Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjærgaard æreskjelte og hånet dama som varslet om dopingen

Ble stille da han ble konfrontert med karakterdrapet i dag.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Emma O'Reilly jobbet som fysioterapeut for US Postal-laget da det var gjennomsyret av doping.

I boka «L.A. Confidential - The secrets of Lance Armstrong» - som først ble utgitt i 2006 etter flere års trenering og trusler om søksmål fra Armstrong - ble hun en av de første til snakke om den forferdelige ukulturen hun hadde vært vitne til.

O'Reilly hevdet blant annet at hun hadde sett Lance Armstrong injisere EPO, at hun hadde kastet en bag med sprøyer etter Nederland Rundt i 1998 og at hun dro til Spania året etter for å hente dopingmidler til amerikaneren.

I etterkant gjorde Armstrong sitt ytterste for å knuse troverdigheten hennes.

- Lance forsøkte å gjøre livet mitt til et helvete, fortalte hun i et intervju med The Guardian denne måneden.

Kjærgaard svertet O'Reilly
Men også Steffen Kjærgaard - som i dag valgte å innrømme omfattende dopingbruk mellom 1999 og 2002 til tross for at han egentlig ville ta med seg hemmeligheten til graven - bidro til skittkastingen og svertingen av O'Reilly.

- Reinspikka ljug, dama er full av faen, sa Kjærgaard i et intervju med Aftenposten i 2004.

Og han stoppet ikke der:

- Det oser bitterhet av dama. Hun ble sparket fra laget, og dette virker som en ren hevnaksjon. Det kan jo være en enkel måte å tjene penger på. Jeg skjønte ikke hva hun gjorde på laget det året vi var der begge to, men jeg skjønte mye bedre året etter hvorfor hun var sparket.

På dagens pressekonferanse var angrepet på O'Reilly en av mange ting Kjærgaard måtte svare for.

Og den nå permitterte sportssjefen i Norges Cycleforbund ble tydelig pinlig berørt da VGs journalist minnet ham på hva han hadde sagt.

- Du har kalt henne full av dritt og løgner. Hva tenker du om det?

Etter en lang tenkepause svarte Kjærgaard kort:

- Det føles vondt.

- Er du blitt presset av tidligere lagkamerater til å holde tett?

- Nei, ikke direkte presset, og jeg har ikke fått trusler. Men jeg har på samme måte som mange andre ryttere valgt å følge stillhetens lov.

Nekter fortsatt for å ha sett andre dope seg
Det gjorde han forsåvidt også i dag, for Kjærgaard nektet å utlevere andre personer som har vært en del av dopingtyranniet. Det vil han eventuelt dele med Antidoping Norge i stedet.

- Står du fortsatt på at du ikke oppfattet at noe var galt med Lance og lagkameratene gjennom hele perioden i US Postal?

- Primærrelasjonen var mellom legen og meg. Jeg antar at (Johan) Bruyneel har vært backstage i den prosessen. Jeg har ikke anledning til å bekrefte at andre ryttere på US Postal har drevet med dette, basert på hva jeg har hørt.

- Du så aldri andre dope seg i US Postal?

- Nei.

Kjærgaard hevder at han var helt ren da han begynte som proff i TVM i 1996, og også det påfølgende året. Men så ble han «innforstått med et skittent game» som han var uforberedt på, og et stykke inn i 1998 innså han at doping var veien å gå dersom han ønsket å henge med i racet videre.

- Da gikk jeg til anskaffelse av EPO på eget initiativ. Det ga en respons, selvfølgelig, og plutselig var jeg med igjen. 

Ifølge eget utsagt stoppet dopingen opp i løpet av det siste året i US Postal. Da opplevde han så dårlig respons på bruken at han valgte å gi seg med det.

- Responsen på mikrodosene føltes så dårlig at jeg syntes det var altfor høy risiko i forhold til vinning. Og så var jeg voldsomt forsynt, sier han.

- Ville du fortsatt dersom du hadde følt at det stadig ga en effekt?

VARSLET: US Postal-fysioterapeut Emma O'Reilly har fått trusler og drittslenging fra Lance Armstrong etter at hun sto fram og fortalte om hva hun så av dopingbruk. Også Steffen Kjærgaard bidro til å sverte henne. Foot: (AP Photo/Michel Spingler, file)
VARSLET: US Postal-fysioterapeut Emma O'Reilly har fått trusler og drittslenging fra Lance Armstrong etter at hun sto fram og fortalte om hva hun så av dopingbruk. Også Steffen Kjærgaard bidro til å sverte henne. Foot: (AP Photo/Michel Spingler, file) Vis mer

- Jeg er usikker. Jeg hadde etablert meg og fått barn, kanskje hadde livsverdiene mine endret seg litt, sier han.

- Jeg er bare et menneske
- Jeg oppfatter det som ulike epoker: Én med grundig norsk idrettsoppdragelse, med sterk avstand fra dopingbruk. Og så en grotesk overgang fra det miljøet til hverdagen i profesjonelt sykkelmiljø, som endret min moral og oppfatning.

- Feigt?

- Absolutt.

- Er du ferdig i idretten nå?

- På dette nivået har jeg en plan om å være ferdig med idretten. Men jeg håper kan kan ta del i idretten på et folkelig nivå der prestasjonen kanskje ikke er det viktigste. Jeg er innforstått med at jeg mister voldsomt med troverdighet nå. Men jeg håper også at noen av de nærmeste kan forstå at jeg bare er et menneske.

- Du har løyet oss opp i ansiktet gjennom mange år. Hvordan tror du nordmenn ser på deg i ettermiddag?

- Det finnes grunner til å se på meg som betraktelig mindre troverdig nå enn tidligere. Men det som forhåpentligvis vil jeg meg en god følelse, er at jeg nå har servert sannheten i sin helhet.

- Hvorfor skal vi tro på at du virkelig angrer, når denne dopingsaken i US Postal har vært rullet opp utenfor din regi?

- Godt spørsmål. Jeg kan ikke svare på det. Som sagt har det vært en løgn som jeg på et tidspunkt fra rundt 2000 bestemte meg for å ta med meg i grava. Sånn sett synes jeg at jeg har vært utrolig tålmodig som har klart det i 10 år, sier Kjærgaard .