DOMINANT SEIER I REGNET: Marcel Kittel gikk til topps under Giro d'Italias første fellesstartetappe for året. Tyskeren har dermed vunnet etapper i alle de store etapperittene. (AP Photo/Gian Mattia D'Alberto)
DOMINANT SEIER I REGNET: Marcel Kittel gikk til topps under Giro d'Italias første fellesstartetappe for året. Tyskeren har dermed vunnet etapper i alle de store etapperittene. (AP Photo/Gian Mattia D'Alberto)Vis mer

Kittels første Giro-triumf

Den tyske storfavoritten innfridde i griseværet.

(procycling.no): Marcel Kittel (Giant-Shimano) trosset horrible værforhold i Nord-Irland da han spurtet inn til etappeseier på Giro d´ Italias andre etappe i Belfast lørdag.

Den store forhåndsfavoritten ble godt beskyttet av lagkameratene i en hektisk finale og hadde fritt leide mot målstreken med 250 meter igjen.  

Dette er Kittels første etappeseier i Giro d´ Italia. Triumfen betyr at 25-åringen har vunnet etapper i alle Grand Tours.

— Det gikk ganske bra til tross for at det var ganske vanskelig å få et opptrekk i den tekniske finalen. Gutta satte meg opp i posisjon, og slev om jeg var litt isolert klarte jeg å komme rundt de andre på de siste par hundre meterne, sier Kittel etter sin første Giro-seier.

GRUNN TIL Å JUBLE: Med en kraftfull langspurt tok Kittel seieren under andre etappen av Giroen, som i år starter i Nord-Irland. AFP PHOTO/LUK BENIES
GRUNN TIL Å JUBLE: Med en kraftfull langspurt tok Kittel seieren under andre etappen av Giroen, som i år starter i Nord-Irland. AFP PHOTO/LUK BENIES Vis mer

— I morgen er en ny dag og en annerledes etappe, men vi har ikke ledertrøyen å forsvare, så det er ikke noe umiddelbart press. Men vi vil være ute etter å fortsette der vi avsluttet i dag. Vi kjører på videre, advarer den tyske spurt-maskinen.

Etter et effektivt opptrekk i Belfast bykset tyskeren seg foran Nacer Bouhanni (FDJ.fr) og Giacomo Nizzolo (Trek), som ble henholdsvis nummer to og tre.

Team Sky med Edvald Boasson Hagen kjørte for Ben Swift i finalen. Engelskmannen havnet til slutt på en sjuendeplass.

Ny mann i rosa

Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) tar over ledertrøyen. Den australske rytteren holdt seg unna trøbbel i uværet og tar den rosa trøya fra lagkompis Svein Tuft.  

Etter fredagens innledende lagtempo var det ikke mange spurtere innenfor rekkevidde av ledertrøyen. Sett bort ifra Matthews, som var del av det vinnende Orica-laget, satt kun Omega Pharmas Alessandro Petacchi med reelle muligheter til å overta det prestisjefylte tekstilet etter lørdagens andre etappe.  

GODT KLEDD: Nairo Quintana hadde solide hansker for anledningen. Colombianeren hadde en lang, våt dag foran seg. EPA/LUCA ZENNARO
GODT KLEDD: Nairo Quintana hadde solide hansker for anledningen. Colombianeren hadde en lang, våt dag foran seg. EPA/LUCA ZENNARO Vis mer

Den italienske veteranen kunne blitt eldste etappevinner noensinne i Giro d´ Italia, men 40-åringen tok ikke sjansen på å spurte i dagens våte finale.  

Farlige forhold

Følelsen av den italienske riviera var fjern idet rytterne måtte utholde regn gjennom hele etappen.  

Den 219 kilometer lange etappen tok for seg hele kystlinjen nord for Belfast. Giroens irske eventyr gav derfor store sjanser for kaos-skapende sidevind inn igjen til den nord-irske hovedstaden.

Kombinert med smale veier og kjølige temperaturer borget det i utgangspunktet dårlig for Nairo Quintana (Movistar). Den skjøre forhåndsfavoritten fra Colombia, som krasjet flere ganger under åpningsuken av fjorårets Tour de France, kom seg imidlertid helskinnet gjennom dagen.  
 

Det gjorde også resten av sammenlagthåpene, til tross for nervøs stemning og flere krasj i feltet.  

Nederlender i klatretrøya

Orica GreenEDGE, Movistar og Giant-Shimano delte ansvaret med å kontrollere avstanden opp til dagens utbrytere.  

Fire ryttere stakk avgårde tidlig: Jeffry Johan Romero Corredor (Colombia), Maarten Tjallingii (Belkin), Sander Armee (Lotto Belisol) og Andrea Fedi (Neri Sottoli).
 
Nederlandske Tjallingii gikk over først på begge av etappens kategoriserte stigninger og vil ikle seg den blå klatretrøyen i morgen.  

Ved å holde unna helt til tre kilometer fra mål viste Tjallingii også muskler før han til slutt ble innhentet av hovedfeltet.  

• Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no