Kjærlighet ved første kick

Mette Solli startet med turn som barn og spilte håndball i femten år. Så flyttet hun til Oslo og prøvde kickboksing for første gang.

For seks år siden var kickboksing et fremmedord for Mette Solli. Så flyttet hun til Oslo og ble introdusert for Figther Kickboxing på Grünerløkka i Oslo. En trening var alt som skulle til.

- Det var helt uvirkelig. Én trening, og jeg var hekta. Etter trygg oppvekst med turn og håndball som alle de andre jentene i Molde, ble jeg kjent med individualisten i meg, sier Solli til Dagbladet.

Og det var ikke bare idretten hun falt for. I dag er hun samboer med landslagstrener Daimi Akin.

Sikker slåssing

Seks år med beinhard trening har gitt mange gode resultater i internasjonale mesterskap.

7. mars skal Molde-jenta kjempe om den profesjonelle VM-tittelen. Kampen sendes direkte på NRK, som aldri har sendt denne idretten direkte før.

- Det er krav at kampen følger norske regler. Det vil si at utøverne går seks runder, og at de bruker hjelm, forklarer landslagstrener Daimi Akin til Dagbladet.

I tillegg til hjelmen bruker Solli mye annet sikkerhetsutstyr.

- Hodet, tennene, brystet, legger, føtter og hansker og susp, ramser Solli opp.

I fullkontakt bruker utøverne full styrke i slag og spark, og Solli synes det er bra med fokus på sikkerhet i idretten.

Enda vanskeligere

29-åringen satser på idretten for fullt. Stipend fra Olympiatoppen, noen sponsorer og stipend fra klubben i Oslo gir rundt 100000 i årsinntekt.

- Det er ikke så mye, men jeg klarer det på et vis. Jobber mye om sommeren, men det er klart det er vanskelig når jeg skal trene for fullt også, sier Solli.

Trener Akin er redd det blir enda vanskeligere framover.

- NIFs enorme underskudd og kuttene i Olympiatoppen rammer små idretter som vår veldig hardt, sier han.

Likevel er ikke Solli i tvil om å satse videre for fullt.

- Det som driver meg, er at jeg vil finne ut hvor god jeg kan bli. Jeg drømmer om å bli best mulig, men først og fremst vil jeg ikke gi meg før jeg har tatt ut alt jeg kan, sier hun.

Jentene strømmer til

Kickboksing er fremdeles en ukjent idrett for mange nordmenn, men blant ungdom er rekrutteringen stor.

- Vi har en veldig god tilstrømning av ungdom til klubbene i forbundet. Nå har vi passert 4000 medlemmer i Norge, forteller Akin, som også er generalsekretær i Norges Kickboxingforbund.

Omtrent halvparten av de som driver med kickboksing i Norge, er jenter. Mange har sett Ally McBeal trene kickboksing på tv. Og tøffe filmjenter som Cameron Diaz har endret forbildene til dagens tenåringer.

- Det har vært en eksplosjon av interessen blant jenter og kvinner. Det er klart det hjelper at kvinnelige kjendiser viser vei. I tillegg har kvinner endret seg på alle fronter, noe som er en veldig positiv utvikling. Det gjør at flere tør å leve ut mange sider av seg selv, sier Akin.

Mette Solli er ikke i tvil om at kickboksing passer god til jenter.

- Det er masse teknikk og bevegelighet, i tillegg til styrke. Du får trent hele kroppen og lærer å forsvare deg selv, sier 29-åringen.

Ingen Yggeseth

Det var diskusjon om man skulle innføre fullkontakt for jenter. Dette er den tøffeste grenen der man bruker full styrke i slag og spark, og den Solli konkurrer i.

- Jeg synes det er helt selvsagt at jenter skal få utøve samme grener som gutter. Heldigvis er det enighet om dette i forbundet vårt. Vi har ingen Yggeseth, sier Daimi Akin.

SKINNET BEDRAR: </B> Liten, blond og blåøyd. Men ikke la deg lure, Mette Solli er en ordentlig råtass i ringen.
<B>HARDTRENING: </B> Mette Solli slår til mot trener Daimi Akin. Treningen i kickboksing er allsidig, med styrke, teknikk, taktikk og bevegelighet. Her er det slagkombinasjonene som finpusses.