle drømmer om å spille for store klubber og vinne trofeer. Men mange må også være realistiske.

King fortsetter:

- For egen del tror jeg at jeg kommer til å spille i Champions League en dag. Når det skjer, vet jeg ikke. Men per dags dato er jeg Bournemouth-spiller. Vi får se hva som skjer.

15 mål

Bournemouth endte på 14. plass. Nordmannen oppsummerer sesongen slik:

- Jeg scoret 12 mål, men det skulle vært 15. Alt i alt var det brukbart. Vi startet bra. Så hadde vi en lang periode der vi ikke klarte å vinne kamper. Det svingte. Vi kunne slå gode lag, men tapte for antatt dårligere motstandere.

Nå er det Norge som teller. Skal Lagerbäck vise at han har framganger med Norge, er det ingenting annet enn seks poeng som teller mot Romania og Færøyene. Og King blir en sentral brikke.

- Han har vært fantastisk god både i Premier League og for oss, sier kaptein og Fulham-spiller Stefan Johansen.

- Hvilken status har han i Premier League?

- Alle prater positivt om Joshua. Fordi han har et engelsk etternavn, er det ikke alle som vet at han er norsk. Det får jeg ofte spørsmål om.

Sjef

Lagerbäck er fornøyd med holdningene til King. En ting er at kapteinen skal gå foran som sjef. Men treneren vil ha mange småsjefer på banen.

Han tror Romania og Norge er jevne nasjoner:

- Tidligere var Romania et kynisk lag som spilte på resultat. Etter at den nye treneren kom inn (Cosmin Contra) er det blitt et velorganisert lag. Det er bare å se på resultatene de to siste åra. De har tapt to kamper og er vanskelige å score på. Men de lager heller ikke så mange mål selv.

EM-kvalik
Spania22004-16
Sverige21105-44
Romania21015-33
Malta21012-33
Norge20114-51
Færøyene20022-60