Kittel: - Det var for ekstremt

Slik skal tyskeren unngå en ny smell.

VARMT: Den lange flyturen og den stekende heten i Australia var med på å ødelegge Marcel Kittels sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VARMT: Den lange flyturen og den stekende heten i Australia var med på å ødelegge Marcel Kittels sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

(procycling.no): Etter å ha brukt de siste årene på å etablere seg som verdens beste spurter, ble denne sesongen et mareritt for Marcel Kittel.

Tyskeren kom seg aldri skikkelig i gang, og sykdom og dårlig form ødela hele sesong.

Kun tre seirer, den største i Polen rundt, og ingen deltakelse i Tour de France, gjorde at Kittel følte at et miljøskifte var nødvendig.

Ett år før kontrakten gikk ut med Giant-Alpecin, ble han og laget enig om å skille lag.

Nå går turen til Etixx-Quick-Step, som mistet sin superspurter, Mark Cavendish, til Team Dimension Data.

- Jeg gleder meg til å se om vi kan få tilbake den gamle Kittel, sier sportsdirektør Brian Holm til feltet.dk.

- Oppgaven blir å lage et rittprogram slik at han kommer godt i gang igjen. Hvis han ikke er på topp, skal han ikke kjøre. Vi passer på ham.

Kittel prøvde flere ganger å komme seg tilbake etter viruset som satte ham ut i starten av sesongen, men kom seg ikke i form til tide til sommerens Tour de France.

Skylder på vinteren
Han gir et hektisk program over vinteren skylden for den miserable sesongen.

- Den siste vinteren var for ekstrem, sier Kittel til De Telegraaf.

- I november var det en uke med gruppemøte, etterfulgt av en tolv dager lang treningsleir med daglige møter. Så var det ikke planlagte PR-ting for Alpecin, hjem til jul og deretter til Spania.

Dette ble etterfulgt av lagpresentasjon i Berlin og en tur til Amsterdam, før han endelig skulle sette seg på konkurransesykkelen i januar.

- Jeg fløy til Adelaide for Tour Down Under med mye jetlag og en temperaturforskjell på 40 grader. På veien var det sponsorengasjementer i Taiwan.

Ble syk
Enda en tur tilbake til hjemlandet, før han dro til Tour of Qatar i februar, ble for mye for tyskeren.

- I denne perioden ble jeg syk. Det er normalt når du har et tett program. Ingen kan håndtere det. Det er en viktig lærdom.

Istedenfor å bygge en base for å finne toppformen senere i sesongen, mistet Kittel over en måned med skikkelig trening.

Han klarte aldri å snu den dårlige formen til den vinnende formen som ga ham fire etappeseirer i Tour de France i både 2013 og 2014.

- Kittel kjørte ritt mens han var syk i år, og det ødela ham. Dersom han kommer tilbake etter viruset sin, blir det spennende, sier Holm.

- Kommer han tilbake, kommer han nok til å vinne ritt. Han har noe ingen andre har. Han er en vinner og har et ekstra gir. Det er ikke så mange som kan følge ham.

Har lært av smellen
Både Kittel og Holm er sikker på at 2016 blir et langt bedre år enn 2015 for den hårfagre tyskeren.

- Jeg er supermotivert. Jeg har snakket med ansatte og ryttere i Etixx de siste ukene. I et nytt lag kommer jeg litt ut av komfortsonen. Etter fem år hos Giant er dette et godt steg. Jeg gleder meg til å jobbe med nye mennesker, sier Kittel.

Holm mener det belgiske storlaget er klare for å bygge Tour de France-laget rundt 27-åringen dersom han kommer tilbake i gammelt slag.

- Med hans tradisjoner på touretapper når han er på topp, ser jeg ingen grunn til å ikke kjøre for ham.

Med en ny vinter kommende, vet også Kittel hvilke grep han må ta.

- Det er én ting jeg vet sikkert. Det blir en rolig vinter med få forpliktelser og reiser. Jeg vet hva jeg trenger å endre for å starte frisk og motivert foran en ny sesong.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!