Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjærgaard: - Vet jeg ikke fikk EPO

Selv om han ikke vet hva sprøytene inneholdt.

SYKLET SAMMEN I US POSTAL: Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong  under tour'en i 2001.
Foto: Espen Haslene
SYKLET SAMMEN I US POSTAL: Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong under tour'en i 2001. Foto: Espen Haslene Vis mer

(Dagbladet): Det amerikanske antidopingbyrået offentliggjorde i går kveld bevisene i dopingsaken mot Lance Armstrong.

Sportssjef i Norges Cykleforbund Steffen Kjærgaard syklet sammen med Armstrong i US Postal fra 2000 til 2003, men har hele tiden stilt seg uforstående til anklagene mot Armstrong, og hevdet han aldri så noe som tydet på at US Postal-lagkameratene brukte doping.

Til VG Nett fortalte Kjærgaard i ettermiddag at han fikk sprøyter av lagledelsen i US Postal - uten å vite hva sprøytene inneholdt.

Overfor Dagbladet hevder han imidlertid at sprøytene og tablettene han fikk ikke inneholdt EPO eller testosteron, som man kanskje kan få inntrykk av.

- Jeg har, som sagt, ingen garantier, men jeg vet likevel at det jeg fikk ikke inneholdt EPO eller testosteron, sier Kjærgaard til Dagbladet.

- Hvordan kan du være så sikker på det?

- Det kan jeg jo ikke. Utfordringen på den tiden var at jeg ikke kunne sjekke hva det jeg fikk inneholdt. Jeg stolte på legen - slik folk stoler på fastlegen sin - da han sa at jeg fikk for eksempel magnesium og kalsium. Jeg hadde et problem med at jeg ble utmattet på varme dager, og da fikk jeg noe til å hjelpe meg mot det, sier Kjærgaard til Dagbladet.

Fikk sprøyter av ledelsen
Selv om han er sikker på at han ikke jukset ufrivillig - eller frivillig - synes han det er tungt å innrømme at han faktisk brukte sprøyter nesten daglig over en lengre periode.

- Jeg setter ikke pris på å erkjenne at sprøytebruk var en del av hverdagen, men det var det. Jeg registrerer at det slås veldig opp at jeg erkjenner at jeg fikk sprøyter av laglegen i US Postal, men det kunne jeg like gjerne innrømmet for ett, to eller fem år siden, som nå, sier Kjærgaard til Dagbladet.

Han sier at sprøytebruken var så omfattende at legene i der forskjellige sykkellagene alle hadde hver sin gule medisincontainer de brukte sprøytene ble lagt i.

- For å si det sånn: Det var absolutt ikke for sent da det ble innført et totalforbud mot intravenøs behandling midt i det første tiåret etter tusenårsskiftet, sier han.

Store utskiftninger i laget
- Hvordan forklarer du at du tilsynelatende var den eneste i US Postal-laget som ikke oppfattet at det ble jukset i stor stil?

SYKKELSJEF:  Steffen Kjærgaard er sportssjef i Norges Cykleforbund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SYKKELSJEF: Steffen Kjærgaard er sportssjef i Norges Cykleforbund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er ikke enig i at jeg var den eneste selv om det kanskje kan se sånn ut. I løpet av lagets levetid, fra 1998 til 2005, var det sikkert et sted mellom 60 og 80 ryttere innom. Jeg vil anta at cirka en tredjedel av laget ble byttet ut fra sesong til sesong. Sånn sett er jeg ikke den eneste som ikke var med på dette.

-Du sier til VG at du er pinlig berørt - kan du utdype det?

- Ja. Jeg er pinlig berørt over at jeg sto midt oppi et sånt voldsomt system uten å innse, eller ha vilje til å innse, hva som foregikk. Den beste måten jeg kan forklare det på er at jeg hadde en plan om å være ren, og at jeg holdt meg til det. Selv om det var rykter rundt laget allerede den gangen, så reflekterte jeg ikke over at lagkompisene mine kanskje dopet seg. Det er pinlig nå, sier sportssjefen.

Han legger til:

- Jeg føler meg maktesløs, og forstår at det rettes mistanke mot meg. Men jeg kan ikke gjøre annet enn å forholde meg til den sannheten jeg har opplevd.

Totalt 11 tidligere lagkamerater vitner mot Armstrong i dopingsaken, og alle innrømmer dopingbruk. De tidligere US Postal-rytterne som vitner mot Armstrong er:

Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters og David Zabriskie.