Å, NEI - IKKE DERE IGJEN: André Greipel, Arnaud Demaré, Bryan Coquard og Marcel Kittel er kun noen av konkurrentene Alexander Kristoff får å bryne seg mot i årets Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
Å, NEI - IKKE DERE IGJEN: André Greipel, Arnaud Demaré, Bryan Coquard og Marcel Kittel er kun noen av konkurrentene Alexander Kristoff får å bryne seg mot i årets Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Kittel-comeback og franske spurtere skaper hodebry foran Tour de France

- Vi kan bli nødt til å gamble, sier Kristoff.

(procycling.no): I fjor handlet det meste om fem raske menn i de flate Tour de France-avslutningene: Alexander Kristoff, John Degenkolb, Peter Sagan, André Greipel og Mark Cavendish.

Kun Greipel og Cavendish fikk sjansen til å juble under touren - de tre andre reiste seiersløse hjem igjen.

Nå er fartsvidunderet Marcel Kittel tilbake i Tour de France. Som årets mestvinnende rytter har han også dokumentert god form.

Legg til uromomentet Nacer Bouhanni, samt erkjennelsen av at både Arnaud Demaré og Bryan Coquard ser ut til å ha tatt nye steg: Ja, da skjønner man at det blir en relativt heftig kamp om etappseirene under sommerens franske sykkeleventyr.

- Det kommer til å være høyt nivå der nede, innser Alexander Kristoff.

- Hvordan ser du på den økte konkurransen?

- På en måte er det greit at det blir flere om beinet. Det kan skape litt mer kaos. En kan håpe at for eksempel Kittel eller Greipel kommer i trøbbel med tanke på posisjoneringen, og det kan åpne opp muligheten for andre også. Normalt sett er det enklere om færre konkurrenter foran, men det kan slå litt begge veier, sier Kristoff til procycling.no.

Konkurrenter i form Kittel var ikke tilbake for fullt under Paris-Nice, men har siden slått voldsomt tilbake.

Nå har han ti seirer: To av dem fra Giro d´Italia, én fra Romandiet rundt - i tillegg slo han Kristoff i De Panne, og hentet hjem Scheldeprijs-trofeet.

Cavendish åpnet sesongen med å bli filleristet av Kristoff, men slo tilbake på den siste dagen av Tour of California. Foreløpig står det 3-3 i dueller mellom ham og nordmannen.

Greipel var ikke helt på topp i Paris-Nice, men tok likevel nordmannens skalp på fjerdeetappen. Der ble Kristoff riktig nok sperret av Bouhanni som vant etappen. Tre etappeseirer i Giro d'Italia feier likevel all tvil til side: Greipel blir å regne med i touren også i år.

I tillegg skal man ikke glemme Arnaud Démare og Bryan Coquard. Démare tok etappeseier i Paris-Nice og vant Milano-Sanremo. I giroen endte han opp med andreplasser bak Kittel og Greipel.

Coquard går langt bedre i bakkene enn tidligere. Det gjorde at han satt med Kristoff hele veien inn, da nordmannen vant etappe 7 i California. Han sjokkerte også ved å bli fjerdemann i Amstel Gold Race.

Så kan man heller stille et spørsmålstegn ved Degenkolbs form, og om Bouhanni er moden for sin første etappeseier i touren. Démare kan også ende opp med å bli vraket fra touren om FDJ går all in for Thibaut Pinot.

Katusha kan bli tvunget til å gamble Med seks, syv eller åtte mann som vil hevde de har vinnersjanser på Tour de France-etappene, sier det seg selv at det ikke er plass til like mange spurtopptrekk.

Det åpner opp for kreative løsninger.

Mens Mark Cavendish er en mester i å shoppe andres bakhjul, er det en disiplin også Kristoff er i stand til å mestre.

Nevnte Kittel og Greipel er mer avhengig av å bli avlevert i riktig posisjon foran spurten. Deretter dreier det seg om akselerering og høy maksfart.

De vanskelige arbeidsforholdene kan tvinge Katusja til å tenke litt annerledes.

- Hva blir mottrekket?

- Vi har tenkt litt forskjellig. Vår taktikk vil avhenge av løypa og størrelsen på veien. Vi har et raskt mannskap, og er ikke nødt til å sitte helt foran i feltet. Vi kan dra nytte av andre lags opptrekk, men det blir en slags gamble. Sitter du foran er du nærmest garantert en topp 5-plassering, mens du kan bli hindret litt lengre bak og endte opp uten noe som helst.
 
