Kjemper mot 38 minusgrader i Canada

Aksel Lund Svindal og co venter på at kulda skal slippe taket.

MANGE MINUS: Oslo 20101103. Alpinsesongen innledes for alvor til helgens med utfor og super G i canadiske Lake Louise, og det stilles skyhøye forventninger til Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MANGE MINUS: Oslo 20101103. Alpinsesongen innledes for alvor til helgens med utfor og super G i canadiske Lake Louise, og det stilles skyhøye forventninger til Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Aksel Lund Svindal og co. sliter med sure minusgrader i canadiske Lake Louise, men bare kulda slipper taket er forventningene høye.

- Den tiden løperne våre har vært i Canada har kulda virkelig herjet. Det har vært så kaldt at de har hatt det vondt, forteller sportssjefen for alpinistene, Claus J. Ryste, til NTB.

- Rent treningsmessig har løperne våre fått vært litt på ski, men ikke på langt nær så mye som vi hadde håpet, legger Ryste til.

Tirsdag var det 38 minusgrader i Lake Louise. Heisene hadde stoppet, og allerede tirsdag kveld ble det bestemt at onsdagens utfortrening ikke kunne gå.

- Dersom det skal bli kjøring og renn, må temperaturen opp mot minus 20, mener Ryste.

Alt tyder på at temperaturen er på vei nedover, så optimismen er stor. Det er ventet mildere vær fram mot helgen. Det betyr at treningen trolig kommer til å gå som planlagt allerede torsdag, og da skal de beste løperne ha fått sine nødvendige gjennomkjøringer før lørdagens utfor og søndagens super-G, rennene som markere den virkelige verdenscupstarten i alpint i år.

Spent Sportssjef
Ryste forteller at alle de norske løperne er friske og raske, men felles for dem er at de er svært spente på de kommende rennene.

- Svindal stiller med helt nytt utstyr og nye ski, og det er klart at han er litt spent på om alt virker som det skal. Han har riktignok gjort unna mye testing av de nye skiene allerede, men den ultimate testen kommer først når det er alvor.

- Vi føler at vi har god kontroll på utstyret, og mange svært gode løpere har jo kjørt på Svindals nye skimerke i mange år allerede, så det er ingen grunn til å være bekymret, mener Ryste.

Han sier også at han har forventninger til at Aksel Lund Svindal kommer til å levere på det nivået han har vist han er god for tidligere, og han håper også at Kjetil Jansrud skal forbedre seg ytterligere et hakk i fartsøvelsene.

- Når det gjelder unggutten Espen Lysdahl, har han glidd godt inn i laget, men han er førstereisgutt, så han er selvsagt ekstra spent, sier sportssjefen.

Godt forberedt
Herreløperne har til nå gjort unna en omgang storslalåm i verdenscupen fra Sölden med hyggelige norske resultater. Det har også vært kjørt slalåm i finske Levi, men der gikk det heller dårlig for de norske løperne.

- Vi er godt forberedt og regner med å markere oss allerede til helgen i Lake Louise. Tradisjonelt har vi jo gjort det veldig bra i disse rennene i Nord-Amerika før jul, og ingenting tyder på at det skal være annerledes i år. Jeg synes det løperne våre har prestert på trening lover veldig godt, sier Ryste til NTB.

Han tror bestemt at de norske løperne kommer til å kjempe blant de aller beste i helgens utfor og super-G, men det er først neste helg, i amerikanske Beaver Creek, at forventningene er skyhøye.

- Det er med voldsomme forventninger vi ser fram til storslalåmrennet i Beaver Creek. Der har vi to mann (Svindal og Jansrud) som skal være med og kjempe om seieren, sier Claus J. Ryste.

Håper på norske jenter i finalen
Ryste sier at han ikke har de aller største forventningene til de norske kvinnelige alpinistene, men håper de skal sikre noen finaleplasser.

Mens mennene kjører sin verdenscup i Lake Louise i Canada, kjører kvinnene i Aspen. Der er det storslalåm lørdag og slalåm søndag. Norge stiller med Lene Løseth, Anne Cecilie Brusletto og Lotte Smiseth Sejersted.

— Jentene våre sliter og har en mental sperre når det gjelder å kvalifisere seg for finaleomgangene. Derfor håper vi at noen av dem skal klare å komme blant de 30 beste allerede i Aspen til helgen, sier sportssjefen til NTB.

Etter at jentene har kjørt de to tekniske rennene i Aspen denne helgen, flytter de seg videre til Lake Louise, der det står fartsrenn på programmet for dem kommende helg.

(NTB)