«Kirurgen sa jeg skulle være glad hvis jeg ble smertefri i hverdagen»

Straffehelten Andreas Rekdal spilte 3. divisjon for tre måneder siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hødd - Tromsø 1-1, 5-3 etter straffer

ULLEVAAL (Dagbladet): Det var mange eventyrhistorier som utspilte seg på Ullevaal da Hødd sensasjonelt slo Tromsø i cupfinalen.

Den kanskje største av dem tilhører Andreas Rekdal (23) - mannen som satte inn det femte og avgjørende straffesparket.

Han ble hentet til Hødd fra Larsnes sommeren 2006 og var der fram til 2010. Da gikk han tilbake til moderklubben, som nå hadde fått navnet Larsnes/Gursken, etter å ha pådratt seg en karrieretruende ankelskade.

I to og et halvt år kunne han knapt røre en fotball, langt mindre spille kamp. Først i januar i år kunne han begynne å trene for fullt igjen.

Rekdal spilte i 3.divisjonsklubben fram til august. Da ville Hødd ha ham tilbake. 23-åringen ble kastet rett inn på laget til cupkvartfinalen mot Haugesund.

- Det er en syk historie. Jeg hadde ham på juniorlaget i Hødd, og da hadde han allerede vært mye skadet. I 2008 spilte han juniorsemifinalen i NM sammen med åtte av guttene som var i troppen her i dag. Så var han ute lenge igjen etter en langtidsskade. Vi hentet ham tilbake fra Larsnes/Gursken i høst, og han gikk rett inn på laget i kvartfinalen. Det var egentlig galskap, men han løste oppgaven bra. Så har han vært inn og ut av laget, før han kommer inn i dag og setter den femte straffen. Det er fantastisk, sier Hødd-trener Lars Arne Nilsen til Dagbladet.

Skulle ikke ta straffe
Han er dypt imponert over hvordan Rekdal aldri har latt seg knekke av skadene, men i stedet jobbet enda hardere for å komme tilbake.

- Jeg vet hvor hardt han har jobbet - han har jobbet sinnssykt hardt. Og jeg vet at han var livredd for å ta den straffen i dag, og at han ikke hadde veldig lyst. Men jeg sa til ham at «den tar du».

Andreas Rekdal er ikke noen nær slektning av straffesparkkongen Kjetil Rekdal, men opplyser at «en journalist mente vi var femmenninger».

<strong>2,5 ÅR UTEN FOTBALL:</strong> Andreas Rekdal har er bare 23 år, men gikk flere år uten å kunne røre en ball. I dag senket han Tromsø med det femte og avgjørende straffesparket - som han egentlig ikke skulle ta. Foto: Eirik Helland Urke
2,5 ÅR UTEN FOTBALL: Andreas Rekdal har er bare 23 år, men gikk flere år uten å kunne røre en ball. I dag senket han Tromsø med det femte og avgjørende straffesparket - som han egentlig ikke skulle ta. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Han beskriver sekundene før og etter det avgjørende straffesparket slik:

- Espen Standal skulle egentlig ta femtestraffen, men ville ikke. Så fikk jeg beskjed om å ta. Jeg følte jeg bare måtte gjøre det, for jeg tror ikke det var mange andre som hadde lyst. Det var så mye som sto på spill, og det ville vært en forferdelig følelse å bomme. Men det var bare å gå fram og skyte.

Det sies at sjansene for å score på straffespark øker dramatisk når man kan vinne kampen ved å score - sammenlignet med å kunne tape den ved å bomme.

Men Rekdal visste faktisk ikke at cupsensasjonen ville være et faktum dersom han scoret.

- Etter at ballen gikk i mål hadde jeg en blackout i fem sekunder. «Vant vi nå?», liksom. Så kom Ørjan (Håskjold Nyland) løpende, og da tenkte jeg «ja, faen! Vi vant!». Det var så viktig å treffe ballen rett og få den i mål. Jeg klarte å stenge ting litt ute. Det vi sa før alle gikk fram for å skyte var at vi måtte treffe ballen med kraft og få den ut til sida. Det var det eneste jeg fokuserte på, sier han til Dagbladet.

