KNUSTE REKORDEN: Liam Malone, helt til høyre i bildet, vant paralympicsgull på 200 meter i natt, i suveren stil. Foto: NTB Scanpix / AFP  / CHRISTOPHE SIMON
KNUSTE REKORDEN: Liam Malone, helt til høyre i bildet, vant paralympicsgull på 200 meter i natt, i suveren stil. Foto: NTB Scanpix / AFP  / CHRISTOPHE SIMONVis mer

Paralympisk rekord på 200 meter:

«Kiwi Blade Runner» knuste Pistorius-rekorden: - Historien bak er helt utrolig

Liam Malone løper for sin avdøde mor.

(Dagbladet): - Mamma var alltid på meg. Om hva jeg tenkte om meg selv. Hun var ekstremt målrettet og optimistisk. Hun lot meg aldri bruke beina som en unnskyldning for å slippe unna ting, sa sprinter Liam Malone i et intervju før Paralympics.

Denne uka ville han gjort moren sin stolt. Lørdag tok han sølv på mennenes T44 100 meter, på mamma Trudis bursdag. I natt ble han paralympisk mester på 200 meter. Men moren fikk ikke oppleve det.

- Dette er en helt spesiell dag. Jeg mistet mamma til kreft for fire år siden ... Gratulerer med dagen, mamma, sa Malone i tårer etter sølvet.

Knuste Pistorius-rekord

I natt var han helt suveren. 22-åringen, som omtales som «Kiwi Blade Runner» i newzealandske medier, knuste den paralympiske rekorden satt av nå beryktede Oscar Pistorius med tiden 21.06.

- Jeg er utrolig stolt av ham. Han har jobbet så hardt for dette, så han fortjener alt han får, sier trener James Mortimer til stuff.co.nz.

- Historien bak er helt utrolig, men han har vokst som person også. Treningsgruppa vår elsker måten han legger ned alt dette arbeidet. Han gir aldri opp, og hjelper de andre fram, sier Mortimer.

Drakk og var deprimert

For ni måneder siden løp Liam Malone på 22.90 og ble nummer seks i VM.

Men veien opp startet ikke da, den startet for tre år siden da unggutten var med i et TV-program i New Zealand og ba om støtte til å kjøpe protesene som kunne gjøre ham i stand til å løpe virkelig fort.

- Jeg var veldig langt nede etter at mamma døde, og jeg drakk mye, har Malone fortalt i et intervju med Woman's Day.

TV-seerne samlet inn 20 000 dollar og startet med det eventyret som fikk en lykkelig (foreløpig) slutt i Rio.

- Mamma sa alltid at det eneste jeg trengte var hjelp fra teknologien. Det var helt overveldende, sier Liam Malone.

Mamma ville elsket det

I Rio gjenstår 400 meter for 22-åringen, som tidligere har varslet at han mulig legger opp etter Paralympics. Trener James Mortimer håper imidlertid at denne suksessen har gitt mersmak.

- Jeg håper han blir bitt av basillen og ser hvor mye glede man kan få ut av dette. Det er mange nedturer i sport, men det er de få oppturene som gjør at du fortsetter, det og alt det andre med å reise verden rundt og møte fantastiske folk, sier Mortimer.

- Mamma ville elsket å støtte meg i dette. Jeg bare håper jeg vil gjøre henne stolt i Rio, sa Liam Malone før Paralympics.

Det gikk bra.