Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjeftet opp stjernene og nektet å ta gris-straff

Her er dansken med Skandinavias største selvtillit.

STINN AV SELVTILLIT: Nicklas Bendter har aldri vært redd for å snakke om egen fortreffelighet, selv om det gjorde ham upopulær hos fansen. Nå er han Danmarks største stjerne og spilleren Sverige frykter i kveldens storkamp i København. Her feirer han scoring mot Portugal. Foto: REUTERS/Bob Strong
STINN AV SELVTILLIT: Nicklas Bendter har aldri vært redd for å snakke om egen fortreffelighet, selv om det gjorde ham upopulær hos fansen. Nå er han Danmarks største stjerne og spilleren Sverige frykter i kveldens storkamp i København. Her feirer han scoring mot Portugal. Foto: REUTERS/Bob Strong Vis mer

|||• Klokka 20: Danmark - Sverige.

(Dagbladet.no): Ute i verden blir skandinaviske fotballspillere gjerne sett på som hardtarbeidende og ydmyke, med føttene godt plantet på jorda.

Derfor vekker det oppsikt når noen ignorerer alt som heter jantelov og snakker usjenert om egen fortreffelighet. Zlatan Ibrahimovic var definitivt en slik type, men har kanskje dempet seg noe etter hvert som han er blitt eldre.

Det har kanskje 21 år gamle Nicklas Bendter også gjort - men dansken har fortsatt en selvtillit som overgår det meste på en fotballbane.

- 95 prosent av spillerne må overbevises om at de har kvaliteten til å nå helt til topps. De resterene fem prosentene oppsøker deg, og sier at de bør spille fordi de er blant de beste spillerne i verden, har Arsenal-manager Arsene Wenger uttalt.

Ertet på seg stjernene

Det var liten tvil om dansken var én av dem han siktet til. Allerede da Bendtner kom til Arsenal som læregutt i en alder av 16 år, nektet han å underkaste seg klubbens meritterte stjernespillere, av typen Thierry Henry og Dennis Bergkamp.

- Om jeg vet at jeg burde hatt ballen på trening, spiller det ingen rolle om det er Henry eller Bergkamp eller noe andre. Da er det naturlig for meg å si at jeg burde hatt ballen, og at det er for dårlig. Sånn er jeg bare, har Bendter uttalt ifølge Aftonbladet.

Før han ble spurt om han hadde et stort ego.

- Ja, kom det kjapt fra dansken.

Så sent som denne uka har Bendtners lagkamerat på det danske landslaget, Martin Jørgensen, uttalt i full offentlighet at Arsenal-spissen har problemer med å innordne seg.

- Nicklas har svært vanskelig for å forstå at de samme reglene gjelder for alle. Det er nødvendig med slike regler når vi er en tropp på 23 spillere. Jeg vet ikke om det fordi Nicklas generelt har vanskelig med å innordne seg i et hierarki. Men jeg tror faktisk at han er lik seg selv overalt, også hjemme, sa Jørgensen.

Nektet å ta armhevinger

Svenske Aftonbladet har laget en større featuresak på Bendtner, og omtaler en betegnende episode fra ungguttens andre samling med A-landslaget.

Bendter spilte «gris» med noen av de etablerte stjernene på laget, som Stig Tøfting, Thomas Gravesen og Thomas Sørensen. Den som mistet ballen måtte ta fem armhevinger som straff - ikke akkurat en knallhard straff for godt trente fotballspillere.

TROR PÅ BENDNTER.: Arsene Wenger har aldri mistet trua på Nicklas Bendter, selv da fansen var på sitt mest misfornøyde. -  95 prosent av spillerne må overbevises om at de har kvaliteten til å nå helt til topps. De resterende fem prosentene oppsøker deg, og sier at de bør spille fordi de er blant de beste spillerne i verden, har Wenger uttalt. Foto: REUTERS/ Eddie Keogh
TROR PÅ BENDNTER.: Arsene Wenger har aldri mistet trua på Nicklas Bendter, selv da fansen var på sitt mest misfornøyde. - 95 prosent av spillerne må overbevises om at de har kvaliteten til å nå helt til topps. De resterende fem prosentene oppsøker deg, og sier at de bør spille fordi de er blant de beste spillerne i verden, har Wenger uttalt. Foto: REUTERS/ Eddie Keogh Vis mer

Da ballen spratt i bakken kikket alle på Bendter. Selv kikket han en annen vei.

- Hvorfor tror du at du står over reglene her? Nå tar du armhevingene dine, sa en irritert Thomas Gravesen.

Uten å få gehør.

«Etter en veldig kort evighet la i stedet Thomas Sørensen seg ned og tok fem armhevinger», skriver Aftonbladet.

