Kjemper om fem ledige VM-plasser

De norske eliteseriespillerne i ishockey kjemper om fem ledige VM-plasser når den første pucken for sesongen droppes torsdag kveld.

• Ishockeydebatten: Hvilke eliteseriespillere fortjener sjansen på landslaget?

De norske spillerne som tjenestegjør i utlandet utgjør også stammen i det laget som skal forsvare Norges ære i A-VM i Latvia i mai neste år. Majoriteten har framtredende roller i sine respektive klubblag i Sverige og Tyskland.

I tillegg blir det vanskelig for landslagssjef Roy Johansen å unnvære Dallas Stars-aktuelle Marius Holtet og Ole Kristian Tollefsen i Colombus Blue Jackets. Dersom ikke NHL-sluttspillet kolliderer med A-VM, vil de to ungguttene bli inkludert i Norges mesterskapstropp.

– Spillerne som var med på opprykker fra gruppe B i Debrecen i Ungarn ligger et hestehode foran, men ingenting er avgjort på forhånd. De som presterer bra over tid inneværende sesong vil også bli nøye vurdert, sier trener Roy Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tempo og intensitet

Landslagssjefen er opptatt av tre detaljer i årets hockeysesong: Intensitet, fysikk og tempo. Det blir den nye hverdagen for landslaget i A-VM. Derfor må spillerne opptre som om de møter internasjonal toppmotstand.

– Det er viktig at vi er forberedt på hva som møter oss. Alt foregår litt raskere på det øverste nivået. I tillegg håper jeg på trykk rundt kampene, mye folk og at vi fortsetter den fine utviklingen vi er inne i, sier Johansen.

Foruten seniorlandslaget befinner også de aldersbestemte lagene U20 og U18 seg på internasjonalt A-nivå.

– Det har ikke skjedd før, men beviser at det drives godt og gjøres mye riktig i norsk hockey, mener landslagssjefen.

Storhamar favoritt


Storhamar har det største favorittstempelet når den første eliteseriepucken droppes torsdag. Vålerenga, som i fjor vant «the double» og profitterte på sterke NHL-tilvekster, har ikke bred nok tropp til å rullere på fire sterke femmere.

– Målet er likevel å kopiere bedriften fra fjorårssesongen, selv om vi er tynnere besatt på back- og løpersiden. Det er bare seier som betyr noe når en spiller trer Vålerenga-drakta over hodet, sier trener Knut Jørgen Stubdal.

Denne uka ble det også klart at kaptein Erik Ryman (33) forlater klubben til fordel for Djurgården i den svenske eliteserien. Ryman har skrevet under en ettårskontrakt.

Storhamar har imponert stort i flere av sine oppkjøringskamper, blant annet mot svensk eliteseriemotstand, og virker bunnsolide. Laget har mistet nestoren Ole Eskild Dahlstrøm til Lillehammar, men fått tilbake landslagsspilleren Mads Hansen fra svenske Oskarshamn. Han er utnevnt til klubbens nye kaptein.

– Målet er fremdeles å være med helt i toppen, fortsette å produsere landslagsspillere og være seriøse utfordrere til serie- og norgesmesterskapet, sier sportssjef Petter Salsten.


Hockeylegende


Den finske ishockeylegenden Esa Tikkanen er Frisk Askers nye trener. Den tidligere rekkekameraten med selveste Wayne Gretzky har spilt utrolige 877 NHL-kamper.

Han har vært med å vinne fem Stanley Cup-titler og er en av NHLs mestvinnende spillere. Selv om han ikke har erfaring som trener, har han lenge vært i kulissene på det finske landslaget. I norsk hockey blir han en stor profil.

Mens Storhamar er en soleklar gullkandidat, må nyopprykkede Manglerud/Star belage seg på en tøff gjeninntreden i eliteserien. Stavanger kan bli sesongens store overraskelse. Laget har en bred tropp, vant dragkampen om Snorre Hallem og kan skilte med en solid puckstopper i svenske Bengt Höglund fra Mora. (ANB)