Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Jansrud

Kitzbühel er stedet å ta de norske fartstradisjonene videre

Kjetil Jansrud har vunnet det første fartsrennet post Aksel Lund Svindal. Det kunne ikke skjedd på en større scene enn Kitzbühel.

ENDELIG TILBAKE: Kjetil Jansrud og Norge trengte en fartsseier igjen, det har vært null siden Aksel Lund Svindal la opp for et år siden. At den kommer i Kitzbühel er like symbolsk som det er deilig. Foto: HANS PUNZ / AFP
ENDELIG TILBAKE: Kjetil Jansrud og Norge trengte en fartsseier igjen, det har vært null siden Aksel Lund Svindal la opp for et år siden. At den kommer i Kitzbühel er like symbolsk som det er deilig. Foto: HANS PUNZ / AFP Vis mer

KJETIL JANSRUD I form og med tingene på stell er en class act på ski. Nå er endelig tingene på stell. Det er ingenting som mangler, mannen er i form.

Med ski, skisko, bindinger og hodet på plass – når det alpinistene kaller set-uppet matcher ambisjonene, kunnskapen og viljen – er fartskjøreren fra Vinstra en nytelse på ski.

Med en viktig og god beskjed opp fra lagkameraten som ledet rennet fram til startnummer 19, andremannen Aleksander Aamodt Kilde, er Kjetil Jansrud igjen en vinner.

DE ÅTTE SISTE åra har Norge hatt verdens desidert beste fartslag på ski. Verdenscupen i utfor er vunnet tre ganger (Aksel Lund Svindal (2) og Kjetil Jansrud). Verdenscupen i Super G var norsk i sju år på rad (Aksel Lund Svindal (3), Kjetil Jansrud (3) og Aleksander Aamodt Kilde) før østerrikeren Vincent Kriechmayr vant den i fjor. Men etter at Aksel Lund Svindal la opp med øyeblikkelig virkning etter VM i Åre sist vinter, har ikke Norge vunnet et eneste fartsrenn.

Før nå.

Før Kitzbühel 2020.

Før dobbeltseieren i Kitzbühel 2020.

FOR FEM ÅR siden, 24. januar 2015, vant Kjetil Jansrud Kitzbühels 75. Hahnenkammrenn i utfor med to hundredeler til italieneren Dominik Paris. Det var helt enormt.

Da fikk han som alle Kitzbühel-vinnere navnet sitt på en gondol i den østerrikske skimetropolen.

Da ble han som alle Kitzbühel vinnere en legende i Kitzbühel.

24. JANUAR 2020, i det Erna Solbergs og Norges nye regjering akkurat har forlatt slottsplassen, vinner han igjen i Kitzbühel. På dagen fem år etter den første triumfen. Denne gangen Super G, en tittel han har ønsket seg i alle år.

Nå har han den og, nå er Kjetil Jansrud dobbeltvinner i Kitzbühel.

Det neste som skal skje er lørdagens utfor.

MED VERDEN BESTE utforkjører i sykesenga på grunn av korsbåndskaden han dessverre pådro seg i uka som gitt, Dominik Paris, er Kjetil Jansrud den største favoritten til å vinne det rennet også. Jeg tror det passer han godt. Det er bedre å vite enn å lete. Og nå vet han. Han vet at det som må være på plass av utstyrsmessige detaljer endelig stemmer igjen, han vet at skia går og han vet at det han ønsker å gjennomføre matcher det han er i stand til å gjennomføre.

På godt norsk pleier vi å kalle det å være i form.

Vet du hva du holder på med samtidig som grunnlaget er det beste, kan det komme fra den ene uka til den andre.

DET HAR VÆRT spørsmålstegn ved Kjetil Jansruds skikjøring siden andreplassen i Val Gardena (Super G) før jul. Det blir alltid spørsmål når Norge kjører mange renn uten å være skikkelig konkurransedyktige i fart. Noen har ment at savnet av Aksel Lund Svindal har vært i overkant stort, og at mangelen på en lederskikkelse kunne være en av årsakene.

Jeg tviler ikke på at fartsgutta savner kameraten.

Men jeg tror ikke det er årsaken til at de ikke har vunnet nå.

DOBBELTSEIEREN I KITZBÜHEL, der Kjetil Jansrud slår Aleksander Aamodt Kilde med 16 hundredeler han fikk i gave gjennom løyperapporten fra sin gode lagkamerat, forteller at de norske fartsgutta er tilbake. Den første seieren post Aksel Lund Svindal er bokført. Det vil komme mange etter denne.

Så se lørdagens utfor på NRK TV, Kitzbühels Hahnenkamm Rennen er dramatisk og spektakulært uansett.

Med to nordmenn i favorittsjiktet, litt mer enn det.