Kjemper for millionerstatning

STAVANGER (Dagbladet): Rune Stakkeland (28) ble idrettsinvalid etter en fotballtakling. Nå går han sammen med Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) til sak for å endre de norske yrkesskadereglene.

- Hvis NISO vinner fram med sitt syn i rettssaken mot Gjensidige NOR Forsikring, vil Stakkeland i beste fall få utbetalt en million kroner i erstatning. Dette vil dekke et inntektstap for ti års karrieretap, sier NISOs advokat Terje Scavenius til Dagbladet.

Stakki var spådd ei lysende framtid på fotballbanen, og flere utenlandske proffklubber hadde ham i kikkerten da han fikk en stempling i leggen i en kamp mot Moss i 1997.

- Jeg fikk en kraftig smell, men spilte hele kampen og flere etterpå. Så begynte det å gjøre skikkelig vondt. Jeg fikk beskjed av legene om å ta det med ro, men det hjalp ikke, forteller Stakkeland til Dagbladet.

Det dannet seg brusk på leggbeinet, og legene lurte på om det kunne ha vært en brist i beinet etter taklingen. Vinteren 1998 gjennomgikk 28-åringen en operasjon der det ble meislet et stykke av beinet.

- Men jeg er aldri blitt helt bra. Jeg tåler ikke belastning, men det går greit å trene en gang i uka. Jeg kan også spille fotball, men kan ikke legge makstyngde på beinet, sier han.

Karrieren ødelagt

Stakkeland ble erklært 25 prosent idrettsinvalid, og det var mer enn nok til å ødelegge karrieren hans på fotballbanen.

- Jeg har ikke kjent noen tegn til bedring siden, og kommer nok til å være slik resten av livet. Skaden kostet meg yrket mitt, sier Stakkeland.

Derfor har han sagt ja til å være spillerorganisasjonen NISOs frontfigur når saken kommer opp for rettssystemet. Deres advokat Terje Scavenius skal ta ut stevning i saken om ei uke, og dermed vil reglene for utmåling av yrkesskadeerstatning prøves i rettssystemet. Slik det er i dag, måles alle yrkesskadde ut fra en pensjonsalder på 67 år. Det gjør at idrettsutøvere - som Stakkeland - kommer svært dårlig ut.

- Jeg overlever fint uten mer penger, og jeg gjør ikke dette for å være grisk. Mitt mål er at idrettsutøvere skal bli sett på som ei yrkesgruppe som blir tatt vare på, sier 28-åringen.

Prinsippsak

- Dette er jo en prinsippsak, som er viktig både for NISO og andre idrettsutøvere. Det finnes ikke gode nok rutiner for hvordan man skal behandle slike skadetilfeller.

Tross alt er han ikke bitter for at han måtte avbryte fotballkarrieren mye tidligere enn det han håpet.

- Jeg skjønner jo at dette er en del av «gamet» men det var tungt å svelge en stund. Nå gleder jeg meg over det jeg faktisk fikk med meg, og prøver å være fornøyd med det jeg har opplevd. Jeg synes også det er kjekt at det går så bra for flere av dem jeg spilte U21-fotball sammen med, sier Stakki.

Blant dem var Thomas Myhre, Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen. Trener: Nils Johan Semb.

LYNVINGEN: Rune Stakkeland var spådd en lysende karriere på fotballbanen. Her er han i aksjon for Lillestrøm i 1997.