Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kitzbuhel og Marcel Hirscher er de to neste på Aksel Lund Svindals «bucket list»

Aksel Lund Svindal har vunnet sin første klassiker og overgår alt og alle. Nå må også sammenlagtkongen Marcel Hirscher passe seg.

HISTORISK: Ingen nordmann har flere pallplasser i verdenscupen enn Aksel Lund Svindal. Her med Hannes Reichelt og Klaus Kröll i Wengen. Foto: Scanpix
HISTORISK: Ingen nordmann har flere pallplasser i verdenscupen enn Aksel Lund Svindal. Her med Hannes Reichelt og Klaus Kröll i Wengen. Foto: Scanpix Vis mer

FREDAG BLE DEN legendariske 1998/1999-sesongen endelig henvist til den norske aplinhistoriens andreplass da Kjetil Jansrud vant Norges 12. verdenscupseier for sesong. Med Aksel Lund Svindals utfortriumf i den samme traseen - hans 65. pallplass i karrieren - er plutselig også legendariske Kjetil Andre Aamodt (64 pallplasser) forbikjørt i historiebøkene. 

DE BESTE SKAPER sitt eget hell, heter det. Og Aksel Lund Svindal er best. Derfor har han allerede seks verdenscupseirer denne sesongen. Derfor fortjener han også alle marginer som kommer hans vei. Og nettopp derfor vant han endelig sin første klassiker i Wengen.

Ikke fordi han hadde flaks.

Men fordi fire av sju i seedet gruppe - de som kjørte etter Hannes Reichelt på startnummeret bak Aksel Lund Svindal - hadde maksimal uflaks.

FREDAG VAR VERDENS beste alpine nordmann klart best i Wengen-kombinasjonens utfordel. Det forteller at alt er på stell og at Aksel Lund Svindal nå håndterer alle fjell og snøforhold. Nord-Amerika eller Europa - gi Aksel Lund Svindal en utfortrase han har kjørt før, og han passer målstreken med beste tid. Så da den klassiske Lauberhorn-utforen også måtte gå fra kombi-start på grunn manglende gjennomkjøring fra toppen, var selvfølgelig ALS storfavoritt.

Da han slo lederen i mål (Klaus Kröll) med 1.52 sekunder var en tilnærmet uoppnåelig standard satt.

HANNES REICHELT ER en østerriker som elsker Wengen. Han vant i fjor, liker de lange "flatene" med en hastighet på rundt 150 kilometer i timen og har alltid håndtert de tre siste svingene inn mot mål tilnærmet perfekt. Han var 19 hundredeler bak Aksel Lund Svindal. Og tåka som kom snikende i løypas mellomparti da Hannes Reichelt kjørte la seg plutselig som en bomullsdott på snøen da rennet skulle avgjøres.

Og så ble det det.

Avgjort.

Uten at de fire siste i seedet gruppe fikk en rettferdig sjanse til å utfordre Aksel Lund Svindal.

EN AV DEM var Kjetil Jansrud. 2,13 sekunder bak i mål var det forholdene og ikke kjøringa som ødela mulighetene hans. Jeg sier ikke at han hadde tatt Aksel Lund Svindal, men pallen kunne det fort blitt.

Hadde han holdt seg i nærhenet av de 90 hundredelene han tapte til lagkompisen i fredagens kombiutfor ville tredjeplassen vært hans med klar margin.

AKSEL LUND SVINDALS triumf i Wengen - Norges første siden Lasse Kjus vant Lauberhorn-utforen i 1999 - gjør det også mulig å tro på sammenlagtseier for det norske fartsesset. Nå leder han verdenscupen sammenlagt med 15 poeng på Marcel Hirscher (816-801). For ett døgn. Etter søndagens slalåm er jo mest sansynlig østerrikeren forbi igjen. Men så kommer Kitzbuhel med kombinasjon, Super G, utfor og slalåm.

Og da er jeg overbevist om at Aksel Lund Svindal vil være foran igjen.

DENNE SESONGEN ER det like mange fartsrenn (Super G og utfor) som tekniske renn (slalåm og storslalåm). I tillegg kommer kombinasjonene og et par parallelrenn. Det taler til Aksel Lund Svindals fordel. I tillegg kjører han med tidenes form. Jeg vil påstå han aldri har vært bedre. Og nå som Wengen endelig er vunnet er det Kitzbuhel som står for tur.

Jeg tror han tar den og.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media