- Det står på en måte på meg selv Stavanger-mannen avsluttet nylig Tour of California, og sier seg fornøyd med utbyttet.

Seieren på den 7. etappen kom etter et imponerende stykke arbeid i tøft terreng, og 28-åringen har i ettertid uttalt at han følte han hadde det sterkeste opptrekket i feltet.

• Les også: - Vi hadde det sterkeste opptrekket

- Vi tok kommandoen når vi ønsket det mot slutten av etappene. Det var ikke alltid jeg var bra nok til å avslutte det hele, men jeg føler opptrekket er sterkt nok til at vi vil hevde oss i Tour de France. De siste tre rytterne mine er blant de beste i verden til å utføre opptrekksjobben. Jeg har et  fint lag rundt meg, og alt er lagt opp for at jeg skal prestere. Så det er ikke dét det står på, det står på meg selv på en måte.

Guarnieri eller Mørkøv? California-turen har gitt laget ytterligere selvtillit og skulle på mange måter være en test på hvor langt de har kommet i forkant av touren.

I Paris-Nice var det Michael Mørkøv som fikk oppgaven som sisteopptrekker i tekniske avslutninger med mye svinger.

Ved mer klassiske avslutninger på store veier, vil Jacopo Guarnieri få den oppgaven.

- Jacopo har et veldig bra øye for de store spurtene. Han vil nok stort sett bli den siste i Tour de France, men det spørs hvor tekniske avslutninger ASO legger opp til.
 
Utenfor komfortsonen Etter tre opptredener i Tour de France, står nordmannen fortsatt på to etappeseirer.

Begge kom i uke to under 2014-utgaven av rittet.

På papiret var feltet like sterkt den gangen, som det blir nå. Men framfor alt har de franske spurterne vokst mye i løpet av de to årene som har gått.

Når Kristoff nylig vant i California, skjedde det under en etappe som var utenfor rekkevidden til Mark Cavendish.

Om Greipel og Kittel skulle vise seg å være uhåndterbare på flatt underlag i Tour de France-innledningen, kan det være at nordmannen igjen må lete fram alternative vinnermuligheter i roadbooken. Både etappe 10 mot Revel og den 16. - mot Bern - ligger litt utenfor spurternes komfortsone.

Uansett hvor man vender blikket i touren, vil man se konkurrenter.

Kjøres Cavendish av, vil du fortsatt måtte hanskes med Peter Sagan, Michael Matthews, Degenkolb, Edvald Boasson Hagen og sannsynligvis Bryan Coquard. I tillegg vil både «puncheurs», hissige løytnanter og kapteiner plassere seg i front av feltet for å unngå trøbbel og tidstap.

- Utfordringen med de litt hardere etappene, er at det går sykt mye fortere i hovedfeltet også. Da er det ikke sikkert jeg henger med. Jeg klatrer ikke så mye bedre enn Kittel og Greipel, sier Kristoff som innrømmer at han ikke har finstudert etappeprofilene ennå.

Valgte bort Tour de Suisse Den siste finpussen foran Tour de France er denne gangen lagt til Critérium du Dauphiné. Her stiller han faktisk for aller første gang.

Årsaken er at et fjelltungt Tour de Suisse ikke levner ryttere med spurtfibrer i kroppen mange sjansene denne gangen.

Litt har det nok også med belastning og temperatur å gjøre. Team Kristoff har vært ærlige på at kombinasjonen Tour des Fjords og Tour de Suisse ikke slo helt heldig ut i møtet med temperaturer godt opp på 30-tallet i Utrecht i fjor.

- Jeg følte meg litt sliten ved inngangen til touren i fjor, men da hadde jeg også en fødsel klemt inn etter Tour de Suisse og NM.

- Dreier det seg også om akklimatisering til varmen?

- Oppkjøringen i fjor var vesentlig kaldere enn det som møtte oss i Tour de France. Jeg føler likevel det var flere faktorer som spilte inn. Jeg følte meg bra i starten, men det var en rekke ting som spilte imot meg når jeg var i posisjon til å vinne etapper.

I Dauphiné vil målet være det samme som i Tour de France: Reise hjem derfra med helsa i behold og med en ny etappeseier på samvittigheten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

UROMOMENT: I fjor veltet Nacer Bouhanni ut av Tour de France. Her slår han Alexander Kristoff i Paris-Nice, etter først å ha sperret nordmannen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
UROMOMENT: I fjor veltet Nacer Bouhanni ut av Tour de France. Her slår han Alexander Kristoff i Paris-Nice, etter først å ha sperret nordmannen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.