Kipketer for god

Til Vebjørn Rodals skuffelse ble 800-meteren i helga fjernet fra programmet i sommerens nye Golden League-serie.

- Arrangørene tror 800 meter er for kjedelig fordi Wilson Kipketer er så suveren, sier Rodal-trener Kjell Arve Husby. Under helgas møte i Marokko i forbindelse med VM i terrengløp skviset president Primo Nebiolo og pampevennene i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ut 800 meter. - Da jeg snakket med Tom Fremstad (daglig leder i Bislett-alliansen) under innendørs-EM i Valencia i begynnelsen av mars, sto 800 meter på Golden League-programmet, sier en forundret Rodal. Før Golden Four ble erstattet med Golden League, sto 800 meter på programmet annethvert år, og sto for tur i år. - Skuffende, er trener Kjell Arve Husbys kommentar.

Frykt for Kipketer

Bislett-general Svein Arne Hansen kan ikke annet enn å beklage: - Jeg ville ha med 800 meter på årets program, sier han. Også i fjor høst måtte Hansen gi etter da Primo Nebiolo utøvde rått press og slukte Golden Four-arrangørene Bislett, Zürich, Brussel og Berlin. Nebiolo ville ha kloa i TV-pengene, stjal idéen og påla de fire Golden Four-arrangørene å gå inn i IAAF-konstruksjonen Golden League sammen med Roma og Monaco - pluss Moskva som årets arrangør av GP-finalene. Den store gulrota: En million dollar - sju millioner kroner - fordelt på utøverne som vinner alle sju stevnene. Det har ingen andre enn Kipketer kapasitet til. Men får altså ikke sjansen. Om IAAF frykter at Kipketer stikker av med hele millionpotten? - Ja, det også, sier Kjell Arve Husby.

- Helt feil

Husby er like bekymret for en annen frykt: - Wilson Kipketer er så suveren at det får konsekvenser for stevnearrangørene. 800 meter blir for kjedelig, sier han. Griskheten får altså uttrykk gjennom tapte publikumsinntekter. Svein Arne Hansen avviser imidlertid Husbys påstander. - Nei, nei, nei. Helt feil, sier han. Og kommer med sin versjon: - 800 meter står ikke på programmet fordi øvelsen ikke er med i Grand Prix i år. Moskva har Grand Prix-finalen i år. Derfor kunne ikke 800 meter få Golden League-status. - Da måtte vi gjort en regelendring, men det er for seint i år, sier Hansen.

Ikke griske

- I det internasjonale friidrettsforbundet må vi ha rettferdighet, sier Hansen. Han avviser også frykten for å dele ut millionpotten. - Helt omvendt. Vi vil ha en vinner. Det er den største reklamen for friidretten. Om det blir 800 meter på Bislett likevel? - Ja, det er klart, forsikrer Hansen - og legger til: - Om Vebjørn løper skikkelig og ikke som i fjor. - Setter han ikke pers i år, er jeg redd målsettingen om å komme under 1,40 ryker, sier Kjell Arve Husby. # BLIR KJEDELIG: Han løper så fort at spenningen blir borte, Wilson Kipketer . OL-vinner Vebjørn Rodal synes det er dumt at 800 meter ikke blir Golden League-øvelse. # Foto: ARNLJOT BRINGEDAL #

SKUFFET: Rodal-trener Kjell Arve Husby finner det merkelig at 800 meter er fjernet fra Golden League. # Foto: JAN-PETTER DAHL

BLIR KJEDELIG: Han løper så fort at spenningen blir borte, Wilson Kipketer.