Kjemper om fire Tour-trøyer

Se fargene.

Det kjempes om fire forskjellige trøyer i Tour de France. Den gule ledertrøya, Maillot jaune, er den gjeveste av dem, men det er også grønn, hvit og rødprikket trøye å kjempe om.

Gul ledertrøye: Rytteren som til en hver tid leder Tour de France sammenlagt kjører i den gule trøya.

Grønn poengtrøye: Den grønne poengtrøya skal sprinterne (de beste spurterne) kjempe om. Det blir gitt poeng for plasseringene i spurten etter hver etappe, og det gis også poeng for spurter underveis.

 • I fjor var det australieren Baden Cooke som vant trøya. Thor Hushovd endte på 4. plass, og nettopp å vinne den grønne trøya er et mål for Hushovd i år.

  Rødprikket klatretrøye: Bakketrøya er hvit med røde prikker. Det er klatrespesialistenes trøye, og poengene sankes i spesielle spurter underveis i fjellene. I tillegg gis det poeng for sluttplasseringene på fjelletappene.

 • I fjor var det Richard Virenque som vant konkurransen for sjette gang i karrieren. Ingen over, ingen på siden av franskmannen.

  Hvit ungdomstrøye: Den av rytterne under 25 år som til en hver tid er best plassert sammenlagt i Touren, kjører i den hvite trøya. Blant de yngste rytterne ligger det en del prestisje i å vinne denne trøya.

 • I fjor tok Denis Mentsjov den med seg hjem etter 20 etapper.

  <øo>Dersom en rytter klarer å sikre seg flere forskjellige trøyer på samme tid, kjører han i den trøya som er mest verd. Rytteren som er nummer to i kampen om en av de andre trøyene, får da kjøre i denne.

  (.NTB)

TRE TRØYER:</B> Slik så det ut etter 17. etapper i 1999: Lance Armstrong i gul ledertrøye, Erik Zabel i den grønne sprinttrøye og Richard Virenque i prikkete klatretrøye.