- Kjedet seg

De engelske konene og kjærestene var ikke imponert da England spilte 0-0 mot USA. Men etterpå fikk de et etterlengtet møte med spillerne.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RINGSIDE: Sasha Attwood - kjæresten til Jack Grealish - smilte ikke altfor mye på tribunen. Foto: NTB
RINGSIDE: Sasha Attwood - kjæresten til Jack Grealish - smilte ikke altfor mye på tribunen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • England - USA 0-0

AL KHOR (Dagbladet): England var strålende da de feide over Iran og vant 6-2 i første VM-kamp mandag. Mot USA i går kveld fikk de en virkelighetssjekk.

0-0 gjør at England møter Wales om tre dager med beherskede forventninger. Det skal likevel mye til for at de ikke går videre fra gruppa. Da må de i så fall tape stort for Gareth Bale og co.

ETTERLENGTET MØTE: Jack Grealish hilser på kjæresten Sasha Attwood etter kampen. Foto: NTB
ETTERLENGTET MØTE: Jack Grealish hilser på kjæresten Sasha Attwood etter kampen. Foto: NTB Vis mer

Etter 0-0-kampen på Al Bayt Stadium utenfor Doha var det påfallende hvordan de engelske spillerne oppsøkte den ene delen av tribunen etterpå.

Men det var selvfølgelig ikke tilfeldig: Her sto koner, kjærester og barn og ventet på dem.

Daily Star kjører en bildeserie der de gjesper underveis i kampen.

- Englands WAGs - i likhet med resten av nasjonen - kunne ikke la være å lure på når det var leggetid da Three Lions spilte uavgjort mot USA, skriver avisa.

IKKE FORNØYD: Harry Kane oppsummerer kveldens inntrykk med kona. Foto: NTB
IKKE FORNØYD: Harry Kane oppsummerer kveldens inntrykk med kona. Foto: NTB Vis mer

- Sasha Attwood (kjæresten til Grealish) og WAGs virket ikke imponert da de så Three Lions' sjokkerende prestasjon mot USA fra tribunen, skriver The Sun.

Konene og kjærestene får ikke bo sammen med spillerne under VM. De er innlosjert på en luksusbåt utenfor Doha.

THE SUN: Georgina Irwin - forloveden til keeper Aaron Ramsdale - dominerer førstesida av Englands største avis i dag.
THE SUN: Georgina Irwin - forloveden til keeper Aaron Ramsdale - dominerer førstesida av Englands største avis i dag. Vis mer

Alle de engelske papiravisene har kampen på førstesida lørdag.

Tittelen «Yawn in the USA» går igjen. Det er et ordspill på Bruce Springsteen-låta «Born in the USA».

«Yawn» betyr gjesp på engelsk. Førstesidene domineres med bilder av nettopp dette - gjespende WAGs.

DAILY STAR: Harry Kane tar seg til haka og fortviler etter en dårlig dag på jobb. Avisa dokumenterer engasjementet til spillerfruene underveis i kampen.
DAILY STAR: Harry Kane tar seg til haka og fortviler etter en dårlig dag på jobb. Avisa dokumenterer engasjementet til spillerfruene underveis i kampen. Vis mer

Les alt om kampen her.

- England var tamme, slår engelske papiraviser fast lørdag.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer