- Kjefting bygger ikke tillit

Marit Breivik (50) skal lede Norge i mesterskap for 14. gang. Og ennå har hun ikke skjelt ut en eneste spiller.

-  Hvor sannsynlig er det at Norge tar medalje i VM?

-  Foreløpig er det veldig åpent. Kampene i helga viser at vi trenger mer samspill, så får vi se hvor gode vi rekker å bli.

-  Hvor langt bør Norge komme i VM?

-  Jeg er allergisk mot ord som bør, må og skal. Jeg liker bedre kan, tør og vil. Og jentene vil mye, så hvis spørsmålet er hvor langt vi kan komme, så er svaret at alt kan skje.

-  Hva er ditt største øyeblikk som landslagstrener?

-  Finalen under VM på hjemmebane i 1999. Det var 11.000 på tribunen og en fantastisk intensitet. En helt ubeskrivelig opplevelse.

-  ... og ditt største nederlag?

-  Der er det to kamper som følelsesmessig er jevnstilt: Semifinaletapet i Sydney-OL i 2000 (23-28 mot Ungarn), og at vi ikke kvalifiserte oss til OL i 2004.

 LAGSPILLER:  Marit Breivik står foran sitt 14. mesterskap med landslaget i handball. I oppkjøringa bruker hun teamarbeid og positive tilbakemeldinger. Slik blir laget best. Foto: Bjørn Langsem
LAGSPILLER: Marit Breivik står foran sitt 14. mesterskap med landslaget i handball. I oppkjøringa bruker hun teamarbeid og positive tilbakemeldinger. Slik blir laget best. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Du er inne i din 12. sesong som landslagstrener. Hvor henter du motivasjonen fra?

-  I stor grad fra spillergruppa, kolleger i trenerteamet og gjennom alle muligheter og backing jeg får i organisasjonen. Dessuten bidrar mannen min positivt gjennom sin interesse, kunnskap og holdning til min jobb. Vårt spennende samarbeid med Olympiatoppen er også veldig inspirerende.

-  Hvem av landslagsjentene forteller de morsomste vitsene?

-  Det har vært lite vitser i det siste. Katja har noen morsomme SMS-varianter. Vi får se om det blir flere som forteller vitser framover nå.

-  Når fortalte du sist en vits?

-  Jeg har ikke fortalt noen på denne samlingen, så det må vel være to-tre uker siden. Men jeg er dårlig på vitser, for jeg kommer som regel med poenget først. Eller så glemmer jeg historien, og da er det som regel det som blir vitsen.

-  Hva er du mest fornøyd med etter firenasjoners i helga?

-  Målvaktene har vist bra spill, og har vi fått i gang noen skyttere, selv om det fortsatt svinger for mye.

-  Hva er det morsomste med å være landslagstrener?

-  Å oppleve utvikling og at spillerne lykkes i forhold til de målene vi setter oss, både individuelt og lagmessig.

-  Hva ønsker du deg til jul?

-  Nye skihansker, iallfall. Og kanskje skismurning av den fine typen som jeg ikke har råd til å kjøpe, men som de som kan dette med smøring skryter av.

-  Hva var din første reaksjon da du hørte at Gro Hammerseng var skadet?

-  Først og fremst at det var fryktelig synd for henne, for hun har jobbet hardt for å bli så god som hun var i 2004. På hennes vegne tenkte jeg derfor «Å nei, enda ett år med alternativ trening».

-  Du er den eneste kvinnelige landslagstreneren i VM. Hvorfor er det så få kvinnelige sjefer?

-  At det tradisjonelt har vært menn som har hatt slike roller skyldes mye en gammeldags kultur og mangel på tilrettelegging. En del forbund er heller ikke så teamorienterte, noe som gjør at kvinner kanskje ikke har energi nok til å gå på. Spesielt for dem med unger og familie, for det kan være en stressituasjon å bli stående alene. Jeg kunne også blitt stående alene om jeg ikke hadde valgt en teamorientert modell, og da er det ikke sikkert at jeg hadde holdt på så lenge.

-  Hva er den beste kampen Norge har spilt under din ledelse?

-  Det er fristende å si semifinalen i EM i fjor (seier 44-29), og det er det også rent faglig sett, i forhold til tempo, rytme og flyt.

-  ... og den dårligste?

-  Den har jeg sikkert glemt.

-  Hva er det verste du har opplevd i din tid som landslagstrener?

-  Å se de fattigste ungene på gata i Bucuresti, da vi spilte EM i Romania i 2000, gjorde et sterkt inntrykk på meg. Funksjonshemmede satt og tigget mat. Vanligvis er vi forskånet for slikt, for vi er som regel i et arrangement som er veldig skjermet, men dette så vi hver dag.

-  Hva stemte du under valget?

-  Arbeiderpartiet.

-  Hvem er Norges beste kvinnelige håndballspiller gjennom alle tider?

-  Jeg er altfor teamorientert til å greie å svare på det, og er heller ikke så interessert i det.

-  Hva er dine fremste egenskaper som trener?

-  Involvering av spillere og medarbeidere, bra helhetlig innsikt i hva som skal til og at jeg er uredd for å trekke inn kompetanse.

-  Ble du overrasket over World Cup-seieren i Århus?

-  Ikke overrasket, glad for den arbeidsinnsatsen og tilstedeværelsen spillerne sto for. Jeg ble positivt fornøyd. Tredjeplassen i Møbelringen cup viser at vi ikke er VM-favoritter. Nå må vi jobbe for å få jentene opp igjen, og det klarer vi.

-  Hvilken kamp skulle du gjerne spilt om igjen?

-  Semifinalen i OL 2000 (tap 23-28 mot Ungarn) og enten åpningskampen i VM 2003 (tap 29-30 mot Ukraina) eller kampen mot Spania (Norge tapte 26-27 og misset plass i Athen-OL 2004) i samme mesterskap.

-  Hvilket område er Norge svakest på i øyeblikket?

-  Jeg synes ikke vi skal si det på den måten, men vi svinger litt for mye i prestasjonene i alle deler av spillet.

-  Hvem blir norsk toppscorer i VM?

-  Min erfaring er at vi blir vanskeligere å stoppe om det er mange som kan score, så det er litt tilfeldig hvem som ender i den rollen.

-  Har du noen gang skjelt ut en spiller etter kamp?

-  Nei, men jeg kan ha hylt noe under en kamp. En påminnelse om hva som gjelder. Men jeg tror ikke noen har opplevd det som utskjelling. Det er ingen som spiller dårlig med vilje, og kjefting bygger ikke noe tillit. Roping kan bli oppfattet som stressende.