Arsenal-fansen har snudd

I motsetning til Zlatan har Bendter bare unntaksvis rettferdiggjort sin høye selvtillit ute på banen. Krangler med lagkompiser, uttalelser hvor han antyder at han bør være selvskreven i førsteelleveren til Arsenal og manglende effektivitet har gjort ham upopulær blant fansen. Da han var på utlån i Birmingham datet han også datteren til manager Steve Bruce - noe som ikke forteller mindre om selvtilliten.

Men nå kan ting være i ferd med å snu.

- Jeg, og mange med meg, har lenge vært i tvil om hvor god han egentlig er. I starten var han veldig upopulær på Emirates, og mange syntes han var for stor i kjeften. Det virket som han var mer opptatt av fargen (de var for øvrig rosa, journ. anm.) enn å prestere. Men arbeidskapasiteten og lagmoralen han viser nå, viste han ikke for to år siden, sier gunners.no-leder Bjørn Furuheim til Dagbladet.

- Han greide ikke å score mål, og han bommet på de mest utrolige sjanser. Men jeg merker det på holdningen, flere og flere mener han er veldig bra. Selv mener han at han kan bli en av verdens beste spisser, så får vi se hvor langt han når, sier Furuheim.

Men heller ikke i år har Bendter vært forskånet fra skandaler. Nylig kjørte han sin Aston Martin av veien og inn i tre, i en hastighet av 160 km/t. Utrolig nok krøp dansken nærmest uskadd ut av vraket. 

Og da Arsenal tapte semifinalen i Champions League i våres, ble en svært påseilet Bendtner fotografert med buksene på knærna ute på byen.

- Han har vist seg mer voksen nå, synes jeg. Han jobber hardere og har fått litt større reportoar. Wenger har veldig trua på ham, og han ser tross alt Bendtner på treningsfeltet hver dag. Det er en grunn til at Arsenal satser veldig på ham, sier Furuheim.

Dårlig kjemi med Adebayor

Kanskje gjorde det heller ikke noe for Bendtner at Emmanuel Adebayor stakk til Manchester City foran denne sesongen. Det er kjent sak at forholdet mellom de to ikke var av det beste, blant annet havnet Arsenal-spissene i klinsj ute på banen under en kamp mot Tottenham.

STADIG FRAMGANG: Bendter har vist lovende takter denne sesongen. Her scorer han på et kanonskudd mot Blackburn sist helg. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON
STADIG FRAMGANG: Bendter har vist lovende takter denne sesongen. Her scorer han på et kanonskudd mot Blackburn sist helg. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

Ifølge Aftonbladet var starten på det kjølige forholdet deres at Bendtner nektet å ta en ordre fra Adeabyor, om å ta av seg gymskoene inne i Arsenal-garderoben. 

- Jeg sa: «Nicklas, kanskje jeg er bedre enn deg, kanskje du er bedre enn meg, men du må respektere reglene. Du må også gjøre det som Gallas, van Persie og Fabregas gjør», har Adebayor uttalt.

Foran kveldens thriller i Parken, der Danmark og Sverige braker sammen, har Bendter igjen vært ute med leppa. Ifølge 21-åringen kommer han til å være bedre enn Zlatan innen tre år.

Barcelona-spissen avstår fra å gå inn i noen ordkrig med sin kollega i Arsenal.

- Absolutt!, svarer han til Bendters utspill.

Selv ikke da den svenske journalisten forsøker seg med «men det høres det ut som noe jævla pisspreik» lar Zlatan seg lokke utpå.

- Haha! Nei, det gjenstår jo å se.

- Var for ambisiøs

Canal +-kommentator Kenneth Fredheim påpeker at Zlatan er en mer komplett spiss, men han tror Bendter har noe stort på gang.

- Foreløpig er det ikke helt samsvar mellom selvtillit og prestasjoner, for om det det hadde vært det, ville Bendter vært Ronaldo x 2. Men når det er sagt har jeg veldig stor tro på fyren. Jeg synes han har utviklet seg veldig mye. Før oppfattet jeg at problemet hans var at han alltid førte ballen for åpent, og at han hadde for store ambisjoner på den måten at han prøvde å spille på andre kvaliteter enn spisskompetansen sin: Enorm fysisk styrke og sterk i lufta, sier Fredheim til Dagbaldet.no.

- Men nå synes jeg han er blitt bedre på det. Det er ikke tvil om at han er et stort, stort spisstalent, som jeg tror er i den riktige ligaen.

SKAL BLI BEDRE ENN ZLATAN: Nicklas Bendtner er klar på at han kommer til å være bedre enn Zlatan Ibrahimivoc om tre år. - Det gjenstår jo å se, svarer svensken. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/JONAS EKSTROMER
SKAL BLI BEDRE ENN ZLATAN: Nicklas Bendtner er klar på at han kommer til å være bedre enn Zlatan Ibrahimivoc om tre år. - Det gjenstår jo å se, svarer svensken. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/JONAS EKSTROMER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling