Kitet fra England til Irland

Andreya (34) knuste guttas verdensrekord.

(Dagbladet.no): Britiske Andreya Wharry har god grunn til å være sliten i kveld.

I formiddag satte 34-åringen av gårde på sitt kite-board fra Cornwall på sørvestkysten av England. Åtte timer senere hadde hun krysset 211 kilometer åpen Irskesjø, og ble plukket opp av sitt støtteteam utenfor kysten av County Waterford i Irland.

Kryssingen av Irskesjøen er den desidert lengste sammenhengende kite-surfeturen noen sinne, og den britiske jenta knuste dermed de amerikanske herrene Neil Hutchinson, Kent Marinkovic, og Fabrice Collards verdensrekord på 155 kilometer, satt mellom Florida og Cuba i desember 2001.

Dagens bragd kaster også skygger over den uoffisielle verdensrekorden satt av nederlenderen Stef de Jong forrige måned da han tilbakela 184 kilometer mellom England og Nederland.

Og selvfølgelig knuste hun kvinnenes verdensrekord - satt av henne selv i fjor, da hun kitet 112 kilometer fra Scilly øyene til Cornwall på sørvestkysten av England.

- Det er fantastisk. Trist at jeg ikke klarte de siste kilometrene inn til stranda, men jeg var helt utmattet. Jeg klarte ikke å holde kiten mer, sa Wharry da hun ble tatt i mot av jublende irske fans på stranda i County Waterford.

Hun varslet at hun nå skulle ta det med ro en stund, og organisere sitt eget bryllup i oktober.

- Men så har jeg en lang, kald vinter å klekke ut nye ideer, avslørte hun.

SUPERKVINNE: Andreya Wharry knuste alle herre og kvinnerekorder i kiting ved å forsere hele Irskesjøen mellom Cornwall og Irland i dag. Foto: Barry Batchelor/PA
SUPERKVINNE: Andreya Wharry knuste alle herre og kvinnerekorder i kiting ved å forsere hele Irskesjøen mellom Cornwall og Irland i dag. Foto: Barry Batchelor/PA Vis mer

I september prøvde Wharry å nå Irland for første gang, men forsøket strandet - eller nærmere druknet på åpent hav i høye bølger og ustabil vind.

- Jeg ble slaktet, og det gikk rett og slett ikke fort nok. Jeg ville aldri nå Irland i tide med den farten, sa hun etter å ha blitt fisket opp halvannen time etter at hun satte ut fra Cornwall.

- Bølgene var svært anstrengende fysisk. Og jeg mistet brettet et par ganger, noe som ble hardt fordi jeg fikk munnen full av vann og ble fysiskt dengt i vannet hver gang, sa hun den gangen.

Etter bragden i dag kan hun hvile sin slitne kropp vel vitende om at ingen noen sinne har kitet så langt og lenge i verden.

LANG FERD: 211 kilometer over åpent hav på surfbrett og med vindskjerm er en bragd ingen andre har gjort før henne.