Måtte transplantere
Ankelproblemene hans startet etter en takling der han fikk en stygg vridning og støtskade inni beinet. Siden har han vært gjennom tre ankeloperasjoner, hvor han har transplantert bein og brusk. I den perioden har han ikke spilt noe fotball.

- Jeg måtte ta ut en bit fra kneet og sette inn i ankelen. Det var ganske omfattende greier, litt sånn som Solskjær hadde i kneet.

- Var det karrieretruende?

- Kirurgen sa at jeg skulle være fornøyd hvis jeg ble smertefri i hverdagen. Alt annet enn det var en bonus. I fjor begynte jeg å trene litt med 3. divisjonslaget til Larsnes/Gursken. Jeg kjente at jeg ble bedre og bedre, og i våres begynte jeg å få trua på det. Nå er det faktisk ganske bra. Jeg trener hver dag, sier han til Dagbladet. 

Han er operert ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og sender dem en takk på den dag som denne.

Finale NM, menn

Hødd — Tromsø 1-1 (0-0) e.o. (4-2 på straffer)
Ullevaal stadion
24.217 tilskuere
Mål: 1-0 Kjell Rune Sellin (62), 1-1 Saliou Ciss (87).
Straffespark: Akeem Latifu 1-0, Ole Martin Årst 1-1, Sivert Heltne Nilsen 2-1, Thomas Drage 2-2, Pål André Helland 3-2, Remi Johansen (reddet), Erik Sandal (reddet), Saliou Ciss (utenfor), Andreas Rekdal 4-2.Dommer: Kjetil Sælen, Arna-Bjørnar.Gult kort: Vegard Heltne (1), Akeem Latifu (117), Hødd, Saliou Ciss (43), Thomas Drage (98), Tromsø.

Hødd (4-2-3-1): Ørjan Håskjold Nyland — Akeem Latifu, Fredrik Klock, Steffen Moltu, Victor Eriksson Grodås — Fredrik Aursnes (Bendik Dybdal Torset fra 120.), Sivert Heltne Nilsen — Pål André Helland, Erik Sandal, Vegard Heltne (Andreas Rekdal fra 85.) — Kjell Rune Sellin (Espen Standal fra 96.).
Ubenyttede reserver: Jan-Lennart Urke — Ruben-Kenneth Brandal, Ørjan Engen Grimstad, Eirik Heltne.

Tromsø (4-4-2): Benny Lekström — Hans Norbye, Fredrik Björck, Saliou Ciss, Ruben Kristiansen — Thomas Kind Bendiksen (Magnus Andersen fra 81.), Serigne Modou «Kara» Mbodji (Remi Johansen fra 67.), Ruben Yttergård Jenssen, Thomas Drage — Zdenek Ondrasek, Aleksandar Prijovic (Ole Martin Årst fra 54.).
Ubenyttede reserver: Henri Sillanpää — Miika Koppinen, Steffen Nystrøm, Hans Åge Yndestad.

- De skar av leggbeinet på utsida her, åpnet opp leddet, tok ut det som var ødelagt, hentet samme bit fra kneet og satte inn i ankelen. Det er passende å takke dem i dag.

- Det høres ut som en eventyrhistorie å stå her med kongepokalen i dag?

- Det er jo det. Jeg er bare utrolig glad, sier Rekdal.

Til tross for all motgangen var han aldri inne på tanken om å gi opp.

- Men jeg måtte være realistisk. Fotball betyr mye for meg, og jeg måtte bare ta ting som de kom. Jeg kunne ikke holde på og trene som en galning så lenge, jeg måtte liksom bare trene og la ting skje av seg selv, sier han.

I dag fikk han belønningen for alt strevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer