PÅ LÅNS? Marcel Kittel har ikke tro på at han kan beholde den grønne trøya. Foto:/ AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
PÅ LÅNS? Marcel Kittel har ikke tro på at han kan beholde den grønne trøya. Foto:/ AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

Kittel tror ikke på grønt etter rekorddårlig Sagan-spurt: – Eneste sjansen er om Sagan blir syk

Sagan nesten 50 poeng bak etter spurtmiss i Liège.

(procycling.no): Søndagens massespurt i Liège var 27. gang i Tour de France-sammenheng at Peter Sagan deltok i en etappe som endte i at et stort og tilnærmet samlet hovedfelt spurtet om etappeseiren. Én gang har han veltet innenfor de siste tre kilometerne, og endt utenfor topp 150. Ellers er rekka 6-5-2-3-2-3-2-4-3-4-2-2-4-5-3-9-2-3-7-3-4-3-6-3-2.

Dermed var det noe uvant med å se Peter Sagan helt nede på tiendeplass, etter at han stivnet i motvinden på oppløpet i den belgiske byen. Det som faktisk er den dårligste plasseringen til Peter Sagan i en massespurt i Tour de France noen gang, hvis man ser vekk fra da han selv veltet og havnet på 155. plass.

– Dessverre startet jeg for tidlig, og ble stengt av Colbrelli. Det er ikke så mye mer å si - spurten min var ikke veldig god, sier Sagan til lagets nettside søndag kveld.

Syv etappeseirer, fem grønne trøyer, null seirer i store massespurter

Med fem strake seirer i poengkonkurransen, har Sagan igjen et stort favorittstempel i kampen om den grønne trøya. Det til tross for at han aldri har vært en seiersgrossist i de klassiske massespurtene som ofte har preget Tour de France.

Totalt har Sagan vunnet syv etapper i Tour de France. Fire av dem har vært i kuperte og krevende avslutninger. Én annen kom etter at han rykket fra i sidevinden. Én av dem kom i en spurt fra et redusert hovedfelt, hvor flesteparten av spurterne (Cavendish, Greipel, Kristoff, Goss med flere) falt av i stigningene.

Den syvende seieren, den sjette etappen i 2012, er den eneste etappen som i utgangspunkt var en klassisk massespurt. En stygg velt 26 kilometer før mål, sørget imidlertid for at det kun var en 80 ryttere igjen i hovedfeltet, da Sagan spurtslo André Greipel og Matt Goss. Dermed altså to seirer i spurt fra et redusert hovedfelt, hvor flere av de tøffeste utfordrerne var borte.

Det som skiller årets Tour de France fra tidligere utgaver, er at det nettopp er en rute for de tradisjonelle spurterne. De klassiske Sagan-avslutningene er nesten visket bort, med unntak av mandagens etappe til Longwy, og den 14. etappen til Rodez. Samtidig er det ni etapper hvor de fleste ekspertene spår en vanlig massespurt.

Tror Sagan må bli syk

Likevel mener etappevinneren fra Liège, Marcel Kittel at det ikke er noe å gjøre med Sagan i kampen om den grønne trøya. Det til tross for at han allerede nå har en ledelse på 49 poeng, ett poeng bak de 50 som deles ut til etappevinneren på de flate etappene.

På de kuperte etappene, som de til Longwy og Rodez, deles det kun ut 30 poeng til vinneren. Dermed vil Kittel etter alle solemerker være foran Sagan, selv om slovaken skulle vinne mandagens etappe.

– Selvsagt ønsker jeg å kjempe for den grønne trøya, jeg var der oppe på den innlagte spurten også. Jeg vil fortsette med det de neste dagene, men når du ser på de siste tour-utgavene, hvor Peter Sagan har vunnet den grønne trøya, så har det alltid vært en spurter som har vunnet fire etapper. Likevel har de ikke har ikke hatt en mulighet på den grønne trøya, sier Kittel til Cyclingnews.com etter etappen.

AVSTAND: Mens Marcel Kittel kom jublende over målstreken i Liège, var det langt opp til vinneren for Peter Sagan (i midten, under armen til Kittel).. Foto: / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
AVSTAND: Mens Marcel Kittel kom jublende over målstreken i Liège, var det langt opp til vinneren for Peter Sagan (i midten, under armen til Kittel).. Foto: / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE Vis mer

De siste fire årene har henholdsvis Kittel (2013 og 2014), Greipel (2015) og Cavendish (2016) vunnet fire etapper hver. Alle gangene har likevel Sagan, som selv kun vant én etappe totalt i 2013, 2014 og 2015, vært overlegen.

– Helt ærlig, og jeg håper ikke at det skjer, men den eneste sjansen til å vinne trøya, er om Sagan blir syk eller om han må bryte rittet av en annen grunn. Foruten det er ikke mulig for en ren spurter, mener Kittel.

Kristoff vil fortsette å spurte på de innlagte spurtene

Alexander Kristoff viste på den innlagte spurten på søndagens etappe, at han ønsker å ha en rolle i kampen om den grønne trøya. Nordmannen var best i kampen om de gjenværende poengene i hovedfeltet, etter at bruddet hadde tatt de fire første plassene.

Totalt sett ble det likevel ingen stor poengfangst, etter at 15. plassen i mål kun ga to poeng. Dermed er han oppe i 13 poeng, poenget bak Sagan.

– Jeg prøver i hvert fall nå i starten, men jeg tapte en del poeng på den siste spurten. Jeg skal prøve i noen dager til, og så ser vi hvordan det går. Jeg følte meg bra mot slutten i dag, men jeg kom på feil side. Beina var der - selv om det ikke så sånn ut, sier Kristoff til procycling.no.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!