Kjemper om 5 mrd

Rosenborg tjente 45 millioner på fjorårets Champions League-eventyr. Uten pengene hadde trønderne gått 20 millioner i minus. I år har UEFA økt premiepotten til hele 5,2 milliarder kroner.

Mens Rosenborg har tjent fett på sitt europeiske fotballeventyr over seks sesonger, har Brann en historisk mulighet til å sikre seg økonomisk hvis de kvalifiserer seg til årets utgave av Champions League. UEFA har nemlig bestemt å øke den totale pengepotten med nærmere 40 prosent før årets turnering. Det gjør det hypotetisk svært lukrativt for Brann. Går de til første gruppespill, og samler like mange poeng som RBK gjorde i fjor, vil de etter de nye pengesatsene tjene over 60 millioner kroner. Det er omtrent like mye som Brann har i gjeld per dags dato.

Fristende

- Vi snakker ikke om pengene, selv om det er jævlig fristende, sier Brann-trener Teitur Thordarson til Dagbladet.

Visjonen om hva bergenserne kunne gjort med pengene, er mange.

- Kommer vi inn, så betyr det en helomvending for hele klubben. Da kan vi begynne å se lenger inn i framtida. Det viktigste er naturligvis å kvitte seg med gjelda. Men vi vil også se store sportslige muligheter, ikke minst i forhold til å bedre treningsforholdene. Vi kan bygge et treningssenter og oppvarmede gressbaner som åpner for en helt ny treningshverdag, sier Teitur.

- Vi er veldig nære men likevel så langt borte. Det er litt urettferdig, enten man kommer inn eller blir stående på utsida.

Klubbformann Harald Andersen ser for seg en helt ny hverdag hvis Brann lykkes.

- Penger er alfa og omega når man skal bygge et konsept. Det er bare å se på den stabiliteten Rosenborg har opparbeidet seg. Neste år håper jeg inderlig Brann er med på denne lista til UEFA.

I minus

Og de trenger ikke ta seg tid til noen studietur til Lerkendal for å finne ut hvor livsviktige Champions League-pengene er for Rosenborg. På RBK-brakka innrømmer de gladelig at de er svært avhengige av UEFA-pengene.

- Ja, alle kroner inn i kassen er viktige. Vi budsjetterer aldri med pengene vi tjener på Champions League, men uten dem hadde vi gått 20 millioner kroner i minus i forhold til vårt «norske» budsjett. Vi prøver hele tida å komme i balanse uten pengene fra Champions League og spillersalg, sier RBK-direktør Nils Skutle til Dagbladet.

RBK-trener Nils Arne Eggen er svært opptatt av det samme.

- Klart det. Det er jeg som har ansvaret for at vi tjener penger. Og derfor er det veldig viktig at Rosenborg på sikt kan tjene penger på sin norske virksomhet. Det er noe av det viktigste med jobben jeg har, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Ingen skrupler

Det skal RBK greie gjennom å sikre seg bedre markedsavtaler (sponsorer). Dessuten håper klubben at ny stadion med hotell og forretningsvirksomhet skal sikre en forsvarlig økonomisk drift som er uavhengig av innsatsen i Champions League. Eggen har ingen moralske skrupler med å kjempe om de svimlende summene i UEFA-systemet.

- Er ikke fem milliarder nesten pinlig mye. Dette er fotball?

- Nei, du må huske at vi deler pengene med mange andre. Rosenborg har tjent hvert eneste øre i Champions League sjøl gjennom god sportslig innsats, som igjen har ført til spillersalg. Det synes jeg er kjempebra, sier Eggen engasjert.

- Asså, et godt fotballag, er vårt eneste gode produkt. Og i motsetning til Bayern München setter vi tæring etter næring. Vi bruker aldri pengene før vi har tjent dem.

Pengefordelingen i UEFAs Champions League 2000/01

Lag  

Sum i mill.  

FC Bayern München

369

Lazio

216

Valencia

212

Manchester United

203

Real Madrid

200

Leeds United

195

Arsenal FC

185

Paris Saint-Germain

177,5

Milan AC

172

Deportivo La Coruña

165

Lyon (Frankrike)

154

Bayern Leverkusen

145

AS Monaco

137

Juventus

135

Hamburger SV

115

Galatasaray (Tyrkia)

102

Barcelona

88

Sturm Graz (Østerrike)

77

Anderlecht (Belgia)

72

Rangers (Skottland)

70

PSV Eindhoven

67

Panathinaikos (Hellas)

66,5

Spartak Moskva

65

Sporting Club (Portugal)

63

Heerenveen (Nederland)

60

Olympiakos (Hellas)

46

Rosenborg

45

Besiktas (Tyrkia)

45

Helsingborg

41

Sjakhtar Donetsk (Ukraina)

34,5

Sparta Praha

34

Dynamo Kiev

33

Tallene er avrundet til nærmeste 500 000 NOK, og beregnet ut fra gårsdagens kurs på sveitsiske franc (5,24).
Kilde: uefa.com

SUKSESS: Rosenborg har tjent mellom 40 og 50 millioner kroner årlig på deltakelse i Champions League. Her jubler de etter å ha slått Real Madrid 2-0 på hjemmebane i 1997.