Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Kjærligheten er åpenbart en komplisert affære

Pressegeneral mener TV 2 er «unødvendig uryddige».

JOBB OG PRIVAT: Tidlig i år bekreftet skiskytter Emil Hegle Svendsen overfor Dagbladet at han er kjæreste med TV 2s sportsanker Samantha Skogrand. Under sportssendingen i går «krasjet» jobben med privatlivet, da Skogrand introduserte et innslag om sin kjære. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet og Alex Iversen / TV 2
JOBB OG PRIVAT: Tidlig i år bekreftet skiskytter Emil Hegle Svendsen overfor Dagbladet at han er kjæreste med TV 2s sportsanker Samantha Skogrand. Under sportssendingen i går «krasjet» jobben med privatlivet, da Skogrand introduserte et innslag om sin kjære. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet og Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar i år bekreftet skiskytter Emil Hegle Svendsen (28) forholdet til TV 2s sportsanker Samantha Skogrand (24), og med OL på trappene, var det bare et spørsmål om tid før privatlivet krasjet med det profesjonelle.

I går kveld presenterte Skogrand sportsnyhetene. Hovedsaken omhandlet Norges olympiske gullhåp: hennes kjæreste, Emil Hegle Svendsen.

- Hvis hun har hatt innflytelse på sendingen, prioriteringer og hvordan innslagene skal presenteres, burde hun - eller noen sjefer - sørget for å unngå den situasjonen. Alternativt kunne man opplyst om at de er kjærester, sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Dagbladet.

- Ekstra utfordring Ifølge TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen har Skogrand innflytelse hva sendingens innhold gjelder. Men sportsredaktøren understreker at vaktsjef tar de endelige avgjørelsene.

- Programlederen er en del av det redaksjonelle kollektivet, som er med på å bestemme sendingene. Men til slutt er det vaktsjef sin avgjørelse å avgjøre hvilke saker som kommer på, og prioritere rekkefølgen, sier Jansen Hagen til Dagbladet.

- Hvilke retningslinjer har dere i forhold til denne situasjonen med Skogrand og Hegle Svendsen?

- Jeg skjønner at spørsmålet kommer, men når en av våre programledere er i et kjæresteforhold med en så profilert utøver, og med et OL bare dager unna, så er det en situasjon som vi har vært forberedt på at vil oppstå. Det har vi valgt å håndtere på den måten at vaktsjef fra gang til gang vurderer sakens innhold og karakter, og på den bakgrunn avgjør om Samantha kan presenterer innslaget. I går ble altså vurderingen den at Samantha kunne introdusere saken, sier sportsredaktøren.

- Hvor går grensen for hvilke innslag Skogrand kan presentere?

- Det er vanskelig å svare på det spørsmålet, men i går var det en leken og lettbeint sak om en spådom om en norsk olympisk suksess i skiskyting. Det vurderer vi som innenfor. Fortløpende journalistiske vurderinger er en del av øvelsen en redaksjon gjør før hver deadline. Det er en ekstra utfordring å ta hensyn til programlederens forhold, vi har snakket om det, og valgt å prioritere fra gang til gang, og sak til sak, sier Jansen Hagen, og legger avslutningsvis til:

LØPENDE VURDERINGER: Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, sier til Dagbladet at vaktsjef avgjør hvilke saker programlederne kan presentere og hvilke de bør holde seg unna. Foto: Håvard Solem / TV 2
LØPENDE VURDERINGER: Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, sier til Dagbladet at vaktsjef avgjør hvilke saker programlederne kan presentere og hvilke de bør holde seg unna. Foto: Håvard Solem / TV 2 Vis mer

- Ideelt er det ikke, men kjærligheten er åpenbart en komplisert affære, også når den treffer journalister.

- Unødvendig uryddig Pressegeneral Løken Stavrum mener situasjonen ikke er ideell.

Hun mener at Skogrand burde ha sluppet å presentere Hegle Svendsen-innslaget i går, og alle framtidige innslag som omhandler skiskytteren.

- At hun leser opp en nyhet som omhandler kjæresten sin, gir en nærhet til stoffet som ikke er ideell. Selv om Norge er et lite land, hvor vi er mange som kjenner hverandre, så framstår det unødvendig uryddig for de som vet at de er kjærester. For de som ikke vet det, har det jo for så vidt ingenting å si, men paradokset er nok at det ville ha fått en effekt hvis de hadde visst at de var kjærester. Nettopp derfor burde hun ha sluppet å lese nyheten i går, sier Stavrum Løken.

TV 2s sportsredaktør har ikke tenkt til å endre rutinene av den grunn:

- Det skal hun selvfølgelig få lov til å mene. Vi forholder oss til at vi klarer å gjøre sunne vurderinger gang til gang, og ivareta seernes tillit på veien, sier Jansen Hagen.

Samantha Skogrand ønsker ikke å kommentere denne saken.

SPORTSANKER: Samantha Skogrand har vært å se i TV 2 Sporten siden desember 2012. Foto: Alex Iversen / TV 2
SPORTSANKER: Samantha Skogrand har vært å se i TV 2 Sporten siden desember 2012. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Hele Norges coronakart