Kjempesensasjon i Spanias Grand Prix

Pastor Maldonado tok karrierens første seier.

SENSASJONSMANN: Williamks-fører Pastor Maldonado vant sensasjonelt Spanias Grand Prix foran Fernando Alonso og Kimi Raikkönen.Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE / NTB scanpix
SENSASJONSMANN: Williamks-fører Pastor Maldonado vant sensasjonelt Spanias Grand Prix foran Fernando Alonso og Kimi Raikkönen.Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE / NTB scanpixVis mer

Williams-føreren Pastor Maldonado fra Venezuela vant sensasjonelt Spanias Grand Prix i formel 1 søndag.

Årets formel-1-sesong virker uforutsigbar, og det var den femte vinneren på like mange VM-runder. For Williams-teamet var Maldonados seier den første på nesten åtte år. Colombias Juan Pablo Montoya vant sist i Brasil i oktober 2004.

Seieren i Barcelona var Maldonados første formel-1-seier i karrieren. Innen søndagens løp hadde Maldonado en 8.-plass som best. Han fikk ett fattig VM-poeng i debutsesongen. Hos engelske bookmakere sto 27-åringen fra Venezuela til 300 ganger pengene for en eventuell seier i Spanias Grand Prix.

- Det er første gang på podiet, og min første seier. Dere kan bare tenke dere hvilke følelser jeg har i dag, sa Maldonado, som roste lagledelsen og støtteapparatet for en super jobb.

- Vi har virkelig jobbet hardt det siste året — og her er vi, sa den overlykkelige vinneren.

Bursdag for Williams Eieren av Williams-laget, Frank Williams, kunne ikke fått en bedre bursdagsfeiring. Med hele familien til stede i Barcelona for å feire Williams' 70-årsdag, fikk både han og resten av kretsen rundt en ekstra presang i løpet av søndagen.

- Vi er alle utrolig glade i dag. Og jeg kan trygt si at vi trengte nettopp denne seieren, sa Frank Williams til BBC.

Hamilton flyttet sist Bak Maldonado fulgte Spanias hjemmehåp Fernando Alonso i sin Ferrari og med finnen og Lotus-føreren Kimi Räikkönen på tredjeplass.

Alonso var godt fornøyd med å komme nærmest Maldonado over mållinjen.

- Dette føles fantastisk. Nå har jeg alle muligheter i de kommende løpene og i VM-sammendraget, sa han.

Maldonado fikk beste startposisjon da briten Lewis Hamilton, som hadde beste kvalifiseringstid, ble flyttet bakerst i feltet på grunn av feil ved bensinpåfyllingen. Briten kjørte ikke tilbake til depotet etter beste kvalifiseringstid, og senere undersøkelser viste at han kjørte med for lite bensin på tanken.

Hamilton endte på en 8.-plass.

Vettel og Alonso i tet Tyskeren Sebastian Vettel, de to siste sesongers verdensmester, ble nummer seks og forsvarte førsteplassen i VM-sammendraget. Han måtte likevel se at Alonso kom a poeng etter sin 2.-plass.

Vettel og Alonso har begge 61 poeng sammenlagt.

Det neste formel-1-løpet går i Monacos trange gater om to uker.

- Monaco Grand Prix er en ny mulighet for oss til å vise styrke. Kontinuitet er det viktigste denne sesongen, sa Maldonado på den etterfølgende pressekonferansen.

(NTB)