- Kjell Bjarne like vimsete som filmoriginalen

En underlig gråsprengt styrer kampen om V75-millionene på Forus lørdag.

 MED GARANTI?  Kjell Bjarne, skimlet stortalent, har bare vunnet ett løp i karrierren - her på Bergen travpark tildigere i juni sammen med sin amatørkusk Egil Brunes. Lørdag får ekvipasjen plutselig en nøkkelrolle hjemme på Forus i kampen om titalls millioner kroner i V75.  Foto: HESTEGUIDEN.COM.
MED GARANTI? Kjell Bjarne, skimlet stortalent, har bare vunnet ett løp i karrierren - her på Bergen travpark tildigere i juni sammen med sin amatørkusk Egil Brunes. Lørdag får ekvipasjen plutselig en nøkkelrolle hjemme på Forus i kampen om titalls millioner kroner i V75. Foto: HESTEGUIDEN.COM.Vis mer

||| Av ANNE TURID THALES anne.thales@hotmail.com

(Dagbladet.no): Det er ikke vanlig kost med to amatørbankere i V75. Det skjer på Forus travbane lørdag.

Her kan du klikke deg inn og kjøpe ferdige kuponger satt opp av Dagbladets travekspert Bengt Berg - og sjekke ekspertenes tips hest for hest hvis du vil gjøre kupongjobben selv.

Kjell Bjarne, skimmelen som holdt oppvisning og parkerte konkurrentene i V75 i Bergen, blir stor favoritt i V75-2/V5-4.

Rogaland-traveren, som eies og trenes av datter Sissel og kuskes i løp av far
Egil Brunes, var helt enorm på Bergen travpark sist.
Først måtte han trave den tunge veien i dødens, deretter overtok han teten og forlot konkurrentene i suveren stil. Vinnertiden ble sterke 1.13,3a/1600 meter - raskeste norske fireårstraver i år og banerekord.

Vimsete Elling-kopi
Hesten Kjell Bjarne har mye til felles med den kjente og kjære rollefiguren med samme navn i Elling-filmene, derav det noe spesielle navnet på en varmblodshest.

Hingsten er vimsete, kjærlig  - og sterk når det gjelder.

- Kjell Bjarne het egentlig noe annet til å begynne med. Men så kom min datter Sissel til å se Elling-filmen. Dermed fikk hun assosiasjoner til Kjell Bjarne hver gang hun skulle gjøre noe med hesten, enten det var å leie eller å kjøre.

- Han ser ikke hvor han går, og snubler i vei. Kjell Bjarne er nemlig akkurat som rollefiguren, ler kusk Egil Brunes.

- Han er akkurat like vimsete. Det går i hytt og pine, humrer rogalendingen.

Det er ikke noe som tyder på at det skal gå i hytt og pine for Kjell Bjarne i V75-2 lørdag, og han er Dagbladets banker. Sønnen til den svenskamerikanske hingsten Tap In, som har mange karakteristiske skimlete avkom, står med to annenplasser og en seier hittil i år.

- Er Kjell Bjarne like sterk som rollefiguren også?

- Ja, det synes jeg, sier Brunes.
- Han imponerte meg virkelig i Bergen. Da jeg hørte tiden underveis på høyttaleren kjørte jeg for banerekorden. Kjell Bjarne reiste så enkelt i fra konkurrentene sist at jeg tror på seier igjen.

- Ikke tet fra start
- Dundrer Kjell Bjarne til tet for å bli der til mål?

- Nei, jeg kjører ikke for teten denne gang. Jeg tar det stille og rolig fra start, det er ikke der pengene deles ut, mener Egil Brunes.

- Kjell Bjarne har aldri vært kjørt i bånn, derfor vet jeg ikke riktig hvor god han er. Men han er god. Vi bare følger med fra start, så får vi se hva som skjer. Den jeg har mest respekt for, er Tamaran som står fem spor innenfor oss. Den vet jeg er god, og den blir nok verst i mot. Danskene kjenner jeg ikke til, og jeg vet ikke hvor gode de er. Men jeg har tro på min hest, sier kusken.

- Går bare Kjell Bjarne opp mot det han pleier, tror jeg på en fin vinnersjanse.

Datter gjør jobben
- Hvordan trenes Kjell Bjarne?

- Han går aldri hurtig på bane. Han ser ikke banen annet enn i løp. Han får intervaller og rolige turer. Det er min datter Sissel som tar seg av trening og stell. Jeg stiller bare opp som kusk, eller hvis det er noe annet jeg kan hjelpe til med. Det er Sissel som tar seg av alt det andre, sier kusk Egil Brunes om hesten med det originale navnet som datteren eier og trener.

Fra proff til amatør
Tidligere proffkusk Svein Olav Ruud viste fram en meget opplagt Tuxi Titan på Magnor etter et langt avbrekk. Ruud-traveren sprintet inn til en overlegen seier på tiden 1.29,3 i sitt comeback.

Tuxi Titan var meget god som unghest. Etter skade er den kapable Spikeld-sønnen tilbake i løpsbanen. Vi tipper seirene vil trille inn framover. Tuxi Titan er Dagbladets banker i V75-5.

- Kan 1.27
- Tuxi Titan var veldig bra sist på Magnor. Når han kunne trave 1.29 på den banen, vil jeg tro han kan 1.27 på en rask bane som Forus, sier eier, trener og kusk Svein Olav Ruud.

- Men jeg tviler på at vi behøver å kjøre så fort for å vinne, sier han.

- Distansen 2040 meter passer bra, sporet takler han greit. Jeg vil kjøre litt på sikkerhet fra start, og jeg tror på en feilfri avgang. Han er stabil, og galopprisikoen er ikke så stor. Jeg synes heller ikke at motstanden er egnet til å skremme, sier treneren.

- Tuxi Titan har travet et par sølvkjøringer før han kom ut i vanlig løp, og vunnet begge. Han trener meget bra, og han har fått mye mengdetrening i vinter. Vi har fått trent godt, og en så stor hest trenger styrke. Farten har han.

Første gang hjemmefra
- Det eneste usikkerhetsmomentet er at det er første gang han er ute på en så lang reise med overnatting. Jeg er spent på hvordan han skal takle det, og hvordan det slår ut i denne varmen, ikke minst. Men Titan er en rolig og avbalansert type, så jeg tror det skal gå greit. Men litt usikker er jeg jo.

- Hvorfor var Tuxi Titan så lenge borte fra løpene? Var han skadet?

- Nei, ikke noe alvorlig. Det var meningen at kjøpere skulle gi  200.000 kroenr for han. I den forbindelse gjennomgikk hesten en full veterinærsjekk. Da viste det seg at han hadde en kjenning på gaffelbåndet i et frambein, sier treneren som har leid hesten fram til 2010.

Bortglemt i luftegård
- Det ble jo ikke noe kjøp, og han skulle bare ha det rolig en stund. Han sto oppstallet hos min bror som skulle trene ham. Det oppsto endel uventede ting med det resultatet at Titan bare ble gående i luftegården uten å bli trent. Da fikk jeg leie ham, og så startet vi den møysommelige treningen mot et comeback. Han hadde en hovsprekk i vinter, ellers har han ikke vært skadet på noen måte. Jeg har ikke kjørt fort på is og hardt underlag, men trent mye arbeidskjøring og mengdetrening innover skogsveiene.

- Travklubben har en fin bane som vi bruker litt iblant, reklamerer Ruud.

- Tuxi Titan skal ha mye å gå på. Bare han takler reisen tror jeg på en fin vinnersjanse, sier Svein Olav Ruud som holder til på Namnå, fire mil nord for Kongsvinger.

- Hvorfor ga du deg som proffkusk, Svein Olav Ruud?

 NOK EN AMATØR-BANKER:  Stortalentet Tuxi Titan er tilbake som stor favoritt i V75 på Forus lørdag i en alder av fem år. Her sammen med kusk Svein Olav Ruud i det første seiersløpet - som treåring på Bjerke i september 2007. Foto: HESTEGUIDEN.COM.
NOK EN AMATØR-BANKER: Stortalentet Tuxi Titan er tilbake som stor favoritt i V75 på Forus lørdag i en alder av fem år. Her sammen med kusk Svein Olav Ruud i det første seiersløpet - som treåring på Bjerke i september 2007. Foto: HESTEGUIDEN.COM. Vis mer

- Det ble sånn da jeg begynte å slite med skulderproblemer. Etter en skulderoperasjon hvor jeg trengte en tid i ro sa det seg selv at jeg måtte trappe ned. Da var det enklere å bli amatør, sier den tidligere proffkusken.

Oleg-sjanser
Per Oleg Midtfjeld tar turen med fire stallhester. To av dem starter på lørdag. Den talentfulle 3-åringen Buvet, som eies av Knut Olausson, og Derby-håpet New Varenne L.A., er begge favoritter i henholdsvis V5A-1 og V75-6.

Knut Olausson eier i tillegg dobbel Forus Open-vinner Steinlager, som vant storløpet i 2004 og 2005. Han eier også Cromwell som skal i ilden søndag, sammen med stallkamerat og Orsi Mangelli-toer Quintus Karsk. Midtfjeld kommer med en sterk kvartett i år også.

- Kan du by på noen vinnere i helgen, Oleg?

- Ja, jeg håper da det. Alle fire er fine hester.

- Buvet er grønn og urutinert ennå, og har startet bare to ganger. Han skal ut på langtur og overnatte for første gang, og det er alltid usikkert hvordan hestene takler det. Jeg håper og tror han skal ta til seg mat og drikke. Vi prøver å tilrettelegge alt på beste måte for hestene på turen.

- Stor kapasitet
- Buvet har stor kapasitet, og er ikke noe dårligere enn de andre. Det er en hest jeg forventer meg litt av, og han er vel den beste hesten i feltet, sier treneren og kusken.

- Men han kan feile, og er ikke noe sikkert kort. Jeg tør foreløpig ikke å kalle ham en banker. Men han er en av tre-fire som kan vinne, og skal på bongen, råder trener og kusk Per Oleg Midtfjeld.

Nye sko
- New Varenne L.A. (V75-6) er en fin 4-åring som har gjort det meste riktig så langt. Han står spormessig veldig interessant til denne gangen. Han ble strøket sist i Drammen på grunn av mindre kodeproblemer og symptomer på en lettere forkjølelse.  Alt ser bra ut etterpå på alle prøver, og han har trent veldig fint. Jeg er meget fornøyd med ham i de hurtigarbeidene han har gått.

- New Varenne L.A. kommer ut med noe lettere balanse denne gangen. Nå bytter vi ut jernskoene med lette aluminiumssko rundt. Det håper og tror jeg skal slå positivt ut.

New Varenne L.A. har utviklet seg fint hele veien, og vokser med oppgavene. Det skal være en del å hente for ham fremover, sier Oleg.

- Ville ha spilt han
- Jeg synes New Varenne L.A. har en hyggelig vinnersjanse, og skulle jeg spilt, ville jeg hatt ham på bongen, råder Momarken-treneren.

- Du har Quintus Karsk og Cromwell til start på søndag, kan de vinne?

- For det første var Cromwell helt under pari sist i Bergen. Han er behandlet i begge framkoder etter det løpet. Jeg synes han har trent fint, og han har fått noen pene jobb etterpå, røper Oleg.

- Tilbake der han var før Bergens-løpet, og med litt klaff fra spor ni, blir jeg ikke overrasket om han skulle vinne.

- Under 1.11
- Jeg tror Cromwell skal gjøre et hyggelig løp, og at han traver en god bit under 1.11-tallet ville ikke overraske meg.

- Quintus Karsk er kanskje noe tynt trent. Men han har sett veldig fin ut i trening. Jeg tror også han skal gjøre en fin figur i løpet, og han er absolutt trippelaktuell. Han fikk førstespor da det ble en strykning, og det er et pluss for ham siden han er veldig rask fra start.

- Quintus Karsk er spillbar som en trippelhest, men jeg blir ikke sjokkert om han vinner. Det er en hest som er utrolig god på sitt beste, avslutter Per Oleg Midtfjeld.

En alenebong kan vinne 44 millioner i V75 lørdag.

Torvald mot franskmenn
Forus Open i år er tidenes beste felt. Hele fem av finalistene fra Elitloppet stiller til start. En naturlig favoritt er nettopp Elitloppsvinneren Torvald Palema, som i første rekke utfordres av den doble Prix d Amerique-vinneren Offshore Dream, samt kanskje Frankrikes beste hest, Nimrod Borealis, og en annen fransk slugger, Igor Font.

Fargeklatten Lutfi Kolgjini kommer med både Glen Kronos og Garland Kronos. Scarlets Aino og Adrian Chip utgjør er jokere.

Ny karriere i USA
Norske Maid For Tag gjør sin siste start på norsk jord før hun setter kursen for USA og nye oppgaver. Mikkelborg-hoppa er eneste hoppe i det sterke feltet, og må nok finne seg i å være en premiekandidat. Kanskje får vi se 1.09-tallet for første gang. L' Amiral Mauzuns banerekord i Forus Open fra i fjor kan bli historie søndag.

Det blir stor sport og fullt trøkk hele helgen på Forus, og det forventes opptil 6000 tilskuere søndag. Værgudene er i godlune, og kaster glans over helgen med perfekte forhold. Det ligger an til en knallhelg.

 PROFFENES SØNDAG:  Etter Kjell Bjarne og Tuxi Titan i V75 lørdag, over årets Elitloppsvinner Torvald Palema og Åke Svanstedt  som en av favorittene i Forus Open søndag. Her fra Oslo Grand Prix i fjor. Foto: HESTEGUIDEN.COM.
PROFFENES SØNDAG: Etter Kjell Bjarne og Tuxi Titan i V75 lørdag, over årets Elitloppsvinner Torvald Palema og Åke Svanstedt som en av favorittene i Forus Open søndag. Her fra Oslo Grand Prix i fjor. Foto: HESTEGUIDEN.COM. Vis mer