JUBEL: Christian Sørum og Anders Mol vant i Gstaad, Sveits. Det var Norges første seier i verdensserien på 20 år. Foto: AP / Peter Schneider
JUBEL: Christian Sørum og Anders Mol vant i Gstaad, Sveits. Det var Norges første seier i verdensserien på 20 år. Foto: AP / Peter SchneiderVis mer

EM i sandvolleyball

Kjemper for EM-gull: - Vi vil vinne hver kamp

Anders Mol og Christian Sørum sikter høyt etter helgas historiske seier.

Anders Mol (21) og Christian Sørum (22) er i ferd med å etablere seg blant den ypperste eliten i sandvolleyball. I helga tok de Norges første seier i verdensserien på 20 år, og markerte det som kan være starten på en ny epoke i norsk sandvolleyball.

Sporten er ikke fremmed for oppmerksomhet i Norge, og tidligere har spillere som Bjørn Maaseide, Jan Kvalheim og Iver Horrem oppnådd sterke resultater i sanden. Men det begynner å bli en stund siden, og da kom Mol og Sørums seier i Gstaad, Sveits som et etterlengtet friskt pust.

- Det har vært helt enormt med meldinger fra folk og så mye engasjement rundt omkring i Volleyball-Norge. Det er folk som har troa på oss lenge, og nå har vi fått vist oss fram, sier Anders Mol til Dagbladet.

Medaljedrøm

Denne uka spiller de to EM i sandvolleyball i Nederland. Mesterskapet har startet godt for dem med seier i første kamp. Der ble Frankrike slått 21-10, 21-18

Turneringen avsluttes søndag. Da håper de to nordmennene at de fremdeles er på plass i Nederland.

- Vi har alltid en innstilling om at vi skal vinne hver kamp. Vi må nesten bare se hvor langt det holder, men vi kan ta medalje, sier Mol.

Kan det bli EM-gull?

- Ja, man skal ikke se bort ifra det. Vi er ikke favoritter, men vi er i gruppen med de beste lagene.

Penger

Store sporter som fotball og ulike vinteridretter stikker som regel av med brorparten av sponsorpengene, og det er ofte lite igjen til mindre idretter.

Det gjelder blant annet sandvolleyball, og man skal ikke ta for gitt at til tider iskalde Norge har et lag i verdenstoppen. Etter seieren i Gstaad mottok Mol og Sørum i overkant av 320 000 kroner. Det kommer godt med for den hardtsatsende duoen.

- Det hjelper veldig. Vi og foreldrene våre har investert mye i oss gjennom åra, men vi er fortsatt i minus etter helgas seier. Et par seire til, og så er vi kanskje i pluss, sier Mol.

- Sykt og utrolig

Seieren i verdensserien så også det norske laget klatre to plasser på verdensrankingen. De er nå rangert som det femte beste sandvolleyballparet på planeten.

Før sesongen hadde de to et fjernt mål om å kvalifisere seg til World Tour Finals i Hamburg i august. Der er det bare de ti beste parene i verden som får delta, og nå er drømmen for alvor innen rekkevidde.

- At vi nå er nummer fem, er helt sykt og utrolig. Det er ikke noe vi hadde sett for oss. Det er utrolig hva et slikt resultat drar med seg av penger, oppmerksomhet og poeng. Det hadde vært sykt kult å få spille World Tour Finals, forteller Mol.