Kjemper for å komme til Norge

NAIROBI (Dagbladet): Tårene har vært mange de siste månedene. Nesten 100 håpefulle er dumpet fra laget. 22 jenter er igjen. 16 av dem drar til Norway Cup. Dorine og Victoria håper de har grunn til å feire når den endelige dommen faller om to uker.

Støvet lager meterhøye bølger på banen, solen steker ubarmhjertig og et par steinkast unna ligger et av Afrikas største slumområder.

Mange av ungdommene i Mathare sliter med rusproblemer. Aids gjør at stadig flere blir foreldreløse, og drømmen om skolegang er fjern.

- Fotball er med på å holde de unge borte fra dop. Sport er preventivt i slumverdenen, sier daglig leder i MYSA (Mathare Youth Sports Association), Samuel Karanja.

Jentene i MYSA trener beinhardt i en fotballverden som ligger milevidt fra den norske virkeligheten. Bare gull er godt nok i år.

- Bare de beste

- Det er ikke lett. Spillere som blir droppet underveis gråter sine modige tårer. Men jeg er nødt til å gjøre jobben min, forklarer trener Sheriff Juma.

For andre året på rad skal han lede jenter under 14 på Ekebergsletta. MYSA har en stall på 14000 fotballelskende ungdommer. Det er mange om de få billettene til Europa. Bare de beste kommer gjennom nåløyet.

Trener Juma har disiplin over fotballdisiplene sine. Alle yter sitt ytterste i disse dager hvor den endelige dommen vil falle.

Dorine Nabwire (14) var kaptein for MYSA-laget som tok sølv i fjor. Hun føler seg nokså sikker på at hun skal klare å komme på laget i år også.

- Jeg vil spille igjen - og vinne denne gangen! Jeg har savnet vennene mine i Norge, og turneringen i Oslo er en fantastisk opplevelse, sier Dorine.

Som erfaren Norway Cup-spiller, er 14-åringen viktig for de andre på laget. Venninnen Victoria får råd om både kultur, levemåte og de største sjokkene som vil møte slumspillerne som kommer til Europa for første gang.

- Urettferdig

- Det er ikke rettferdig at vi bor i slummen, vi ønsker ikke å bo i Mathare. I Norge ser det ikke ut til at menneskene har så mange problemer, forteller Dorine.

De to lagkameratene vet enda ikke om de får reise sammen. Fire skal ut av laget. Men de håper og tror at de er godt nok trente.

- Jentene vet at sannsynlig laguttak kan forandre seg fra dag til dag, forteller Sheriff Juma.

- Vi prøver å oppmuntre de som ikke kommer med i år, til å prøve igjen neste år, sier trener Juma.

Norway Cup-general Frode Kyvåg ser det problematiske i at så mange av spillerne fra tredje verden faktisk ikke får plass på laget etter det endelige uttaket.

- Det er kamp om å få være med. Slik er det i Norge også, men det at det er kamp om å få være med stimulerer spillerne til innsats, mener Kyvåg.

TØFT: Etter uker med velstand i Norge, er det tøft å komme tilbake til slummen igjen. Dorine (til venstre) og Victoria er vant til å se små barn som ruser seg på lim.
VENNER OG KONKURRENTER: 22 jenter trener sammen hver dag. Sheriff Juma er nødt til å kaste ut enda fire stykker fra laget. - En tøff jobb, sier han.