Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kirkens nye forbilde

På årets Kirkemøte blir Nils Arne Eggen dratt fram som en mann kirken kan lære mye av. - Hyggelig at de vil lære av meg, men det er også mye å lære om lagspill av Jesus, sier Eggen til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rosenborg-treneren humrer godt når Dagbladet.no forteller ham at prest Per Arne Dahl i Åmot kirke i dag talte varmt om ham på Kirkemøtet i Lillehammer.

- Eggen sier at det er laget som er den eneste stjernen i Rosenborg. I kirken bør det også være slik at stjernen er hele laget av både ansatte og frivillige medarbeidere og ikke bare solospillere blant de ansatte, sier Dahl som vil dra de frivillige fram i lyset.

Nils Arne Eggen understreker at alle som driver med lagspill har noe å lære av Rosenborgs suksess.

- Men kirka har gode kilder nærmere enn Rosenborg - selv om vi har'n Rune. Tenk bare på symbolikken i det at Jesus som ofret seg for alle, sier Eggen.

Skrev om «Godfoten»

Han regner som kristen, men ikke personlig kristen.

- Jeg er døpt og konfirmert og skal forhåpentligvis begraves når den tida kommer. Forholdet mitt til kirka strekker seg ikke noe særlig utover det, sier RBK-treneren.

- En kristen oppdragelse er en god oppdragelse, men legg merke til at jeg ikke sier kirkelig oppdragelse. Jeg har inntrykk av at de har litt problemer med samhandlinga i de miljøene, uten at jeg vil gå for mye innpå det, sier Eggen som i kveld holder foredrag for Gjedrem kommune.

Temaet er selvsagt samhandling - på Rosenborg-måten, men tilpasset alle som må jobbe sammen i lag. I 1999 ga han ut boka «Godfoten» som ble årets store julegave. Den norske kirken er bare en av en lang rekke institusjoner som har trykket den trønderske samhandlings-guruen til sitt bryst.

Kjemper for de frivillige

Temaet på årets Kirkemøte er Kirkens forhold til de frivillige, og Åmot-presten Per Arne Dahl tar Eggen til inntekt for sitt syn om å la de frivillige få mer å si overfor hierarkiet av fast ansatte.

- Det er ikke slik at de fast ansatte i en menighet er de faste støtter i menigheten. De ansatte slutter gjerne etter fem-seks år, mens de frivillige er de som er fast knyttet til menigheten, sier Dahl ifølge NTB.

Han mener at kirken gjennom sine frivillige medarbeidere har et arsenal av ubrukte krefter.

- Menighetene må komme ut av sine dype hjulspor på dette felt. Mange steder er de frivillige medarbeiderne oversett, overhørt og umyndiggjort. Vi må i stedet la de frivillige medarbeiderne få blomstre slik at også staben av de fast ansatte kan få blomstre ved hjelp av den avlastning de da får. For å få dette til trengs det et lagspill og en videre utrustning av de frivillige medarbeiderne, sier Dahl.

Gir ikke bort NM-tittelen

Nils Arne Eggen synes bare det er hyggelig hvis han kan gi tilbake til kirken.

- I Rosenborg har vi lært fra mange kilder. En av disse er Det nye testamentet hvor det er mye å lære om lagspill gjennom kjærlighetens budskap, understreker Eggen og legger til at det eneste RBK har gjort er å sette det hele i system.

- Samhandling er veien til suksess for alle. Men i kirkas tilfelle må de sette seg andre mål enn å vinne norgesmesterskapet i fotball, humrer kirkens nye forbilde.

SUKSESS-FORFATTER: Eggen kapret tabelltoppen også for bøker da han ga ut «Godfoten». Her avbildet foran RBK-brakka med forlegger William Nygaard.
SPRER DET GODE BUDSKAP: Nils Arne Eggen er en populær foredragsholder. Her prater han i 2,5 timer for helse- og sosialetaten i hjemkommunen Orkanger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!