Kjelsås med trikken mot tippeligaen

Aalesund - Kjelsås 0- 3. De har 1,8 millioner kroner å rutte med, og nå kan Tippeligaen være neste stopp. Kjelsås er beviset på at penger ikke er alt. Selv ikke i fotballverdenen.

- Gudskjelov er det ikke bare penger som gjelder, sier Kjelsås-trener Stig Mathisen.

To kamper før 1. divisjon stenger for i år, er laget fra en trikkeholdeplass i hovedstaden oppe på kvalifiseringsplass til Tippeligaen. Og med fast plass innen rekkevidde.

Det har Mathisen klart med idealisme, dugnadsånd og et budsjett på skarve 1,8 millioner kroner.

Det er en tredjedel av hva Norges Fotballforbund mener en klubb bør ha for å eksistere i vår nest øverste divisjon. Og det er lommerusk i forhold til enkelte pengesterke motstandere.

Men Kjelsås har pekt nese til kjøpelagene og kjempet til seg billige poeng gjennom hele sesongen - de billigste i hele 1. divisjon.

Til nå har hvert poeng kostet dem 450 00 budsjettkroner.
I en annen del av Oslo sitter storebror Lyn med et budsjett på 12,9 millioner. De kjemper mot nedrykk og lurer på hva som gikk galt. Lyn-poengene har kostet nesten ti ganger så mye som Kjelsås sine.

- Det er moro at vi har hevdet oss med så små ressurser, sier Stig Mathisen.

Ikke råd til spillerkjøp

Etter seieren i Ålesund i går, har Kjelsås tidenes sjanse. Men saken er at Kjelsås egentlig ikke har råd til å rykke opp.

- Hvis vi skulle klare å kvalifisere oss til Tippeligaen, vil inntektene bli noe høyere. Kanskje får vi tre- fire millioner kroner å rutte med. Det er som et middels 1. divisjonsbudsjett. Men vi har uansett ikke råd til å legge om strategien vår og kjøpe nye spillere, sier Mathisen.

- Foreløpig er 1. divisjon en stor nok utfordring for oss.

- Er det slitsomt å lede et lag med så knappe ressurser?

- Det var mer skremmende før sesongen. Da var det flere enn jeg som var bekymret for om dette skulle gå. Men etter hvert har det vist seg å gå likevel. Og fordelen med å trene en liten klubb, er at du slipper høye krav og forventninger.

Lommepenger

Det er heller ingen Stig Mathisens spillere som forventer å bli millionærer av å gjøre en innsats for Kjelsås.

- Spillerne våre er vel så langt fra millionærstatus som det går an å komme inne toppfotballen. Det de tjener i Kjelsås, er lommepenger, sier treneren.

De best betalte spillerne kan komme opp i 15000 kroner i løpet av sesongen. Det er som en månedslønn hos flere av de rike utfordrerne i 1. divisjon.

- Det er ingen hos oss som spiller fotball for pengenes skyld, sier Mathisen.
Men det de ikke får i lønn, får de igjen i arbeidserfaring. For eksempel gjennom flytteoppdrag og rivejobber - helt nødvendig dugnadsarbeid for å holde Kjelsås-økonomien vedlike.

- Dugnad er en fin ting, mener Stig Mathisen.

- Det sveiser laget sammen og virker positivt både på og utenfor banen.

GJØR DET BILLIG: Petter Sørensen (f.v), trener Stig Mathisen, Steinar Bruun og Ole Petter Skonnord kjemper for opprykk med begrensede midler.