«Kjell har klubbens fulle tillit»

Hadde Molde-direktøren ljugekors bak ryggen? - En løgn som aksepteres i fotballbransjen, sier Trenerforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| MOLDE/OSLO (Dagbladet): - Så han (Kjell Jonevret) er fredet av klubbledelsen i Molde? var TV 2-spørsmålet til Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen etter gårsdagens 0-1-tap mot Vålerenga.

- Kjell har klubbens fulle tillit, var det kontante svaret fra Jacobsen.

Men direktøren hadde tatt på seg pokeransiktet. For som så ofte før i fotballbransjen viste «full tillit» seg å bety det stikk motsatte - noe programleder Carsten Skjelbred også var rask til å påpeke.

For samtidig som Nordstrand Jacobsen forsikret at alt var i sin skjønneste orden med tanke på trenerens framtid, var prosessen med å bytte ut Jonevret med Uwe Rösler i gang i kulissene.

Og under et halvt døgn senere var sparkingen av Jonevret et faktum.

- Kan diskuteres etisk
Daglig leder i Trenerforeningen, Teddy Moen, tror omgivelsene aksepterer den type usannheter for åpen mikrofon.

- Så det er greit å lyve?

- Det er vanskelig. Klubbledere må først og fremst være opptatt av hva som er mest fornuftig for egen klubb. De fleste kan leve med å fortelle omverdenen at treneren har full tillit når han ikke har det. Det er en løgn som aksepteres i fotballbransjen. Å si at noen har full tillit kan gjerne være et tegn på at de vil vinne tid, sier han til Dagbladet.

Han kan imidlertid forstå at folk reagerer.

- Som i alle andre bransjer er det mange ting man forsøker å tildekke i fotballen. Man kan diskutere etisk rundt det, men klubbledere har først og fremst et ansvar for å verne om egen bedrift, sier han.

Han nevner Rosenborgs sparking av Ola By Rise i 2004 som et annet eksempel der klubbledelsen utad ga inntrykk av at treneren satt trygt.

- Om jeg ikke husker feil gikk vel Rune Bratseth ut og sa noe som ikke var helt sant, det var masse skriverier om det. Han syntes ikke det var så lett å si noe som ikke var sant, sier Moen.

Nils Arne Eggen kalte i etterkant prosessen da By Rise måtte gå «uverdig».

- Det er vrient
TV 2-ekspert Lars Bohinen vil ikke betegne det Nordstrand Jacobsen sa på skjermen i går for en løgn.

- Jeg tror det er smart på den måten at fotballedere ikke bidrar til unødvendige spekulasjoner. De har sikkert hatt en pågående debatt på styrerommet om hva som bør gjøres, men jeg tror aldri du vil få en fotballeder til å bekrefte spekulasjoner i forkant. At slike diskujoner holdes internt må vi bare lære oss å leve med, sier han til Dagbladet.

- Men er det nødvendig å si noe som åpenbart ikke er sant?

- Det finnes måter å formulere seg på som ser bedre ut i etterkant. Det er vanskelig for en klubb.

- Mister man troverdighet etter en slik opptreden?

- Det er vrient, for det handler om ansettelsesforhold. Jeg synes det blir feil av en arbeidsgiver å lufte muligheten for at folk kan få sparken utad. Men det går an å si at alle er under lupen og at de har problemer. Da sier du i hvert fall ikke at vedkommende har full tillit. Det går an å si at alle er under fortløpende evaluering - da ser det bedre ut i ettertid, sier Bohinen.

Refses av supporterne
Klubbformann Erik Berg vil ikke opplyse til Dagbladet når beslutningen ble tatt, utover at de hadde styremøte seint i går kveld.

Trener Kjell Jonevret forlot Aker Stadion etter kampen i den tro at han også ville være Molde-trener dagen etter. 

- Jeg visste ikke noe om dette når jeg snakket med deg sent i går kveld, sier Jonevret.

Før trening klokka halv ti i dag tidlig gikk han inn i garderoben sammen med styret og orienterte spillerne. Så fulgte en pressekonferanse der Jonevret etter hvert kjempet mot tårene mens han takket klubben og supporterne for fire år med samarbeid.

Leder i Tornekrattet, Eva Brit Mauseth, hadde møtt opp med blomster til treneren. Hun setter liten pris på direktør Nordstrand Jacobsens uttalelser på FotballXtra i går.

- Det er nå en gang denne måten fotballen styres på. Molde er ikke første klubben som gjør det på denne måten, og blir neppe den siste. Det er bare så trist at dette skjer her hos oss, og jeg hadde håpet at dette var en behandling klubben kunne ha hevet seg over.

Var ikke informert
Kjell Jonevret snakket seint i går kveld med Dagbladet, og i dag fikk han spørsmål om han hadde blitt informert om sparkingen på det tidspunktet.

Svaret kom kontant:

- Nei, det visste jeg overhodet ikke.

Jonevret sa under pressekonferansen at han aldri hadde fått svar på sine spørsmål til ledelsen om han hadde tillit.

- Og det kan jo tokes både positivt og negativt, sa han da.

Tarje Nordstrand Jacobsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

<strong>SKILLER LAG:</strong> Styreleder Erik Berg i Molde FK ( i midten) forteller pressen at Kjell Jonevret (til venstre) er ferdig som trener i Molde FK etter at forventnin ene ikke er innfridd i år. Til høyre Molde FKs adminsitrerende direktør Tarje Nordstrand Jacobsen.  Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
SKILLER LAG: Styreleder Erik Berg i Molde FK ( i midten) forteller pressen at Kjell Jonevret (til venstre) er ferdig som trener i Molde FK etter at forventnin ene ikke er innfridd i år. Til høyre Molde FKs adminsitrerende direktør Tarje Nordstrand Jacobsen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer