Kjemper mot splittelse

Dennis Bergkamps reserve kan fort bli viktigere for Nederland i VM enn superstjernen selv. For mensBergkamp scorer målene, har Pierre van Hooijdonk fått en like vanskelig oppgave: Nottingham-spissen skal binde sammen et splittet lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rasemotsetninger har lenge vært et problem på det nederlandske landslaget. Men først i 1996 eksploderte stridighetene mellom spillerne med røtter i Surinam - og de med nederlandsk bakgrunn.

Et bilde fra frokosten under EM viste at samholdet ikke var som det burde være i laget: På ett bord satt de fargede, rundt et annet spiste de hvite.

Skværet opp

Konfliktene toppet seg da midtbanestjernen Edgar Davids hevdet at trener Guus Hiddink favoriserte hvite spillere. Davids ble sendt rett hjem, og Nederland røyk ut av EM.

I oktober i fjor våknet nye rykter om trøbbel mellom spillerne. Trener Hiddink prøvde å glatte over problemene, uten å overbevise nederlandsk presse.

Foran VM i Frankrike gjør Hiddink en ekstra innsats for å gjenopprette lagmoralen. I april skværet han og Davids opp, etter 22 måneders gnagende taushet. Da var Surinam-fødte Frank Rijkaard allerede hentet inn som hjelpetrener og miljøfaktor.

- Jeg er lykkelig over å ha med Frank. Jeg trenger ham, sier Hiddink.

Og ved siden av å være en målfarlig superreserve, skal altså van Hooijdonk bygge broer mellom spillergruppene.

- Jeg prøver å komme overens med alle. Jeg har aldri følt spesiell tilhørighet med andre fargede spillere.

- Du kan si at jeg kan bli en underbevisst forbindelse mellom de hvite og fargede spillerne, fordi jeg sitter midt imellom, sier van Hooijdonk.

Cruyff boikottet

Interne stridigheter er ikke noe nytt i Nederland. I 1978 nektet Johann Cruyff å spille i VM. I 1994 trakk Ruud Gullit seg fra landslaget like før avreise til USA.

Dersom Hiddink denne gangen lykkes med å skape en felles lagånd, har Nederland alle forutsetninger for å gå langt i VM.

- Vi er langt bedre enn i 1994. Nederland bør gå enkelt videre fra gruppa. Vi er ekstremt godt motivert denne gangen, sier stopper Frank De Boer.

Nederland har vært i VM-finalen to ganger uten å vinne. Troféhylla hjemme i Amsterdam inneholder bare én EM-pokal.

- Nederland vinner VM over mitt lik, sier danske Morten Olsen.

Olsen trener Ajax og mener Nederland mangler den mentale styrken et lag trenger for å gå helt til topps. Han får støtte av legendariske Johann Cruyff.

Det skal ikke i hvert fall ikke stå på innkvarteringen i Frankrike. Nederlenderne får kongelig oppvartning i Monaco. Prins Albert har personlig lovet laget tilgang til de beste baner og treningsområder i fyrstebyen.

- Verdens beste

Ingenting passer vel bedre for den nederlandske troppen, som er overfylt av stortalenter. Ved siden av Brasil er det få VM-lag som har bedre enkeltspillere:

Helt bakerst får keeper van der Sar hjelp av backene Reiziger, Bogarde, Staam og Frank de Boer. Midtbanen fylles av spillere som Overmars, Davids, Seedorf, Ronald de Boer og Winter.

Alle har en ting felles: De er ekstremt ettertraktete spillere i Europas ypperste klubber.

På topp er Dennis Bergkamp i sitt livs form. 29-åringen har blitt dobbelt årets spiller i England denne våren.

- Han er på toppen av sin karriere, og jeg tror ikke noen i hele verden er bedre, sier Arsenal-manager Arsene Wenger.

Bergkamps eneste svakhet er flyskrekken som forhindrer ham i å delta på lange reiser. Men i Frankrike tar Bergkamp bussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer