Kjendislege om Kasiryes Meldonium-forklaring: - Ikke troverdig

Wasim Zahid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ettermiddag ble det kjent at det norske OL-håpet Ruth Kasirye (33) har testet positivt for hjertemedisinen Meldonium.

Vektløfteren testet positivt for det forbudet stoffet i januar. Hun forklarer seg med at hun fikk medisinen under behandling av malaria i fødelandet Uganda i månedsskiftet desember/januar.

Den forklaringen kjøper ikke hjertelege Wasim Zahid. Han skrev dette på Twitter i kveld:

«At Ruth Kasirye fikk i seg Meldonium under malariabehandling virker ikke særlig troverdig. Det er en hjertemedisin, brukes ikke mot malaria», skriver Zahid, kjent fra blant annet NRK-programmet «Hva feiler det deg?».

Ser ingen forbindelse Overfor Dagbladet utdyper han:

- Malaria er en parasittsykdom som smitter gjennom myggstikk. Behandling av malaria er å behandle infeksjonen, sier han.

- I likhet med de fleste andre norske leger kjenner jeg ikke så godt til Meldonium, men etter hva jeg leser er det en hjertemedisin som brukes mot trange kransårer i forbindelse med hjerte- og karsykdom. Jeg kan ikke se noen umiddelbar forbindelse mellom malariabehandling og hjertebehandling.

Zahid understreker at han ønsker å ta et forbehold om at han ikke kjenner til verken Kasiryes helse eller behandling.

- Kan hun ha fått Meldonium for noe annet enn selve malariasykdommen?

- Man kan jo tenke seg at det har oppstått en komplikasjon og at legen følte at det var riktig der og da, men umiddelbart virker ikke dette som en normal type behandling, sier han.

- Gjør Kasiryes forklaring deg mistenksom?

- Som lege skal man være forsiktig med å fjerndiagnostisere og spekulere, men i denne saken tenker jeg som mange andre, at forklaringen ikke virker veldig sannsynlig.

- Ikke relevant Ruth Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen svarer dette på Zahids utspill:

- Vi er ikke kjent med om hun fikk Meldonium for malaria eller øvrige smerter hun hadde, men hun fikk det altså i forbindelse med behandlingen i Uganda, sier han til Dagbladet.

- Vår sak går på hennes opptreden etter at Meldonium kom på forbudslista. Det er tidsrommet fra det ble forbudt fram til hun ble testet og aktsomheten hennes i det tidsrommet vi konsentrerer oss om. Hele problemstillingen vi jobber med er om hun opptrådte på en slik måte at hun kan få fritak. Grunnen til at hun fikk Meldonium er derfor ikke så relevant for om vilkårene er oppfylt for medisinsk fritak, legger han til.

Da Dagbladet spurte Kasirye på pressekonferansen om hva hun tenker om at flere med medisinsk kompetanse reagerer på at malariasykdommen hennes skal ha blitt behandlet med Meldonium, svarte hun:

- Det kan ikke jeg svare på. Det må du spørre en lege om.

Noe som muligens gjør Kasiryes sak dårligere er at hun testet positivt for Meldonium også i fjor høst, men da sto ikke medisinen på WADAs forbudsliste.

Malariabehandling i 2015 Vektløfteren hevder at hun også i fjor fikk i seg stoffet i forbindelse med malariabehandling etter besøk i hjemlandet, og hun sier at hun aldri bevisst har tatt Meldonium for prestasjonsfremmende effekt.

ETTERLYSER STUDIER: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, etterlyser flere studier på Meldonium. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
ETTERLYSER STUDIER: Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, etterlyser flere studier på Meldonium. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, sier at Meldonium først og fremst er en hjertemedisin, men at han kjenner til at stoffet er blitt brukt også i andre sammenhenger.

- Vi kjenner Meldonium i all hovedak som en hjertemedisin. Jeg vet at det har vært brukt til noen forskjellige typer andre lidelser, blant annet nevrologiske lidelser og lungelidelser, men jeg vet ikke om det har noen effekt i forbindelse med behandling av malaria, sier han til Dagbladet.

Etterlyser studier Ruth Kasirye hevder at hun ble behandlet med Meldonium fram til 18. januar. Det var først en uke seinere at hun testet positivt. Wiik Johansen kjenner imidlertid ikke til halveringstida til det forbudte stoffet.

- Halveringstiden ligger nok på bare noen timer, men vi vet ikke hvor lenge det kan sitte spor av dette i kroppen. Vi må få noen studier på dette før vi kan si noe mer sikkert, sier han.

Meldonium kom på WADAs forbudsliste 1. januar i år, men det lå på den såkalte overvåkingslista i 2015 for at WADA kunne danne seg et bilde av bruken i idretten.

Av de som testet positivt for Meldonium i fjor, men altså slapp unna straff, kom cirka 70 prosent av utøverne fra styrkeidretter.

- Veldig lei meg Ruth Kasirye var svært lei seg da hun møtte pressen på kontoret til advokaten sin i Oslo i kveld.

- Jeg har avlagt en positiv dopingprøve, som jeg fikk gjennom en medisinsk behandling i desember og januar. Jeg er veldig lei meg for det, og på vegne av mine vektløfter-venner. Jeg håper det ikke blir en belastning for dem. Dette er min skyld og mitt ansvar. Jeg har ingen å skylde på. Jeg burde informert mine nærmeste om at jeg var til behandling. Jeg tar konsekvensene for mine handlinger, sier hun.

- Har du forståelse for at noen kan tro du ville holdt det hemmelig?

- Jeg var akutt syk. Jeg har hatt samme behandling tidligere. Jeg er blitt testet og det har ikke vært et problem tidligere. Det er mitt problem og mitt ansvar å si ifra. Jeg burde sjekket hva jeg puttet i meg. Det er jo utøvernes ansvar, sier Ruth Kasirye.

Fakta om de dopingtatte:


* Olga Abramova, Ukraina (skiskyting) 
* Abeba Aregawi, Sverige (friidrett) 
* Jekaterina Bobrova, Russland (kunstløp) 
* Alexej Bugajtsjuk, Russland (vannpolo) 
* Pavel Jakusjevski, Russland (sykling) 
* Julia Jefimova, Russland (svømming) 
* Semjon Jelistratov, Russland (skøyter kortbane) 
* Ruth Kasirye, Norge (vektløfting) 
* Nikolai Kuksenkov, Russland (turn) 
* Pavel Kulizjnikov, Russland (skøyter) 
* Eduard Latypov, Russland (skiskyting) 
* Gabriela Petrova, Bulgaria (friidrett) 
* Andrej Rybakov, Hviterussland (vektløfting) 
* Maria Sjarapova, Russland (tennis) 
* Anastasia Tsjulkova, Russland (sykling) 
* Artem Tysjtsjenko, Ukraina (skiskyting) 
* Eduard Vorganov, Russland (sykling). 

Kilder: Dopinglist.com, NTB.

- Dette er ikke en bevisst handling fra min side. Dette har skjedd fordi jeg var gjennom en medisinsk behandling. Jeg må stå for dette. Jeg har gjort en feil, og sa ikke ifra. Det burde jeg gjort, legger hun til.

- Over 100 utøvere har testet positivt for Meldonium i 2016, forstår du at dette framstår litt spesielt for oss som står på sidelinja?

- Jeg tar ansvar for det jeg har gjort, ikke det de andre har gjort.

Les også:

• Juks i idrett er så norsk som det kan bli

Fakta om meldonium

• Stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. 
• Verdens Antidopingbyrå (WADA) flyttet fra årsskiftet stoffet fra «overvåkes» til «forbudt» på grunn av bevis som viste at utøvere brukte det for å bedre prestasjonen. 
• Siden har over 100 idrettsfolk testet positivt på meldonium. Onsdag ble det kjent at den norske vektløfteren Ruth Kasirye er blant dem. Hun avga prøve utenfor konkurranse 25. januar og ble tirsdag suspendert i påvente av videre behandling. 

Kilder: Reuters, NTB.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer