Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kiropraktor redder OL-håp

I halvannen måned har sandvolleyballspilleren Jørre André Kjemperud fått gratis ryggbehandling på Solaklinikken. Nå unngår han prolapsoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemperud har slitt med ryggproblemer i to sesonger, og tidligere i år tygget han smertestillende for å kunne gjennomføre turneringer. Flere av dem har han enten stått over eller gitt seg i. Operasjon virket uunngåelig, men Kjemperud ville ikke.

Så kom redningsmannen Jan Rune Austad på banen. Kiropraktoren ringte selv Kjemperud og tilbød sin hjelp. Gratis.

- Jeg ville vise at konservativ behandling er bedre enn operasjon, sier Austad til Dagbladet.

Behandlingene begynte i slutten av september. Den gang kunne ikke Kjemperud stå på tå hev mer enn tre ganger på rad. Nå er han oppe i 15.

OL-gull

- Jeg er ekstremt mye bedre. Følelsen min nå kan ikke sammenliknes med for to måneder siden, sier Kjemperud.

Aten-lekene i 2004 er det store målet for Kjemperud og partner Vegard Høidalen, og en ryggoperasjon ville forkludret planene.

- Jeg ble skremt da jeg lå strak og ikke kunne reise meg. Raslingen med operasjonskniver likte jeg heller ikke. Jeg var sikker på å bli helt frisk sjøl, og nå er jeg i ferd med å klare det, sier Kjemperud.

I slutten av måneden venter årets siste verdensserieturnering i Brasil, og sandvolleyballparet drar 21. Sanker de nok poeng til å ta igjen amerikanske Kevin Wong og Stein Metzger på verdensrankingens 5. plass, venter bonuser i hundretusenkronersklassen.

Ti poeng skiller de to lagene.

Gir seg

Det er motivasjonen for å delta, selv om ryggen langt fra er helt bra igjen ennå.

- Jeg skulle ønske vi var i toppslag, for det betyr ganske mye for oss å klare den femteplassen. Men får jeg tilbakefall i ryggen, må jeg bare gi meg, sier Jørre Kjemperud til Dagbladet.

Kiropraktor Austad mener at når en så belastningsutsatt kropp som Kjemperuds kan repareres uten operativt inngrep, bør også flere prolapspasienter gjøre det de kan for å unngå kniven.

- Vanlig behandling vil aldri forverre situasjonen, sier Austad, som benytter seg av metoder som er anerkjent i det norske kiropraktiske miljøet.

Hele Norges coronakart